Politik

Kjærsgaard står fast efter reprimande: Man må ikke kalde andre "racistisk" i Folketinget

Enhedslistens Pelle Dragsted overskred klart en grænse, da han kaldte DF'ers udtalelser racistiske, mener Pia Kjærsgaard.

Skulle det ske igen, at et folketingsmedlem kalder et andet folketingsmedlems udtalelser for "racistiske," vil Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, ikke tøve med at gribe ind.

Det slår hun fast i et interview med Ritzau, efter at hun torsdag afbrød Enhedslistens Pelle Dragsted, da han under en debat om udlændingepolitik karakteriserede et udsagn fra DF's Kenneth Kristensen Berth som racistisk.

- Vi har tradition for i Folketinget at debattere på en ordentlig måde, siger Pia Kjærsgaard.

Hun mener, at Dragsteds udtalelser var fjendske og nedladende.

- Derfor greb jeg ind. Det vil jeg gøre til enhver tid. Sker det på nogen måde igen i en eller anden sammenhæng, så gør jeg det. Det er det, jeg skal. Det bliver Pelle Dragsted nødt til at rette sig efter, siger Pia Kjærsgaard.

Kjærsgaard afbrød debat

Anledningen til episoden var, at Berth efter en kommentar om dansk og svensk integrationspolitik stillede Pelle Dragsted spørgsmålet:

- Er erkendelsen ikke bare den, at integrationen af folk fra overvejende muslimske lande, den kan ikke lade sig gøre?

Det chokerede Dragsted: 

- Det kan godt være, at jeg skulle være blevet tykhudet efterhånden, men jeg bliver stadigvæk chokeret over den form for racistiske udtalelser, hvor man lægger en hel befolkningsgruppe for had.

Pia Kjærsgaard afbrød Pelle Dragsted og bad ham om at holde en ordentlig tone.

Her skred folketingets formand ind: 

- Det dér vil jeg have mig frabedt. Det beskylder vi ikke hinanden for. Vi har en ordentlig tone. Tak, lød det fra Pia Kjærsgaard. 

- Altså..., fortsatte Pelle Dragsted. 

- Hvis man siger, at en hel befolkningsgruppe ikke kan integreres, så vil jeg forbeholde mig ret til at kalde det et racistisk udsagn. Det er at tillægge en befolkningsgruppe samme...

Vi skal passe på, at vi ikke overskrider nogen grænser. Og det blev klart gjort i går

Pia Kjærsgaard (DF), Folketingets formand

Men her blev han afbrudt fra formandsstolen igen. Pia Kjærsgaard rejste sig og sagde bestemt: 

- Man diskuterer ikke med formanden overhovedet. Jeg vil godt bede om, at det bliver taget til efterretning. Tak.

Intens debat om stramninger

Ordene faldt i en ophedet debat om vedtagelsen af det såkaldte "paradigmeskifte" i udlændingepolitikken.

Lovpakken var allerede klappet af mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Men bølgerne kom alligevel til at gå højt under debatten. Blandt andet brugte Socialdemokratiets Mattias Tesfaye udtrykket "gak i låget" om andre politikeres udtalelser. Dog uden at formanden skred ind. 

- Det er svært at sige, hvor grænsen går. Det må man tage stilling til i det øjeblik, det sker, siger hun.

- Det er rigtigt, at det var en intens debat. Og det synes jeg egentlig er fint, at vi en gang imellem går til hinanden. Men vi skal bare passe på, at vi ikke overskrider nogen grænser. Og det blev klart gjort i går.

Præsidiemedlem uenig med formanden

Det er ikke alle, der har samme grænse som Pia Kjærsgaard. Havde Folketingets tredje næstformand, Christian Juul (EL), ledet mødet i salen den dag, var det gået anderledes.

- Jeg ville ikke have gjort noget. Jeg ville have ladet dialogen fortsætte, siger han. 

Christian Juul mener, at både Berth og Dragsted balancerer på kanten af de "utilbørlige ytringer", som det præsidiemedlem, der leder mødet, kan gribe ind over for.

- Hvis man vurderer Berths udtalelse, så kan man sige, at det var meget tæt på. For han beskylder en hel befolkningsgruppe for ikke at være integrerbar. Man kan ikke dæmonisere en hel befolkningsgruppe. Det er den enkelte formand, der sidder i stolen, der skal vurdere, om den gode tone er holdt.

Alligevel ville Christian Juul ikke have afbrudt talerne. I stedet ville han muligvis efterfølgende have opfordret parterne til at være påpasselige med deres ordvalg, forklarer han. Han forventer desuden, at episoden bliver taget op, når præsidiet mødes i næste uge.

Pelle Dragsted selv opsummerede efterfølgende bataljen i folketingssalen: 

- Dagens lektie. Man må gerne udtale sig racistisk i folketingssalen. Men man må ikke påpege og kritisere racistiske ytringer, skrev han på Twitter.