Valg 2019

Nu skal blå blok have klippet ørerne af Mette Frederiksens valgkanin

ANALYSE: Pensionsalderen er pludselig blevet et varmt valgtema. Umiddelbart en klar fordel for S. Men nu kommer Mette Frederiksen under pres.

Lars Løkke Rasmussen har tabt det første slag. Men det betyder ikke nødvendigvis, at han taber krigen.

Valgårets første halvanden måned er langt fra gået, som statsministeren må have håbet.

Meningsmålingerne viser klart rødt flertal. Debatten om sundhedsreformen udstiller gang på gang hvor stor intern splid, der er i Venstre. Og måske mest bemærkelsesværdigt: Det er lykkedes Socialdemokratiet at vinde kampen om dagsordenen i tiden umiddelbart op til at valget udskrives. 

Da Mette Frederiksen i midten af januar præsenterede sit pensionsudspil, ramte hun en dagsorden, der er vigtig for mange af de afgørende svingvælgere, som blandt andet Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kæmper om. Målinger viser, at et stort flertal af vælgerne bakker op om den idé, at nogle skal kunne gå på folkepension tidligere andre.

Kristian Thulesen Dahl følte sig efter en uges betænkningstid presset til at bakke op om de grundlæggende tanker bag udspillet - og Lars Løkke Rasmussen måtte derfor indkalde til forhandlinger. Pensionsalderen er pludselig blevet det største diskussionsemne på Christiansborg.

Dét var bestemt ikke en del af regeringens drejebog her kort før et valg.

Men de forhandlinger, der så småt begyndte torsdag inden vinterferien, og som fortsætter i den kommende uge, indebærer også en mulighed for blå blok.

Inde i forhandlingslokalet – og ikke mindst ude foran, hvor tv-kameraerne venter – begynder nu en proces, der kan få stor betydning for valget. Og i denne sag har regeringen og Dansk Folkeparti en fælles interesse: Ørerne skal klippes af Mette Frederiksens valgkanin.

Mangler svar

Socialdemokratiets pensionsudspil er bevidst ukonkret. Det består af syv overordnede principper, mens oplagte spørgsmål forbliver ubesvarede: Hvem er det præcist, der skal have ret til at gå tidligere på folkepension - og hvem skal ikke? Hvor meget tidligere? Hvornår skal det nye system træde i kraft? Hvordan skal man kunne dokumentere arbejde for mere end 40 år siden? Hvad hvis flere end forventet vil på tidlig pension, så det bliver dyrere end de tre milliarder kroner, partiet har budgetteret med?

Socialdemokratiet lægger op til først at give konkrete svar på disse spørgsmål, når Mette Frederiksen sidder i Statsministeriet og arbejdsmarkedets parter indkaldes til forhandlinger. Partiets udspil er altså designet sådan, at ovenstående spørgsmål helst skal forblive ubesvarede i løbet af valgkampen.

Men nu er planen pludselig blevet genstand for egentlige politiske forhandlinger inden valget. Og det komplicerer tingene for Mette Frederiksen.

For det er når debatten om differentieret pensionsalder bliver konkret, at den kan blive politisk farlig.

For det er når debatten om differentieret pensionsalder bliver konkret, at den kan blive politisk farlig

Mette Frederiksen under pres

Når man sidder ved et forhandlingsbord, skal man have noget at tage udgangspunkt i. En konkret plan. Tal. Til- og fravalg.

Og målet for både regeringen og Dansk Folkeparti er nu at presse Mette Frederiksen til at blive konkret. Hvad er det egentlig, du vil? Hvordan forestiller du dig egentlig, at det skal skrues sammen?

Uden for forhandlingslokalet, hvor pressen venter, vil beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der leder forhandlingerne, og DFs formand Kristian Thulesen Dahl, gentage opfordringen igen og igen: Mette Frederiksen bliver nødt til at fortælle os, hvad det er hun forestiller sig - hvad skal vi ellers forhandle ud fra?

Uanset hvordan den socialdemokratiske partileder håndterer dét pres, giver hun blå blok en mulighed for angreb:

Hvis hun i løbet af de kommende ugers (måneders?) forhandlinger nægter at konkretisere sit udspil, kommer Lars Løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl under valgkampen til at sige: Vi har nu brugt hele foråret på forsøge at få Mette Frederiksen til at forklare, hvad det egentlig er, hun har tænkt sig at gennemføre. Det ville hun ikke. Og det viser, at hendes udspil snarere er varm luft og valgflæsk end et reelt forsøg på at gøre noget for de nedslidte på arbejdsmarkedet.

Hvis Mette Frederiksen derimod rent faktisk bliver konkret, og eksempelvis i højere grad løfter sløret for, hvem hun ikke vil lade gå tidligere på pension, vil hun komme til at skuffe en del vælgere. Se blot denne rundringning, som TV 2 har lavet blandt 12 af landets største fagforeninger. 11 af de 12 mener, at deres medlemmer bør være blandt dem, som skal have lov til at trække sig tidligere tilbage. Men for tre milliarder kroner årligt når man altså ikke så langt. Som Niels Storm Knigge, økonom i tænketanken Kraka, har formuleret det:

- Der er et mismatch mellem, hvor mange Socialdemokratiet giver indtryk af, kan få gavn af rettigheden, og hvor mange der vil være råd til i praksis.

Ingen tror på stor aftale

Ingen jeg har talt med på Christiansborg tror, at der bliver lavet en egentlig aftale om indførslen af differentieret pensionsalder på denne side af et valg - højest en mindre aftale om forbedringer af seniorførtidspensions-ordningen. Men det mest interessante ved de kommende forhandlinger bliver, hvordan Mette Frederiksen vil forholde sig til pres, hun kommer under. 

Lige nu er pensionsdebatten en åbenlys vindersag for Socialdemokratiet. Hvis blå blok ikke lykkes med at tage luften ud af Mette Frederiksens udspil, er det svært at forestille sig, at Lars Løkke Rasmussen har kontor i Statsministeriet efter valget.