BLOG: Er 65.000 borgeres nødråb nok til at vække regeringen?

16x9
SF vil have en klimalov, som bliver lige så bindende, som budgetloven er for økonomien, skriver Pia Olsen Dyhr. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

BLOG: Borgerforslaget om en klimalov bør være det wake up call, regeringen har så desperat brug for.

Der er intet at være i tvivl om. Absolut intet. Klokken er kvart i tolv, og der er desperat brug for handling på klimaområdet.

Alligevel har vi en regering, der er bedre til at snakke end til at handle på det grønne område. Og jeg vil blive overrasket, hvis dagen i dag ikke kommer til at byde på endnu mere snak og absolut ingen handling fra deres side.

Det er synd og skam, for det er et rigtig godt forslag, 65.000 danskere har givet deres opbakning i form af en underskrift og dermed sendt i folketingssalen.

Selvom vores regering hænger tungt i bremsen på det grønne område, så er det ikke spildte kræfter. Det er græsrodsarbejde, og det er med til at skubbe klimaet helt op i toppen af dagsordenen og sikre, at selv de mest snæversynede politikere ikke kan ignorere de udfordringer, vi står over for.

I SF stemmer vi for borgerforslaget, og forslaget om en klimalov er også et af de krav, vi går til valg på. Det kommer med til forhandlingsbordet efter et valg, når der forhåbentlig er et nyt flertal på Christiansborg.

Danmark skal igen gå forrest på det grønne område. Vi kan blive en grøn supermagt og sætte standarden for andre lande. Det er min ambition, og jeg ved heldigvis, at vi er mange på tværs af partier, der går med de tanker.

Men det bliver ikke med Løkke, Samuelsen og Lilleholt ved roret. De er desværre bedre til snak end til handling, og de lukker øjne og ører for, at vi kan ende med at sende klimaregningen videre til vores børn og børnebørn. Derfor skal vi have dem ud af regeringskontorerne, før der kommer til at ske noget for alvor.

I SF vil vi have en klimalov, som bliver lige så bindende, som budgetloven er for økonomien. Og vi vil sikre, at vi hvert år følger op på, om vi er på rette vej mod at nå målene.

Det kræver, at vi stiller langt højere krav til blandt andet transportsektoren, landbruget og kommer i gang med en grundlæggende grøn omstilling. Det kan lade sig gøre. Det skal det. Klimaet kan ikke bare vente.

Det burde selv en borgerlig regering kunne regne ud. Men jeg tvivler desværre på, at de vågner op, selvom 65.000 borgere desperat prøver at vække dem.