BLOG: København skal ikke skæmmes af flydende losseplads

BLOG: Det giver absolut ingen mening, at vi har en flydende losseplads midt i en grøn by som København.

København er kendt som en grøn by. Man kan bade i havnen, man kan dase i byens mange parker, eller man kan tage en tur ud til Amager Fælled og få en naturoplevelse helt tæt på byens centrum. 

Man kan også tage en gåtur ud over Christianshavn, Christiania og videre ud over Holmen. Men her ude slutter den grønne idyl brat. Ikke på grund af tung industri eller trafik, men på grund af mere eller mindre faldefærdige både i Erdkehlgraven, som med tiden er vokset til en ulovlig samling af omkring 90 fartøjer.

Fredens Havn kalder nogle den autonome samling både og vrag. Selv betragter jeg området som en flydende losseplads, som skæmmer et af Københavns grønne og historiske områder. Der er ingen toiletforhold, der er ingen steder at komme af med affald, og der er mange beretninger om, hvad der flyder ud i Københavns havn fra skibene og vragene. Det giver absolut ingen mening, at vi har en flydende losseplads midt i en grøn by som København, hvor man bryster sig af at kunne bade i havnen og i øvrigt have fokus på miljøet og rekreative områder. Det er hensynsløst, det er uacceptabelt, og derfor skal den fjernes.

Til dels kan jeg godt forstå, hvorfor man slår sig ned ved Erdkehlgraven, for det er et dejligt område. Men man kan ikke bare sejle et gammelt skib hen til et område, man godt kan lide og slå anker for evigt. Jeg kan heller ikke sætte en udrangeret campingvogn op midt i Kongens Have og proklamere, at nu bor jeg der, selvom jeg på den måde ville få en mere velplejet have og væsentligt kortere på arbejde. For det ville tage glæden fra alle de andre brugere af Kongens Have. Det ville være hensynsløst og egoistisk. Ligesom den såkaldte Fredens Havn.

Kun en lille del af bådene kan kobles til en konkret ejer, og Kystdirektoratet har tidligere meldt påbud om fjernelse af anlæg og fartøjer uden tilladelse i Erdkehlgraven. For et par uger siden har Kystdirektoratet givet en sidste advarsel om, at bådene skal fjernes. Sker det ikke, vil myndighederne fjerne både og vrag.  Jeg har mistet tålmodigheden.

Der skal være plads til kolorit og skæve eksistenser i København. Det er en del af det, der gør hovedstaden spændende, uforudsigelig og interessant. Man skal have lov til at udfolde sin frihed.  Lige indtil dér, hvor denne udfoldelse begrænser andres ret til det samme. Og sådan en begrænsning pålægger man altså alle andre, når man bruger Københavns Havn som sin egen private losseplads. Og skæve eksistenser har ikke mere ret til at bryde loven end alle andre.

Sammen med Københavns Kommune har vi i Miljø- og Fødevareministeriet fundet en løsning, hvor finansieringen til oprydningen er på plads, og hvor kommunen tager hånd om de skæve eksistenser, som bor på bådene. Det er en god løsning, og jeg vil gerne sende en tak til overborgmester Frank Jensen for, at vi nu sammen får løst dette problem, så København ikke skal skæmmes af en flydende losseplads i al fremtid.