Politik

Først Forsvaret, nu politiet: Køber droner af kinesere, som USA ikke tør røre

Vi bruger ikke dronerne til noget risikabelt, forsikrer politiet. DF og oppositionen kræver svar fra justitsministeren.

I USA tør militæret ikke købe droner fra den kinesiske producent Da Jiang (DJI) af frygt for spionage og risiko for cyberangreb.

Men de bekymringer har danske myndigheder ikke.

I sidste måned kunne Berlingske fortælle, at Forsvaret siden 2016 har købt 25 droner af kineserne, og nu kan TV 2 så afsløre, at også politiet har investeret i droner fra tech-mastodonten.

Ifølge en aktindsigt har Rigspolitiet siden 2016 brugt knap 150.000 kroner på i alt syv droner - samtlige modeller er produceret af DJI.

På Christiansborg kalder flere partier oplysningerne overraskende og vil nu kræve svar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K):

- Justitsministeren bliver nødt til at redegøre for dette, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen.

- Vi skal generelt være utroligt varsomme, når det kommer til ny teknologi, ligesom vi skal være på vagt over for eventuel kinesisk aktivitet eller indblanding. Det gælder naturligvis også i indkøbspolitikken. Jeg regner med, at Rigspolitiet naturligvis er agtpågivende - under alle omstændigheder får de lov til at redegøre for det over for Retsudvalget, siger han.

Vigtigt med påpasselighed

Alternativets retsordfører, René Gade, undrer sig over, at Danmark ikke har gjort som USA:

- Jeg er på alle måder pragmatiker og positiv, når det kommer til vores samarbejdspartnere – også Kina – men lige så snart det kommer til forretningshemmeligheder og sikkerhed, tror jeg, vi skal passe rigtig godt på. Så jeg vil stille spørgsmål til ministeren om det her, for det er nyt for mig, siger han.

De droner, der er købt, er ikke tiltænkt at filme sårbart infrastruktur

Anders Frandsen, Rigspolitiet

USA frygter angreb

I USA har droner fra DJI været forbudt siden 2017.

I august det år udgav det amerikanske ministerium for sikkerhed, Homeland Security, en rapport, hvor det med "moderat sikkerhed" blev konkluderet, at DJI’s droner deler data om ”kritisk amerikansk infrastruktur” og "retshåndhævende myndigheder” med den kinesiske regering.

Informationerne kan ifølge amerikanerne bruges til ”at udføre fysiske eller cyberangreb mod USA og dets befolkning”.

Politiet: Ingen grund til bekymring

DJI, der er verdens største producent af droner, har afvist alle beskyldninger, og ifølge Rigspolitiet er der heller ingen grund til større bekymringer:

- Vi holder selvfølgelig også øje med de udmeldinger, der kommer på dette område – også fra USA. Men de droner, der er købt, er ikke tiltænkt at filme sårbart infrastruktur, forklarer kommunikationsdirektør i Rigspolitiet Anders Frandsen.

- Vi bruger dem for eksempel til redningsopgaver, hvor der er savnede personer, større ildebrande og ikke til noget, der er efterretningsmæssigt problematisk.

Ingen betænkeligheder

Nu er det jo ikke jer, der kan vurdere, hvad der er interessant for kineserne. Når nu I ved, der er en risiko for, at dronerne sender informationer hjem til den kinesiske efterretningstjeneste, hvorfor har I så ikke bare købt dronerne af en anden producent?

- Det, forventer jeg, kommer til at blive tænkt ind i kommende udbuds- og indkøbsprocesser. Vi er i opstarten med at etablere et droneprogram, så det er noget, vi kigger på løbende, og her er valg af leverandør også en af overvejelserne.

Det er potentielt problematisk

Karen Lund Petersen, professor

Har I slet haft nogle betænkeligheder indtil videre ved de køb af droner, I allerede har foretaget?

- Det har ikke været et væsentligt kriterium, fordi karakteren af de ting, de bruges til, ikke er risikabel. Det er overflyvning af åbne landskaber og så videre. Og de optagelser, vi for eksempel laver her i kommunikation, bruges jo til noget, som vi selv har tænkt os at lægge ud, siger Anders Frandsen. 

Rigspolitiets droner

Rigspolitiet har siden 1. januar 2016 indkøbt syv droner for i alt 143.694,93 kroner.

Samtlige droner er fra producenten DJI, og det drejer sig om følgende modeller:

  • Inspire 1 V 2.0
  • 2 stk. Phantom 4
  • Inspire II
  • Spark Fly More Combo
  • Mavic Pro
  • Mavic Pro Fly More

Ekspert: - Potentiel problematisk

Ifølge centerleder på Centre for Advanced Security Theory på Københavns Universitet og ekspert i cybersikkerhed, Karen Lund Petersen, bør politiet dog have visse grundlæggende bekymringer, uanset hvordan de anvender deres droner.

- Det (indkøbet, red.) er potentielt problematisk. Det kommer selvfølgelig an på, hvad man bruger dronerne til. Men omvendt kan man sige, at hvad det danske politi bruger dem til, og hvad kineserne er interesserede i af information, stemmer jo ikke nødvendigvis overens, siger hun.

- Det rejser nogle principielle spørgsmål om, hvilken indkøbspolitik man har, og hvor meget sikkerhedspolitiske overvejelser betyder i den.

Voksende bekymring over kinesiske produkter

Frygten for kinesiske produkter i Danmark og resten af Vesten er vokset markant, siden Kina vedtog lovgivningen, som kræver, at kinesiske selskaber skal aflevere data til Kinas efterretningstjeneste.

I forrige måned var forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) således kaldt i samråd om firmaet Huawei. Telegiganten står i Danmark for at bygge TDC's 4G-netværk, og siden midten af 2018 har selskabet også testet videreudviklingen, 5G-netværket, sammen med TDC. Flere politikere er bange for, at Huawei derigennem får adgang til vigtige oplysninger om kritisk dansk infrastruktur.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K), men han ønsker ikke at stille op til interview. I stedet henviser han til Rigspolitiet. 

Han slipper dog ikke for spørgsmål. Udover Dansk Folkeparti og Alternativet vil også Radikale Venstre have svar på, om dronerne i sig selv er at betragte som kritisk infrastruktur.

Til gengæld udtrykker Socialdemokratiet tiltro til, at politiet har styr på det udstyr, de køber.