Politik

BLOG: Mens 73.000 ældre får skåret i hjemmehjælpen drømmer regeringen om topskattelettelser

BLOG: Nicolai Wammen (A) mener, der skal sættes flere penge af til ældrepleje og sundhed.

Det er deprimerende at høre om, hvordan 73.000 fysisk svage ældre har fået skåret i hjemmehjælpen, så der ikke længere er hjælp til at få handlet ind, gjort rent eller få klippet tåneglene.

Det er ikke værdigt. Det kan vi ikke byde de generationer, der har knoklet og gjort deres for at skabe det samfund, vi alle har glæde af i dag.

I den slags situationer skulle man tro, at det oplagte svar fra regeringen må være, at man vil gøre noget ved problemet. Men landets ældreminister, Liberal Alliances Thyra Frank, nægter tilsyneladende at engagere sig i sagen.

I stedet kan vi se regeringspartierne konkurrere om, hvem der vil sænke skatten mest for landets mest velstillede borgere. Både Konservative og Liberal Alliance går nu til valg på at sænke topskatten eller fjerne den helt.

Søren Pape (K) vil i første omgang hæve topskattegrænsen, så de, der tjener mest, slipper billigere. Men den slags er jo ikke gratis. Samlet set ender regningen for den øvelse på 14 milliarder kroner.

Penge kan som bekendt kun bruges en gang. Og de penge, der kunne være brugt på at give vores ældre medborgere en værdig allerdom, vil Konservative åbenbart hellere bruge på at give landets rigeste endnu en skattelettelse til samlingen.

I Liberal Alliance går man skridtet videre og vil afskaffe topskatten helt.

Og Venstre nøjes kryptisk med at svare, at de ikke direkte går til valg på nye topskatteletter. Lyder det bekendt? I 2015 gik man heller ikke til valg på hverken topskattelettelser eller endnu højere pensionsalder. Men ikke desto mindre foreslog man præcis det lige efter valget. Ligesom man tidligere har afvist at ville afskaffe SU’en, blot for at foreslå det efter et valg.

Regeringens drømme om topskattelettelser kommer i en tid, hvor antallet af ældre i vores samfund vokser markant. Vi lever længere, og det er dejligt. Men det kræver også, at samfundet sætter flere penge af til ældrepleje og sundhed. De penge er der ikke, hvis regeringen først har brugt dem på skattelettelser.

Det er derfor, det kommende valg er så vigtigt. For vi står reelt med valget mellem en blå regering, der prioriterer skattelettelser til de mest velstillede. En regering som stille og roligt undergraver vores velfærdssamfund med nedskæringer for at finansiere skattelettelserne.

Eller en regering med Mette Frederiksen i spidsen, hvor vi tager hånd om velfærdssamfundet og passer på hinanden. Hvor vi er villige til at afsætte de penge, det kræver at have en ordentlig velfærd, fordi vi hellere vil bruge penge på mennesker end på skattelettelser. Så en værdig alderdom ikke kun er forbeholdt dem, der har penge nok. Et samfund, hvor vi investerer i uddannelser i stedet for at skære ned på dem. Hvor vi prioriterer den grønne omstilling og de grønne arbejdspladser i stedet for at lade landbruget sprøjte mere.

Lad os nu få det valg. Og lad os vælge en anden retning for Danmark.