Nu skal blÄ blok have klippet Þrerne af Mette Frederiksens valgkanin

16x9
Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen prÊsenterede tidligere pÄ Äret partiets pensionsudspil. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

ANALYSE: Pensionsalderen er pludselig blevet et varmt valgtema. Umiddelbart en klar fordel for S. Men nu kommer Mette Frederiksen under pres.

Lars LĂžkke Rasmussen har tabt det fĂžrste slag. Men det betyder ikke nĂždvendigvis, at han taber krigen.

ValgÄrets fÞrste halvanden mÄned er langt fra gÄet, som statsministeren mÄ have hÄbet.

MeningsmĂ„lingerne viser klart rĂždt flertal. Debatten om sundhedsreformen udstiller gang pĂ„ gang hvor stor intern splid, der er i Venstre. Og mĂ„ske mest bemĂŠrkelsesvĂŠrdigt: Det er lykkedes Socialdemokratiet at vinde kampen om dagsordenen i tiden umiddelbart op til at valget udskrives. 

Da Mette Frederiksen i midten af januar prĂŠsenterede sit pensionsudspil, ramte hun en dagsorden, der er vigtig for mange af de afgĂžrende svingvĂŠlgere, som blandt andet Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kĂŠmper om. MĂ„linger viser, at et stort flertal af vĂŠlgerne bakker op om den idĂ©, at nogle skal kunne gĂ„ pĂ„ folkepension tidligere andre.

Kristian Thulesen Dahl fÞlte sig efter en uges betÊnkningstid presset til at bakke op om de grundlÊggende tanker bag udspillet - og Lars LÞkke Rasmussen mÄtte derfor indkalde til forhandlinger. Pensionsalderen er pludselig blevet det stÞrste diskussionsemne pÄ Christiansborg.

DĂ©t var bestemt ikke en del af regeringens drejebog her kort fĂžr et valg.

Men de forhandlinger, der sÄ smÄt begyndte torsdag inden vinterferien, og som fortsÊtter i den kommende uge, indebÊrer ogsÄ en mulighed for blÄ blok.

Inde i forhandlingslokalet – og ikke mindst ude foran, hvor tv-kameraerne venter – begynder nu en proces, der kan fĂ„ stor betydning for valget. Og i denne sag har regeringen og Dansk Folkeparti en fĂŠlles interesse: Ørerne skal klippes af Mette Frederiksens valgkanin.

Mangler svar

Socialdemokratiets pensionsudspil er bevidst ukonkret. Det bestÄr af syv overordnede principper, mens oplagte spÞrgsmÄl forbliver ubesvarede: Hvem er det prÊcist, der skal have ret til at gÄ tidligere pÄ folkepension - og hvem skal ikke? Hvor meget tidligere? HvornÄr skal det nye system trÊde i kraft? Hvordan skal man kunne dokumentere arbejde for mere end 40 Är siden? Hvad hvis flere end forventet vil pÄ tidlig pension, sÄ det bliver dyrere end de tre milliarder kroner, partiet har budgetteret med?

Socialdemokratiet lÊgger op til fÞrst at give konkrete svar pÄ disse spÞrgsmÄl, nÄr Mette Frederiksen sidder i Statsministeriet og arbejdsmarkedets parter indkaldes til forhandlinger. Partiets udspil er altsÄ designet sÄdan, at ovenstÄende spÞrgsmÄl helst skal forblive ubesvarede i lÞbet af valgkampen.

Men nu er planen pludselig blevet genstand for egentlige politiske forhandlinger inden valget. Og det komplicerer tingene for Mette Frederiksen.

For det er nÄr debatten om differentieret pensionsalder bliver konkret, at den kan blive politisk farlig.

For det er nÄr debatten om differentieret pensionsalder bliver konkret, at den kan blive politisk farlig

Mette Frederiksen under pres

NĂ„r man sidder ved et forhandlingsbord, skal man have noget at tage udgangspunkt i. En konkret plan. Tal. Til- og fravalg.

Og mÄlet for bÄde regeringen og Dansk Folkeparti er nu at presse Mette Frederiksen til at blive konkret. Hvad er det egentlig, du vil? Hvordan forestiller du dig egentlig, at det skal skrues sammen?

Uden for forhandlingslokalet, hvor pressen venter, vil beskÊftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der leder forhandlingerne, og DFs formand Kristian Thulesen Dahl, gentage opfordringen igen og igen: Mette Frederiksen bliver nÞdt til at fortÊlle os, hvad det er hun forestiller sig - hvad skal vi ellers forhandle ud fra?

Uanset hvordan den socialdemokratiske partileder hÄndterer dét pres, giver hun blÄ blok en mulighed for angreb:

Hvis hun i lÞbet af de kommende ugers (mÄneders?) forhandlinger nÊgter at konkretisere sit udspil, kommer Lars LÞkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl under valgkampen til at sige: Vi har nu brugt hele forÄret pÄ forsÞge at fÄ Mette Frederiksen til at forklare, hvad det egentlig er, hun har tÊnkt sig at gennemfÞre. Det ville hun ikke. Og det viser, at hendes udspil snarere er varm luft og valgflÊsk end et reelt forsÞg pÄ at gÞre noget for de nedslidte pÄ arbejdsmarkedet.

Hvis Mette Frederiksen derimod rent faktisk bliver konkret, og eksempelvis i hÞjere grad lÞfter slÞret for, hvem hun ikke vil lade gÄ tidligere pÄ pension, vil hun komme til at skuffe en del vÊlgere. Se blot denne rundringning, som TV 2 har lavet blandt 12 af landets stÞrste fagforeninger. 11 af de 12 mener, at deres medlemmer bÞr vÊre blandt dem, som skal have lov til at trÊkke sig tidligere tilbage. Men for tre milliarder kroner Ärligt nÄr man altsÄ ikke sÄ langt. Som Niels Storm Knigge, Þkonom i tÊnketanken Kraka, har formuleret det:

- Der er et mismatch mellem, hvor mange Socialdemokratiet giver indtryk af, kan fÄ gavn af rettigheden, og hvor mange der vil vÊre rÄd til i praksis.

Ingen tror pÄ stor aftale

Ingen jeg har talt med pÄ Christiansborg tror, at der bliver lavet en egentlig aftale om indfÞrslen af differentieret pensionsalder pÄ denne side af et valg - hÞjest en mindre aftale om forbedringer af seniorfÞrtidspensions-ordningen. Men det mest interessante ved de kommende forhandlinger bliver, hvordan Mette Frederiksen vil forholde sig til pres, hun kommer under. 

Lige nu er pensionsdebatten en Äbenlys vindersag for Socialdemokratiet. Hvis blÄ blok ikke lykkes med at tage luften ud af Mette Frederiksens udspil, er det svÊrt at forestille sig, at Lars LÞkke Rasmussen har kontor i Statsministeriet efter valget.