Politik

En dansk statsborger er en dansk statsborger, siger Pape og afviser DF

DF kræver, at Danmark skal nægte at tage imod danske IS-krigere. Men det afviser justitsministeren. TV 2 har bedt ham om at uddybe.

Dansk Folkeparti vil have justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til at nægte at tage imod danske statsborgere, der har kæmpet for terrorganisationen Islamisk Stat i Syrien.

- Det er vigtigt for os, at vi ikke får de her mennesker hjem, fordi vi grundlæggende mener, at de har forbrudt sig mod de principper, vi har i Danmark, siger gruppeformand Peter Skaarup (DF) til Ritzau. 

Men det kommer ikke til at ske, lader justitsministeren forstå. 

- En dansk statsborger er en dansk statsborger, fastslår Søren Pape Poulsen (K) overfor TV 2. 

DF vil gøre fremmedkrigere statsløse

Det er "en skuffende melding", lyder det fra Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen. 

Dansk Folkeparti er parat til at bryde statsløsekonventionen, som Danmark har været tilsluttet siden 1977. Den forpligter Danmark til at begrænse statsløshed. 

Hvis folk anklages for noget kriminelt, så vil jeg hellere sikre mig, at jeg har fat i nakken på dem her og få dem dømt, hvis de har gjort noget kriminelt

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) 

Dansk Folkeparti ønsker at gøre det muligt at fratage IS-krigerne og andre, der har været tilknyttet terrororganisationer, deres danske statsborgerskab. Også selv om de ikke har dobbelt statsborgerskab. Dermed vil de blive statsløse. 

- Man kan jo godt forhindre de her mennesker i at komme til Danmark. Det kræver, at man ændrer reglerne, og det er jo det, vi foreslår fra Dansk Folkepartis side - at vi tager statsborgerskabet fra syrienskrigere, der har et sådant. Hvis vi gør det, så kan vi selvfølgelig også nægte dem adgang til Danmark. Og hvis de så alligevel kommer til Danmark, så kan vi proppe dem i fængsel, indtil den dag kommer, hvor vi finder et sted at sende dem hen, siger Martin Henriksen.

Men den går altså ikke, lyder det fra justitsministeren. 

- Hvor lidt vi end vil have dem hjem til Danmark, så er det sådan, at hvis du ikke er dobbelt statsborger, så er du dansk statsborger, siger Søren Pape Poulsen. 

- Det vil sige, at så kan vi ikke forhindre dig i at få et dansk pas, og at du lige pludselig står i Danmark - og så har vi mange midler til at retsforfølge folk. Men en dansk statsborger er en dansk statsborger, og det faktum må vi forholde os til.

Minister vil have fat i nakken på dem

Men hvorfor egentlig det? Kritikere vil jo sige, at så må vi se stort på internationale konventioner. Det her handler om Danmarks sikkerhed, og vi skal ikke have nogen IS-krigere hjem til Danmark.

- Nu skal et lille land nok passe på med at melde sig ud af verden, for det kunne jo ende med at ramme en selv meget hårdt. Jeg har det sådan, at hvis folk anklages for noget kriminelt, så vil jeg hellere - end at have dem rendende frit rundt med et pas i hånden - sikre mig, at jeg har fat i nakken på dem her og får dem dømt, hvis de har gjort noget kriminelt. Det er jo et sikkerhedsspørgsmål, siger Søren Pape Poulsen. 

Udenrigsministeren siger, at han ikke vil have dem hjem, og den kø stiller jeg mig gerne op i, men jeg er også nødt til at sige, at en dansk statsborger er en dansk statsborger

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) 

Hvordan vil du sikre dig, at dem, der kommer hjem, ikke pønser på at lave terrorhandlinger her?

- Der findes jo ingen garantier i verden, men vi har en meget dygtig efterretningstjeneste. Vi holder øje med dem, der skal holdes øje med, siger justitsministeren og understreger, at han ikke har travlt med at få dem hjem. 

Der er ingen nemme løsninger

Søren Pape Poulsen fortæller videre, at myndighederne undersøger alle muligheder for at forhindre dem, man kan forhindre, i at rejse ind i Danmark. Men det er ikke så enkelt, som Dansk Folkeparti får det til at lyde, mener han. 

Dansk Folkepartis Martin Henriksen har brugt Storbritannien som eksempel på, at hjemvendte IS-krigere kan fratages statsborgerskab. 

IS-bruden Shamima Begum fortalte i sidste uge fra en syrisk flygtningelejr, at hun ønsker at vende hjem til sin familie i Storbritannien. Det håb slukkede det britiske indenrigsministerium dog tirsdag ved at fratage den 19-årige kvinde hendes britiske statsborgerskab.

Men den model kan vi ikke bare følge i Danmark, lyder det fra justitsministeren. Storbritannien tog nemlig i sin tid et forbehold, da landet tilsluttede sig statsløsekonventionen.

- Så de her løsninger, der kan lyde nemme og rare, de findes ikke i virkeligheden. Der er ingen lette løsninger. Hvis jeg overhovedet kan gøre noget for, at vi ikke får de her typer hjem, så gør jeg det. Men vi er nødt til at vurdere det fra sag til sag, siger han.

Vi må tage ansvar

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) var ude at sige nej tak til at få nogen af dem hjem. Det er jo en noget anden melding, du er ude med nu. Hvem tegner regeringens linje her - dig eller udenrigsministeren?

- Det, jeg siger her, er regeringens politik. Udenrigsministeren siger meget klart, at han ikke vil have dem hjem, og den kø stiller jeg mig meget gerne op i, men hvis en dansk statsborger kommer her og vil have et pas eller henvender sig på et dansk konsulat i udlandet, så er det ikke muligt at sige nej. Sådan er det nogle gange at have ansvaret. Det må vi erkende. 

Kan du forstå, at der er danskere, som undrer sig over, at selvom et bredt flertal i Folketinget ikke vil have dem hjem, så står du og siger, at I ikke kan gøre noget? 

- Det ville jo være mærkeligt, hvis vi kunne sige, at danske statsborgere pludselig ikke er danske statsborgere, fordi vi ikke kan lide det. Sådan kan et retssamfund jo ikke fungere. 

- Nu har vi kæmpet for at få Said Mansour til Marokko, og nu har de endelig taget ham. Altså det går begge veje, og vi må tage vores ansvar. Hvor lidt vi end kan lide det.