Max 100 dage til valget skal udskrives: Her er Løkkes ni muligheder
Filtrér

Filtrér visning

Sandsynlighed for valg
Oplagt valgdag
Tvivlsom valgdag
Dårlig valgdag

Danmark skal til folketingsvalg 5. juni. Afsløringen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen afsluttede måneders spekulation på, hvornår valget ville blive udskrevet, og hvad der stod i vejen for specifikke datoer.

På TV 2 forsøgte Hans Engell at gøre læserne klogere på mulighederne, da der var 100 dage til, at valget skulle være udskrevet – hvis man regnede med en valgkamp på minimum 20 dage.

Ifølge den politiske kommentator var der reelt få gode valgdatoer for Løkke: Faktisk oprindeligt kun ni.

Engell skitserede de grønne, gule og røde dage for Løkke, og den første fase af grønne dage – oplagte til valg – kom i slutningen af marts, hvis målingerne havde ændret sig nok til Løkkes smag. Derfor havde Engell udpeget 26.-28. marts som oplagte.

De tre grønne dage blev afløst af tre andre i begyndelsen af april, fra 2.-4., hvor Engell også så det som en oplagt mulighed for Løkke.

Da de dage var forbi, havde Engells valgkalender kun tre grønne tilbage: 10.-11. april og en sammenlægning med EP-valget 26. maj.

Som EP-valget nærmede sig, vurderede Hans Engell også, at en opdeling af valgene var sandsynlig, og lagde den grønne farve over 17. juni – den sidst mulige valgdato.

På ingen af de 10 grønne dage skal danskerne dog stemme om, hvem der skal udgøre folketinget. Det blev 5. juni, som var rød i kalenderen, og hvor Engells indledende kommentar – tilbage i februar – lød:

- Danskerne har lige været ved stemmeurnerne. Skulle de så gøre det igen? Jeg tror det ikke.

Se her, hvordan valgkalenderen så ud, da den blev udgivet 17. februar 2019:

Oplagt valgdag
Tvivlsom valgdag
Dårlig valgdag