Politik

Pia K om Sass-sagen: Ekstra Bladet skal overholde reglerne

Folketingets medlemmer skal kunne færdes frit på gangene uden at blive forfulgt, lyder meldingen fra Pia Kjærsgaard.

Folketingets øverste ledelse, Præsidiet, har i dag taget stilling til Socialdemokratiets klage over Ekstra Bladets metoder over for partiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen. 

- I den anledning skal jeg på Præsidiets vegne understrege, at Ekstra Bladets journalister, ligesom alle andre journalister, der arbejder i Folketinget, skal overholde de regler, som er aftalt mellem Folketinget og Folketingets presseloge om journalistisk arbejde på Christiansborg, siger Folketingets formand Pia Kjærsgaaard. 

Socialdemokratiets gruppesekretær, Henrik Dam Kristensen, ser det som en advarsel til Ekstra Bladet. 

- Vi har et af verdens mest åbne parlamenter, hvor journalister har adgang og mulighed for at stille spørgsmål – men samtidig må respektere, at det også er en arbejdsplads for os politikere. Derfor skal man ikke forfølge politikere på gangene med videre, og man må respektere et nej, når der er blevet svaret, siger Henrik Dam Kristensen (S) 

I klagen skriver partiet blandt andet, at avisens journalister uopfordret har opsøgt medlemmer af Folketinget på deres kontorer med henblik på at finde historier, som kan skade Henrik Sass Larsens person. 

- Senest er journalister begyndt at stå uden for mødelokaler og toiletter med videre for at forsøge at indhente kommentarer og chikanere Henrik Sass Larsen mest muligt, står der i klagen, som blev sendt til Folketingets Præsidium. 

Hvad er Præsidiet?

Præsidiet består af Folketingets formand og fire næstformænd og beskæftiger sig med Folketingets indre forhold - som eksempelvis at lede møderne i Folketingssalen.

Det er udelukkende Folketingets formand, der kan tage endelige afgørelser, da næstformændenes rolle formelt kun er rådgivende.

Præsidiet består af følgende folketingsmedlemmer:

  • Formand: Pia Kjærsgaard (DF)
  • 1. næstformand: Henrik Dam Kristensen (S)
  • 2. næstformand: Kristian Pihl Lorentzen (V)
  • 3. næstformand: Christian Juhl (Ø)
  • 4. næstformand: Leif Mikkelsen (LA)

 

På Twitter har Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, reageret på følgende måde: 

- Så kom afgørelsen fra Folketingets præsidie. Den fastslår, at Ekstra Bladet ‘skal overholde reglerne’, det er som at sige, det bliver jul 24/12 ! Ingen ‘advarsel’, som Socialdemokratiet forsøger at spinne det til, men hvordan skulle man også kunne give os det for at passe vort arbejde, skriver Poul Madsen.

 

Sass ramt af depression

Debatten om Henrik Sass Larsen tog for alvor fart i weekenden.

I et interview med Politiken fortalte Socialdemokratiets gruppeformand, at han har været ramt af en depression og har gået til psykolog i flere måneder, men at han nu har det bedre.

Udmeldingen kom efter en tid, hvor Ekstra Bladet har skrevet historier om, at Henrik Sass Larsen ikke er mødt op til flere møder hos statsrevisorerne, hvor han årligt modtager 330.000 kroner for at sidde.

"Pjække-Sass"

Ekstra Bladet har i overskrifter kaldt S-gruppeformanden ”Pjække-Sass” og ad flere omgange forsøgt at få et interview. En forespørgsel, som han ifølge Ekstra Bladet flere gange har afvist.

I TV 2 News-programmet 'Presselogen' fortalte Henrik Sass Larsen i forrige uge, at der lå ”private grunde” bag afbuddene til møderne hos statsrevisorerne, som Ekstra Bladet flere gange havde afdækket. 

En uge senere uddybede Henrik Sass Larsen så, at der var tale om en depression.

Som reaktion på den nyhed sagde Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, i søndagens 'Presselogen', at avisen har spurgt Socialdemokratiet, om der var noget galt med Henrik Sass Larsen og fået svaret, at det var der ikke.

Udpluk af regler for pressen på Christiansborg

• Du hindrer aldrig politikerne i at bevæge sig frit rundt i bygningerne

• Du kontakter aldrig en politiker på kontoret uden aftale

• Du forfølger aldrig en politiker på gangene, hvis vedkommende har sagt nej til interview, film- eller fotooptagelser

• Du kontakter ikke politikerne på toiletter, i motionsrum, rygekabiner m.v.

• Du hindrer ikke nogen i Folketinget i at udføre sit arbejde

En legitim historie

Poul Madsen afviser, at hans journalister har generet Henrik Sass Larsen på Christiansborg eller ventet uden for toiletter.

- Selvom Sass Larsen har været syg, ændrer det ikke ved, at det er en legitim historie, vi har lavet, siger Ekstra Bladet chefredaktør, Poul Madsen.

- Han har godt kunnet være på TV 2 News i programmet 'Pind & Sass', men han har ikke kunnet passe sit arbejde som statsrevisor. Det har folk da krav på at vide.