BLOG: Lad Slotsholmen blive grøn

16x9
Rasmus Nordqvist. Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix Denmark

BLOG: Nu står vi som en samlet opposition klar til at gøre vores parlament grønt.

Allerede næste år skal vi kunne smække et ”CO2-neutral”-mærkat på Christiansborg. For det giver kun mening, at vi i Folketinget når forrest og gør, hvad vi kan, for at få CO2-udledningen ned.

Derfor har vi i Alternativet sammen med kollegaer fra Enhedslisten, Radikale Venstre, Socialdemokratiet, SF og Inuit Ataqatigiit stillet forslag om, at Folketinget skal være CO2-neutralt i 2020.

Vi vil med det her beslutningsforslag sørge for, at Folketingets Præsidium allerede inden d. 1. oktober i år skal få lagt en plan for, hvordan vi næste år kan komme hen til et parlament, der er udledningsneutralt.

Det er der ikke nødvendigvis lang tid til, men det er alligevel realistisk. Desuden er FNs klimapanels konklusion fra sidste år klar – det kræver et helt vildt højt ambitionsniveau, hvis vi skal sørge for, at temperaturen på kloden ikke stiger mere end halvanden grad. Og det handler ikke kun om transport, landbrug og privatforbrug. Det handler bestemt også om, at vores store fællesskaber, som fx arbejdspladser og virksomheder, også begynder at se nærmere på deres belastning.

Det gør mange virksomheder allerede - og faktisk har Europa-parlamentet været CO2-neutralt siden 2016. Nu skal vi have Folketinget med. Det kræver, at der bliver set på, hvordan klimabelastningen er i forhold til alt fra hvordan vi varmer bygningerne og kontorerne op, hvordan vores energiforbrug er skruet sammen, hvordan vores kantine køber ind og skaffer sig af med affald, hvordan politikere og medarbejdere kommer rundt – og hvor gode, vi er til at genanvende og udnytte alt fra vand til papir og energi.

Noget af det, der fx også koster på klimakontoen er de mange flyrejser, der hører med til arbejdet i Folketingets udvalg. Det er ikke ønskeligt, at vores folkevalgte helt skal stoppe med at flyve, for rejser og møder med resten af verden er meget vigtig del af arbejdet med at skabe både europæiske og globale løsninger, så vi ikke lukker os om os selv. Men her vil det så være relevant at gå ind og se på, hvordan Folketinget så kan klimakompensere for den ret store udledning, som flyrejserne giver.

Kort sagt - det er vigtigt, at vi alle sammen ser på, hvad vi kan gøre i vores hverdag for at få vores klimabelastning ned. Nu står vi som en samlet opposition klar til at gøre vores parlament grønt.