Politik

Folketingsmedlem om Pia Kjærsgaard: - Hun er ikke sin post værdig

Folketingets ledelse, præsidiet, skal behandle sagen, som Zenia Stampes kritik udspringer af, på onsdag.

Pia Kjærsgaard er formand for Folketinget, men det burde hun bestemt ikke være.

Det mener Zenia Stampe (RV), der i et opslag på Facebook lørdag langer kraftigt ud efter den tidligere DF-formands evner på posten som daglig leder af Folketingssalen.

- Første skridt er at få fjernet Pia Kjærsgaard fra formandsstolen. Hun er simpelthen ikke den post værdig, skriver Stampe i opslaget, der afsluttes med #afsætpia, og som på fem timer er blevet delt mere end 7000 gange.

Formand deler vandene

Til TV 2 forklarer Zenia Stampe, at hendes formål med opslaget er at lodde stemningen. Hun ved godt, at et hyldestopslag til Kjærsgaard også ville trække mange likes og delinger, men hendes håb er, at antallet af reaktioner måske alligevel kan være med til at overbevise nogle af hendes kollegaer om, at Kjærsgaard ikke er den rette til jobbet som formand for Folketinget.

- Vi har en formand for Folketinget, der i den grad deler vandene. Det kunne være okay, hvis det var efter en lang politisk karriere, og at formanden så forsøgte at være en samlende figur i sin nye rolle. Men det synes jeg ikke, at Pia Kjærsgaard evner. Hun kan ikke finde ud af at lægge sine partipolitiske holdninger væk, siger Zenia Stampe til TV 2 lørdag aften.

Opslaget kommer efter flere dages debat om tonen i Folketingssalen og hvilke ord, man må sige. Udløberen er en kommentar fra Enhedslisten Pelle Dragsted, der i forbindelse med vedtagelsen af det såkaldte ’Paradigmeskifte’ brugte vendingen ’racistisk’ om en kommentar fra Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth.

Det fik Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, til at afbryde og irettesætte Dragsted på talerstolen.

DF har en magt, som de ikke bare bruger til at udtrykke uenighed men også nogle gange til at lukke munden på nogen

Zenia Stampe, Radikale Venstre

Utilbørlige ytringer

Over for Ritzau har Pia Kjærsgaard efterfølgende slået fast, at hun ikke mener, det hører hjemme i Folketingssalen, at medlemmers udtalelser bliver kaldt for ’racistiske’. Derfor vil hun heller ikke tøve med at irettesætte endnu et Folketingsmedlem, hvis det skulle ske igen.

Som formand for Folketinget er det Pia Kjærsgaards opgave at sikre, reglerne i Folketingets forretningsorden bliver overholdt. Heraf fremgår det blandt andet, at:

”Finder formanden et medlems ytringer utilbørlige, kan den pågældende kaldes til orden. Hvis medlemmet ikke retter sig efter formandens påtale, kan formanden fratage den pågældende ordet. Formanden kan derefter nægte medlemmet ordet på ny i samme møde”

Problemet er bare, mener Zenia Stampe, at Pia Kjærsgaard blander form og indhold, at hun knægter ytringsfriheden, og at hun forsøger at tilsidesætte en dom fra Højesteret.

Zenia Stampe, hvorfor må Pia Kjærsgaard ikke sætte foden ned og sige ’sådan snakker vi ikke til hinanden her i Folketinget’?

- En ting er, hvis Pelle Dragsted havde stået og råbt eller bandet. Det gjorde han ikke. Det, som er afgørende for mig, er, om man må lukke munden på sine modstandere eller ej. Om man må bruge en formandspost til at knægte ytringsfriheden, sådan som jeg mener, Pia Kjærsgaard gjorde, siger Zenia Stampe.

Hun kalder det for ”magtmisbrug” fra Kjærsgaard side, og mener, at netop formanden burde vide, at ordet ’racistisk’ ikke er ærekrænkende. I starten af årtusindet slog Højesteret i en dom fast, at det ikke var imod loven, da Karen Sunds fra Folkebevægelsen mod EU sagde, at hun ikke ville sammenlignes med Kjærsgaards ’racistiske synspunkter’.

Det er Folketingets 179 medlemmer, der bestemmer, hvem der skal udpeges som formand. Formanden genudpeges formelt set hvert år. Reelt vælges formanden for en valgperiode ad gangen.

Behandles i præsidiet onsdag

Fra Pia Kjærsgaards lejr lyder det, at man ikke har nogen kommentar til Zenia Stampes opslag. De henviser til, at sagen skal behandles på onsdag i Folketingets Præsidium, der er den øverste ledelse på Christiansborg.

Det sker efter ønske fra Enhedslisten Christian Juhl. Foruden ham selv og Pia Kjærsgaard, består præsidiet af Henrik Dam Kristiansen fra Socialdemokratiet, Kristian Pihl Lorentzen fra Venstre og Leif Mikkelsen fra Liberal Alliance. Møder i præsidiet er ikke åbne for offentligheden.