Derfor vil blå blok elske at få Elbæk med i den sidste store aftale inden valget

16x9
Uffe Elbæk, politisk leder for Alternativet, forhandler i disse dage med blå blok om en ny sundhedsreform. Foto: Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix

ANALYSE: Sundhedsreformen har mildest talt ikke været en vindersag for blå blok. Men nu glæder regeringen sig over, at Elbæk pludselig byder sig til.

Kritikken fra rød blok - og i særdeleshed fra Venstres regionale bagland - har været nådesløs, siden regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen i januar præsenterede det sidste store reformudspil inden valget: Sundhedsreformen.

Her lægger regeringen blandt andet op til at nedlægge de folkevalgte regionsråd, hvilket har ført til beskyldninger om, at reformen vil svække den demokratiske forankring af det danske sundhedsvæsen og centralisere de beslutninger, der i dag bliver truffet regionalt.

Kritikken - især den, der er kommet fra Lars Løkke Rasmussens egne partifæller - har totalt overskygget regeringens fortælling om, at ændringerne vil betyde et bedre og mere nært sundhedsvæsen for patienterne. Sundhedsreformen ser langt fra ud til at blive det trumfkort i valgkampen, som regeringen havde hĂĄbet pĂĄ.

Ă…ben for andre modeller

I sidste uge begyndte de politiske forhandlinger om reformen, og ikke overraskende er Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten allerede ude igen. Til gengæld er Alternativet, til manges overraskelse, blevet inde ved forhandlingsbordet.

- Der er ikke nogen, der siger, at regionsrådene er den eneste demokratiske model, der findes. Vi er åbne for at finde andre modeller, som partiets sundhedsordfører (og tidligere socialdemokrat) Pernille Schnoor har formuleret det.

Det passer finansminister Kristian Jensen (V), der leder forhandlingerne, aldeles glimrende. Kan blå blok få Alternativet med på en aftale i løbet af de kommende uger, vil det være en stor strategisk sejr. Af flere grunde:

For det første kan det tage en del af luften ud af kritikken fra blandt andet Socialdemokratiet, der uden tvivl vil tordne mod reformen i løbet af valgkampen. Alternativet har kampen for en ”ny politisk kultur” og øget borgerinddragelse i politiske beslutninger som en absolut mærkesag. Og det vil naturligvis veje tungere i valgkampens debatter, hvis det ikke blot er Løkke og Thulesen Dahl, men også Uffe Elbæk, der argumenterer for, at reformen ikke svækker sundhedsvæsnets demokratiske forankring, men snarere styrker den.

For det andet kan Alternativets støtte til en sundhedsreform meget vel betyde, at der også efter et valg er et flertal i Folketinget for at gennemføre den - selv hvis Mette Frederiksen (S) erobrer statsministerposten.

Dermed kan S-formanden som regeringschef blive tvunget til at gennemføre en sundhedsreform, hun er imod. Det vil selvsagt være en dårlig start på Mette Frederiksens statsministertid. Og det er oplagt at drage paralleller til den seneste S-ledede regering med Helle Thorning-Schmidt i spidsen, der blev tvunget til at gennemføre den tilbagetrækningsreform, som blev forhandlet på plads umiddelbart inden valget i 2011. For på trods af regeringsskiftet, var der stadig flertal for reformen, der blandt andet betød en forringelse af efterlønnen, da Radikale Venstre her stod side om side med blå blok.

Frygter at blive kørt rundt i manegen

Derfor følger rød blok - og ikke mindst Socialdemokratiet - i disse dage tæt med i Alternativets ageren og prøver både offentligt og bag kulisserne at lægge pres på Elbæk for at få ham til at forlade forhandlingerne.

Blandt andet fremhæves det, hvordan Elbæk ifølge kritikerne tidligere i valgperioden er blevet ”snydt” af regeringens forhandlere. Eksempelvis vakte det opsigt, da Alternativet som det eneste oppositionsparti i 2016 gik med i en aftale om at lave en historisk udredning af Danmarks krigsindsats i stedet for den Irak-kommission, som blå blok havde besluttet sig for at lukke. De øvrige oppositionspartier kritiserede dengang Alternativet for at have accepteret et "hold-kæft-bolsje" - og Alternativet endte også efterfølgende med at forlade aftalen igen.

- Jeg frygter da i den grad, at vi bliver kørt rundt i manegen, lød det onsdag formiddag fra Uffe Elbæk efter endnu et forhandlingsmøde i Finansministeriet.

- Det er derfor, vi går til det her med både stor selvkritik og et kritisk blik på det, der bliver lagt frem foran os. Som et lille parti skal man altid være obs på de store. Og vi kommer ikke til at træffe en beslutning, før vi er fuldstændig sikre på, at det er noget, vi kan stå på mål for. 

Om Alternativets politiske leder i sidste ende siger "ja" til en sundhedsreform er altså for tidligt at sige noget om. Han kræver, at en reform skal "styrke nærdemokratiet og borgerinddragelsen" i sundhedsvæsnet - men præcis hvordan er endnu uklart. Forhandlingerne er ifølge Elbæk "oprigtige" og ”konstruktive”, og de fortsætter senere på ugen. Hele Christiansborg følger spændt med i, hvordan de ender.