Politik

De må meget gerne blive væk, men vi kan blive nødt til at tage imod dem, siger Løkke om IS-krigere

Statsministeren bakker op om sin justitsministers udmelding.

Danmark kan ikke nægte danske statsborgere en returbillet, selvom de har været i kamp for terrororganisationen Islamisk Stat (IS).

- De må meget gerne blive væk, men vi kan blive nødt til at tage imod dem, siger Lars Løkke Rasmussen (V) til TV 2.

Statsministeren bakker dermed op om sin justitsminister Søren Pape Poulsen, der tidligere torsdag fastslog, at Danmark skal tage imod hjemvendte IS-krigere.

Det sker med henvisning til statsløsekonventionen og efter USA's præsident, Donald Trump, har bedt de europæiske allierede om at hjemtage tilfangetagne IS-krigere.

- Jeg nærer absolut ingen sympati for dem, og de er uønskede i Danmark. Men det her er et komplekst problem, sagde lød det fra Søren Pape Poulsen (K).

Khader: Regler skal laves om

Justitsministerens partifælle Naser Khader ser gerne, at IS-krigerne aldrig kommer tilbage på dansk jord. Regler er ikke nødvendigvis regler.

- Vi må se på, hvordan vi kan lave reglerne om. Det vil være bedst, hvis IS-krigerne kan retsforfølges lokalt, så de ikke udgør nogen sikkerhedstrussel. Det er vigtigt, at vi tænker ud af boksen og får talt med juristerne om det her, mener Naser Khader.

Søren Pape Poulsen har i sin argumentation lænet sig op ad, at Danmark skal følge internationale konventioner på området.

Forpligtet af konventioner

Spørger man udenrigsminister Anders Samuelsen er Syrien-krigernes hjemkomst uønsket.

- Hvad end du spørger mig som partiformand eller udenrigsminister, er min holdning, at jeg ikke vil have én af dem hjem, har Anders Samuelsen sagt til  TV 2.

Danmark er dog forpligtet til at tage imod de IS-krigere, der befinder sig i konfliktzonerne.

Ifølge statsløsekonventionen, som Danmark har været tilsluttet siden 1977, kan man ikke nægte en dansk statsborger at vende hjem, med mindre vedkommende har dobbelt statsborgerskab. Og derfor har justitsministeren også slået fast i flere omgange torsdagen igennem, at en dansk statsborger er en dansk statsborger.

- Hvor lidt vi end vil have dem hjem til Danmark, så er det sådan, at hvis du ikke er dobbelt statsborger, så er du dansk statsborger, siger Søren Pape Poulsen. 

Da trusselsvurderingen blev offentliggjort i januar 2018, lød vurderingen, at 38 af de udrejste var døde, at 50 var retur i Danmark, og at 32 befandt sig i andre lande. 30 personer befandt sig ifølge PET fortsat i konfliktzonerne.

Trump trumfer igennem

USA's præsident har opfordret de europæiske lande til at hjemtage i alt 800 personer, der i dag sidder tilfangetaget i Syrien - og stille dem for en domstol.

Baggrunden er, at USA vil trække sine tropper tilbage indenfor en overskuelig fremtid. Fordi man har erklæret terrororganisationen Islamisk Stat for definitivt nedkæmpet.

Den seneste tid har kurdisk-ledede SDF-styrker med hjælp fra amerikanske luftangreb kæmpet for at få fordrevet IS fra sin sidste bastion i den syriske by Baghuz, og det forlyder, at man indenfor "meget kort tid" kan erklære krigen for vundet.