Klaus Riskær Pedersen om sin kriminelle fortid: - Det er 20 år siden, jeg snublede i fodfejl
Finansmandens parti er klar til at føre valgkamp i hele landet og præsenterede tirsdag tre kandidater. Se partiets mærkesager nede i artiklen.
Mandag nåede finansmanden Klaus Riskær Pedersen på rekordtid i mål med indsamlingen af underskrifter, der skal gøre ham opstillingsberettiget til folketingsvalget.
Tirsdag præsenterede han så sit kandidatur og de øvrige kandidater, der senest til juni skal kæmpe for vælgernes gunst. Derudover fik han også annonceret sloganet: Hold hovedet koldt og hjertet varmt.
- Vi skal have folk ind, der ikke er levebrødspolitikere og ser politik som deres erhverv. Lad os undgå, at politik bliver brugt som karrierekanon, siger Riskær.
Flere kandidater
Klaus Riskær Pedersens parti er navngivet efter partiformanden selv, men det betyder ikke, at han er alene om projektet.
Riskær havde på forhånd proklameret, at han agter at stille op i hele landet. Han har derfor allieret sig med flere personer, der vil blive opstillet i forskellige valgkredse.
På pressemødet lød det fra Klaus Riskær, at han har modtaget flere end 100 henvendelser fra folk, som har ønsket at stille op som kandidater for partiet.
Alligevel var det kun tre navne, der tirsdag blev løftet sløret for:
- Peter Hjorth, tidligere økonomichef, konsulent og entreprenør. Han har fået kompetenceområde inden for banker og realkredit og vil stille op i Københavns Omegns Storkreds.
- Christina Asklund, tidligere blomsterdekoratør og bryllupskoordinator samt business leader på Oslo-færgen. Hun har fået kompentenceområde inden for klima og verdensmål og vil stille op i Nordsjællands Storkreds.
- Rolf David Gøtze, tidligere soldat, eksportchef og salgschef. Han har fået kompetenceområde inden for forsvar og Nato og vil stille op i Fyns Storkreds.
Dermed har Klaus Riskær Pedersen endnu ikke præsenteret kandidater i de jyske storkredse.
Spørgsmål til fortiden
Efter Riskærs præsentation af partiet fik de fremmødte journalister ordet. Her blev der gentagne gange spurgt ind til hans kriminelle fortid.
For Klaus Riskær Pedersen har af flere omgange været fængslet for bedrageri. Men det er ifølge partiformanden selv ikke noget, som hverken journalister eller vælgere "skal kløjes i". Man er ikke kriminel, blot fordi man har været indblandet i kriminalitet, lyder det fra partiformanden.
- Det er 20 år siden, at jeg snublede i fodfejl.
- Det kan aldrig nogensinde have betydning for min berettigelse til at sidde i Folketinget. Det er vælgerne, der bestemmer det, siger Klaus Riskær.
Lynhurtig indsamling
Det kræver mindst 20.109 underskrifter eller vælgererklæringer, som det retligt hedder, for et parti at få lov at stille op til folketingsvalget. Riskær begyndte sin jagt i november sidste år og skulle således kun bruge tre en halv måned til at få dem i hus.
- Jeg ser ikke tilslutningen som kendisfaktor og celebrity-status. Hold nu op. Jeg ved, at det spørgsmål kommer, men drop det, lyder det fra Riskær under tirsdagens pressemøde.
Mandag indleverede han det nødvendige antal til Økonomi- og Indenrigsministeriet, og her skal man nu tjekke underskrifterne igennem, før man endelig kan godkende Riskærs opstilling.
Forventningen er, at det vil tage et par uger, men da alle underskrifter er afgivet elektronisk og med NemID, forventes det at være en formsag.
Statsministerpost til S eller V?
Ved flere lejligheder er Riskær blevet spurgt, hvem han agter at pege på som statsminister, hvis han og partiet bliver valgt ind, og da spørgsmålet endnu engang blev stillet under pressemødet, lød svaret som altid Lars Løkke Rasmussen (V).
Men her blev punktummet langt fra sat.
- Jeg synes ikke, der er nogen af dem, der er imponerende. Hverken Socialdemokratiet eller Venstre, siger Klaus Riskær Pedersen.
Når alt kommer til alt, er det ifølge partiformanden derfor ligegyldigt, om han peger på Mette Frederiksen (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V). Det vil alligevel være op til Dansk Folkeparti i sidste ende, lyder det.
- Men Mette Frederiksen (S) vil lave en mindretalsregering. Hun har skudt rød blok i stumper og stykker i løbet af sommeren.
Kritik for digital finte
Klaus Riskær Pedersen er blevet kritiseret for at omgå reglerne for indsamling, fordi han til at begynde med så stort på den såkaldte ”eftertænksomhedsperiode” på en uge, som borgerne ifølge loven skal have, fra de første gang siger ja til at give deres underskrift, til de endeligt bekræfter.
I stedet blev borgerne ledt direkte hen til en NemID-side, hvor de kunne bekræfte deres underskrift med det samme.
Riskær rettede ind efter påtale fra Indenrigsministeriet, men blev ikke straffet, da ministeriet ikke har hjemmel til at sanktionere.
Når han efter forventningen officielt bliver erklæret opstillingsberettiget, bliver Klaus Riskær Pedersen det 12. parti på stemmesedlen ved det kommende folketingsvalg. Det er det højeste antal partier siden 1990.