BLOG: SF siger klart nej til paradigmeskiftet

BLOG: Vi kan ikke integrere mennesker, hvis vi insisterer på, at de skal have den værst tænkelige start på livet i Danmark.

I morgen går SF ned i Folketingssalen og stemmer nej til regeringens paradigmeskift så hårdt vi overhovedet kan. Den nye lov vil gøre fattige mennesker så fattige, at Røde Kors frygter, at de ikke vil have råd til medicin. Den åbner op for, at mennesker kan indkvarteres permanent i midlertidige boliger, måske endda teltlejre. Og den vil tage endnu et skridt mod afmonteringen af kvoteflygtningeordningen, som er fuldstændig essentiel for at vi i fremtiden kan få et mere retfærdigt flygtningesystem.

Når SF stemmer imod loven, så er jeg 117% sikker på at vi vil få at vide af højrefløjen, at vi er nogle naive slappere, der ikke kan se udfordringerne ved indvandringen. Jeg er simpelthen skingrende træt af dén samme, gamle sang.

Vi forstår udmærket udfordringerne, og vi har fremlagt en helstøbt, gennemtænkt reform af hele flygtningesystemet, der skal løse det. Kan højrefløjen sige det samme? Nej, de kan kun komme med konstante strammerlapper der gør det værre for dem, som er her. Jeg tør godt indrømme, at for at skabe mere retfærdighed i verden, så bliver vi nødt til at anerkende, at mange flygtninge skal være i Danmark midlertidigt og rejse hjem, når der er fred i deres hjemland. Andet er simpelthen ikke fair overfor de mange andre, der også har brug for hjælp.

Så regeringen kan skylle sine beskyldninger om naivitet ud i afløbet. Det er slet ikke det, min kritik af paradigmeskiftet handler om. Højrefløjen har i årevis har hylet op om, at integrationen har slået fejl. Og nu afmonterer de den så selv helt bevidst og uden at fortrække en mine. Ikke bare fjerner man fattige menneskers sidste lommepenge – man fjerner faktisk kravet om, at kommunerne skal finde en permanent bolig til de nyankomne.

Det vidste du måske ikke, fordi diskussionen om paradigmeskiftet er druknet i den sædvanlige råbekamp. Men når L140, som loven hedder, vedtages i morgen, så kan kommunerne sådan set bestemme sig for at indkvartere nyankomne flygtninge permanent i nedlagte plejehjem, gymnastiksale eller i værste fald måske endda teltlejre. Så er det op til flygtningene selv – som lige er ankommet fra den hårdeste rejse i deres liv, og måske har traumer fra krig og nød – at finde en lejlighed på det danske boligmarked.

Er det virkelig det land, vi vil have? Vil vi virkelig lade børnefamilier bo i årevis i midlertidig indkvartering? Skal børn i Danmark vokse op i nedlagt, kommunalt byggeri?

Jeg håber inderligt på, at kommunerne ikke vil benytte deres nye mulighed. Men uanset hvad er det et godt eksempel på det gigantiske hykleri, højrefløjen begår, når de giver venstrefløjen skylden for den fejlslagne integration. Vi kan ikke integrere mennesker, hvis vi insisterer på at de skal have den værst tænkelige start på livet i Danmark.

Jeg tror på integrationen, og jeg tror på, at uanset om nogle flygtninge engang skal hjem, så skal de styrkes, mens de er her, leve under ordentlige vilkår og integreres i det danske samfund.