BLOG: DF’s forslag om at børn skal kalde skolelærere for hr. og fru. er til grin

BLOG: I dag foreslog Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti, at børnene i folkeskolen skal tiltale lærerne hr. og fru.

Ifølge Messerschmidt vil det medføre mere disciplin og skabe en større distance mellem lærer og elev, som så vil skabe mere ro og orden i klasseværelset. Jeg ved ikke, hvornår Morten Messerschmidt sidste gang befandt sig i et klasselokale, men det er den helt forkerte løsning for folkeskolen. Vi lever i 2019. Vi har ikke brug for nye tiltaleformer i folkeskolen. Måden, vi giver lærerne autoriteten tilbage på, er ved at styrke folkeskolen og give læreren mere tid sammen med den enkelte elev.

Lad os tage et kig ind i et klasselokale på en helt almindelig tirsdag i 2.b. Klokken er lidt over 12, og eleverne har netop fundet deres pladser igen efter frikvarteret. Den næste time skal de have matematik. Der er 28 elever i klassen. Fem af eleverne har lige været oppe at skændes i frikvarteret, fordi de var uenige om en leg. En enkelt pige sidder i hjørnet og græder, fordi hun har ondt i maven. En anden pige har brug for hjælp til at tage sin medicin. Og så er der resten. 28 børn med særlige behov, for alle børn er særlige. Det er hverdagen for mange folkeskolelærere i dag. Skulle det hjælpe læreren at blive tiltalt hr. og fru? Det er jo helt til grin.

Måden, vi giver lærerne autoriteten tilbage på, er ved at sørge for, at de har tid til at forberede deres undervisning og kan nå rundt til alle børnene. Det kræver, at der er færre elever i klasserne. Det kræver, at der følger ressourcer med, når børn, der har brug for særlig hjælp, skal inkluderes. Det kræver, at der er flere voksne. Børn mister respekten for voksne, når de ikke føler, at de voksne interesserer sig for dem. Relationer skaber respekt. Manglende relationer skaber apati og ligegyldighed. Og når vi udsulter vores folkeskole, gør vi det svært at lave ordentligt relationsarbejde for lærere og pædagoger.

Tag ikke fejl. Jeg mener, at der i for mange år har været en frygtelig vane med at tale dårligt om de offentligt ansatte. At man ikke respekterer deres faglighed. Men er det så underligt, når politikere selv taler ned om de offentligt ansatte? Når nogle kalder dem dovne eller anklager dem for at have for højt sygefravær. Når DF beskylder lærerne for at være røde eller for bløde. Vi skal for pokker tale de offentligt ansatte op.

Men vigtigst af alt, så skal vi lade være med at tro, at vi løser folkeskolens problemer ved at føre den tilbage til en tid, hvor man sagde hr. og fru til lærerne. Det gør vi ikke.