Politik

Ny lov på vej: Kommuner skal ikke kunne betale udsatte for at flytte væk

Omdiskuteret sag om flytning af psykisk syg borger fra Greve til Lolland er endt i samråd. Lovændring er på vej.

Rige kommuner skal ikke længere kunne eksportere socialt udsatte borgere til fattige udkantskommuner. 

Det sætter regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet nu en stopper for. De har indgået en aftale, der betyder, at borgere, der skal have økonomisk hjælp til at flytte, fremover vil få hjælpen fra tilflytningskommunen - ikke fraflytningskommunen, som det er tilfældet i dag. 

- På den måde sikres det, at ordningen ikke kan anvendes til social eksport, samtidig med at muligheden for, at udsatte borgere kan få hjælp til at flytte, fastholdes, skriver økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i et svar til Folketinget. 

Kæmpe ekstraregning til Lolland

Udkantskommuner som Lolland og Guldborgsund har i årevis råbt op om, at især de københavnske omegnskommuner betaler socialklienter for at rykke til deres kommuner. 'Social skævvridning' kalder de det. 

Lovændringen skal sikre, at man ikke sidder i en kommune og tænker; "aj, der er en udgiftskrævende borger, vi giver borgeren nogle penge for at flytte"

Simon Emil Ammitzbøll-Bille, økonomi- og indenrigsminister (LA)

I 2018 fik Lolland Kommune for eksempel 154 nye borgere på overførselsindkomster. Det gav den i forvejen økonomisk pressede kommune ekstraudgifter på 30 millioner kroner.

Senest kom det frem, at Greve Kommune strakte sig rigtig langt for at hjælpe en udgiftstung borger til Lolland.

Borgeren lider af blandt andet angst og svære personlighedsforstyrrelser, er arbejdsløs og erklæret insolvent. Personen har ikke kørekort og kan ikke benytte offentlig transport på grund af sin angst, men skal køres i taxa. Vedkommende bør modtage førtidspension, vurderer Greve Kommune. Men den regning lander nu på Lolland.

Greve anklages for social eksport

For Greve Kommunes folk kørte både borgeren til jobcentret på Lolland og til fremvisning af dennes nye lejebolig. Derudover betalte Greve Kommune for både indskuddet og flytningen. Borgeren, der altså er for psykisk syg til at tage en bus, fik ved Greve Kommunes hjælp en bolig udenfor Nakskov - 14 kilometer fra den nærmeste købmand. 

Det har Lolland Kommune siden klaget over. Kommunen anklager Greve for at eksportere socialt udsatte.

- Når Greve Kommune finder en bopæl på den yderste kant af Lolland, kan man få tanken, at der er tale om social eksport. Greve Kommune påfører ikke alene Lolland Kommune en udgift til førtidspension, men på grund af placeringen også store udgifter til socialpædagogisk indsats, skriver Lolland Kommune blandt andet i klagen til Ankestyrelsen

Men Greve-borgmester Pernille Beckmann (V) afviser over TV ØST kritikken og siger, at hvis en borger vil flytte, "så hjælper vi med det". 

Ministre kaldt i samråd

Socialdemokratiets Lennart Damsbo Andersen har kaldt økonomi- og indenrigsministeren og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd onsdag om Greve-sagen og problemstillingen med flytning af 'dyre' borgere generelt. 

Simon Emil Ammitzbøll-Bille siger efter samrådet til TV 2, at han ikke kan kommentere på den konkrete sag.  

- Men hvis det er tilfældet, at der er blevet givet flyttehjælp til, at en socialt udsat borger bliver flyttet fra en kommune til en anden, så synes jeg selvfølgelig, at det er både usmageligt og upassende, at man går ind i at eksportere sociale klienter ud af sin kommune, siger ministeren.

Rækker hånden ud

Alle har selvfølgelig lov at flytte til en anden kommune, hvis de har lyst til det, understreger ministeren - også selvom de er på offentlig forsørgelse. 

- Men lovændringen skulle gerne sikre, at man ikke sidder i en kommune og tænker, at "aj, der er en besværlig og udgiftskrævende borger. Vi giver borgeren nogle penge for at flytte ud af kommunen, og dermed slipper vi for problemet". Fordi på den måde bliver borgerne jo kastebolde mellem kommunerne, og det er kassetænkning mellem kommunerne og begge dele er helt uantageligt, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille. 

Udover lovforslaget har ministrene efter eget udsagn "rakt hånden ud" til Folketinget og erklæret sig åbne overfor input, der kan gøre op med problemerne om social eksport.

- Så er vi åbne overfor at tage yderligere drøftelser, lover Ammitzbøll-Bille.

Lovforslaget fremsættes til april, så ændringen efter planen kan træde i kraft 1. juli.