S og DF i strid om pensionsforhandlinger – spil for galleriet, siger kommentator

TV 2s politiske kommentator Hans Engell mener, at en stor reform vil tage tid, men at der kan alligevel kan være en mindre aftale på vej.

Uanset om man spørger Socialdemokratiet eller Dansk Folkeparti, er opfordringen den samme: Det andet parti burde trække i arbejdstøjet.

Men ifølge TV 2s politiske kommentator Hans Engell er det mest bare spil for galleriet.

Det drejer sig om pensionsspørgsmĂĄlet og om, hvad der skal ske med mennesker, der er nedslidte efter et hĂĄrdt liv pĂĄ arbejdsmarkedet. I et blogindlæg pĂĄ TV 2 langer formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, ud efter Socialdemokratiet, der er gĂĄet i stĂĄ, mener han.

Thulesen Dahl mener, at Socialdemokratiet trækker forhandlingerne i langdrag, fordi de ikke er interesseret i at lande en aftale inden folketingsvalget, der senest skal afholdes til juni.

- Jeg ved godt, at der snart skal være folketingsvalg, og at partierne ruster sig til det. Men jeg synes, at der skal være plads til, at man også kan lave praktisk politik, og det er det, jeg appellerer til Socialdemokratiet om at gøre sammen med os, siger Thulesen Dahl til TV 2.

Socialdemokratiet og DF taler om en større reform. Det er ikke noget, man lige klarer pĂĄ kanten af et folketingsvalg

Hans Engell, politisk kommentator, TV 2

S: Vi arbejder stenhĂĄrdt

Men fra Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, er der ikke meget forståelse for DF-formandens opfordring. Han mener, at Socialdemokratiet med formand Mette Frederiksen i spidsen arbejder ”stenhårdt” for at lave en aftale, der kan komme nedslidte danskere til gode.

- Det er en meget mærkværdig kritik fra Kristian Thulesen Dahl. Socialdemokratiet arbejder stenhårdt ved forhandlingsbordet for at opnå resultater, og vi vil gerne have en rettighed til tidligere pension for dem, der er nedslidte og dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet, siger Wammen.

Han mener, at det faktum, at det er Socialdemokratiets formand, der sidder med til forhandlingerne, viser, at partiet er opsat pĂĄ at lave en aftale.

Engell: Ingen pĂĄ Christiansborg tror pĂĄ hurtig aftale

Ifølge TV 2s politiske kommentator Hans Engell har det dog aldrig været realistisk, at der skulle lande en større reform på pensionsområdet inden valget.

Socialdemokratiet har foreslĂĄet en større ændring af hele omrĂĄdet, sĂĄ de danskere, der har været længst tid pĂĄ arbejdsmarkedet og er mest nedslidte, kan gĂĄ tidligere pĂĄ pension. Men en sĂĄkaldt â€™differentieret pensionsalder’ er ikke noget, man politisk koger sammen pĂĄ hverken Ă©n eller to mĂĄneder, understreger Engell.

Et sted er der grænser for, hvor stærke fællesinteresser de to partier har, nu hvor et folketingsvalg nærmer sig

Hans Engell, politisk kommentator, TV 2

- Socialdemokratiet og DF taler om en større reform. Alene at finde ud af, hvem der er nedslidte – og hvem, der skal træffe den beslutning, hvilke kriterier, der skal lægge til grund, og om det skal være en individuel vurdering – forudsætter et helt andet forhandlingsforløb. Det er ikke noget, man lige klarer på kanten af et folketingsvalg, siger Hans Engell. Han fortsætter:

- Alle pĂĄ Christiansborg er godt klar over, at den store pensionsaftale ikke bliver pĂĄ den her side af et folketingsvalg.

Han ser i stedet meldingerne fra bĂĄde Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet som en del af den kommende valgkamp. Partierne er kommet hinanden nærmere over de seneste ĂĄr og har pĂĄ flere omrĂĄder arbejdet sammen, men de kæmper langt hen ad vejen om de samme vælgere, og de peger pĂĄ hver deres kandidat til posten som statsminister. Det er et problem, pĂĄpeger Hans Engell:

- SĂĄ et sted er der grænser for, hvor stærke fællesinteresser de to partier har, nu hvor et folketingsvalg nærmer sig.

Engell forudser forbedret ordning

Alligevel tror den politiske kommentator på, at de to partier og regeringen kan lande en mindre aftale, inden statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) trykker på valgknappen.

Seniorførtidspension

Som det ser ud i dag, har man mulighed for at søge om seniorførtidspension, hvis man opfylder en række krav: 

  • Du mĂĄ højst have fem ĂĄr til folkepensionsalderen. 
  • Du skal have haft en aktuel og langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet. Det vil sige 20-25 ĂĄrs beskæftigelse.
  • Din arbejdsevne skal være nedsat i en sĂĄdan grad, at du ikke kan forsørge dig selv ved et almindeligt arbejde eller et fleksjob. 

Det drejer sig om den såkaldte seniorførtidspension, der blev skabt i 2011, da Venstre, Konservativ, DF og De Radikale forringede efterlønnen, men til gengæld gav nedslidte en mulighed for at trække sig tilbage fem år før folkepensionsalderen.

Ordningen er dog blevet benyttet af langt færre, end hensigten var, og derfor kan den stå over for en forbedring, mener Hans Engell.

- Jeg tror, at man vil kunne enes om en forbedring af seniorførtidspensionen. Det er en relativ begrænset ting, og her handler det om, hvor mange penge regeringen vil lægge ind i en forbedring så en større kreds af lønmodtagere, kan søge ind i den her ordning. Det vil jeg tro, at partierne kan enes om. Så der kommer et resultat for nedslidte, inden vi skal ud i folketingsvalget.