Politik

Ungdomsformand væltet efter anklager om krænkelser i organisationen

Liberal Alliances Ungdom har skiftet formand oven på en række anonyme vidnesbyrd, der fortæller om overgreb og krænkelser i partiet.

De dramatiske timer i Liberal Alliances Ungdom (LAU) fortsætter.

Ungdomspartiets landsformand, Carl Andersen, er her til eftermiddag blevet væltet af sine egne partifæller. Det skete på LAU’s landsmøde, der afholdes i Høje Taastrup. I stedet overtager Signe Bøgevald posten som landsformand for partiet. Hun vandt en afstemning ved landsmødet 101 mod 78. Bøgevald besluttede sig først i går for, at hun ville stille op til posten.

Carl Andersens afgang kommer mindre end et døgn efter, at dagbladet Information kunne berette, at syv kvindelige medlemmer af LAU i anonyme vidnesbyrd ville fortælle om voldtægt, seksuelle krænkelser, tilnærmelser og potentielt overgreb begået af mandlige medlemmer af ungdomspartiet.

Vidnesbyrdene er samlet sammen af den tidligere LAU-formand Rasmus Brygger, og de blev delt ud til de tilstedeværende mens Brygger holdt tale ved landsmødet. I et Facebook-opslag, som Brygger skriver er hans tale til landsmødet, retter han et direkte budskab mod ledelsen af Liberal Alliances Ungdom:

- Jeg havde oprindeligt tænkt mig afslutningsvis at stille spørgsmål til, hvordan I i ledelsen har håndteret de her sager, men jeg synes pigernes egne fortællinger siger alt, skriver Brygger. Han fortsætter:

- I stedet vil jeg klart og utvetydigt opfordre samtlige medlemmer af den nuværende ledelse til at kontakte politiet hurtigst muligt og fortælle dem, hvad I ved. Og i samme ombæring vil jeg opfodre alle i ledelsen til at trække sig fra deres poster. Det er ikke nok, at I fortæller om denne sag 8 måneder efter. Det øjeblik I har kendt til sagerne og ikke reageret, har I svigtet.

Piger ned til 14 år

Det har ikke været muligt for TV 2 at se de anonyme vidnesbyrd, der er blevet delt rundt ved landsmødet.

Ifølge dagbladet Information drejer sagen sig om fem mænd mellem ”16 og op i 20’erne”, hvoraf flere bestrider ledende positioner i ungdomspartiet. Pigerne, der er blevet udsat for krænkelser og overgreb, var mellem 14 og 21 år.

Information skriver, at det drejer sig om seks episoder med seksuelle overgreb og to episoder med seksuel chikane. Alle fandt sted i forbindelse med eller efter arrangementer og møder i ungdomspartiet, og i de fleste tilfælde var der alkohol involveret. Fire af episoderne handler om den samme mand. Ifølge Rasmus Bryggers Facebook-opslag strækker sagerne sig fra 2015 og frem til 2019.

I sit opslag skriver Rasmus Brygger også, at han er blevet afhørt af politiet i 2,5 time om sagen, og torsdag blev to af pigerne lige så afhørt. Henrik Brix, vagtchef ved Københavns Politi, bekræfter over for TV 2, at de har modtaget en anmeldelse, som de nu er i gang med at efterforske.

Formand kendte kun til én sag

Rasmus Brygger begyndte at indsamle piger og kvindernes fortællinger efter et opslag i en intern LAU-gruppe på Facebook havde gjort ham bekymret.

Her skrev et kvindeligt medlem af organisationens forretningsudvalg, at hun og resten af udvalget var blevet gjort opmærksom på en konkret sag om seksuelle krænkelser tilbage i juni 2018. Hun skrev videre, at hun ikke mente, ledelsen havde reageret tilstrækkeligt på denne viden.

Over for Information forklarede Carl Andersen at han kun havde kendskab til én sag om seksuelle krænkelser i LAU – den sag, det kvindelige medlem af forretningsudvalget også omtalte. Ledelsen behandlede sagen, sagde Andersen, og de opfordrede pigen til at kontakte politiet, så de kunne ekskludere manden. Men det ønskede pigen ikke ifølge Carl Andersen.

- Vi ville gerne have taget posten fra personen selv om der ikke var en politisag, men det mente vi ikke, at der var hjemmel til ifølge vores vedtægter. Det havde vi en stor diskussion omkring. Vi mente heller ikke at der var hjemmel til en eksklusion, siger Carl Andersen til TV 2 lørdag efter valgnederlaget.

Han fortæller videre at den person, der stod bag "den store sag", selv har meldt sig ud af Liberal Alliances Ungdom.