Politik

Ni ud af ti danskere vil give nedslidte mulighed for tidligere pension

Danskerne vil blandt andet give tømreren og frisøren lov til at gå tidligere på pension.

I slutningen af januar slog Socialdemokratiet fast, at man ønsker at indføre en differentieret pensionsalder, såfremt de skulle vinde et kommende valg.

Siden har regeringen med finansminister Kristian Jensen i spidsen pippet, at ”de nuværende ordninger ikke er gode nok”, mens Dansk Folkeparti vil give pædagoger og sosu-assistenter ret til tidlig pension.

Spørger man dem, som det hele handler om: danskerne. Ja, så er holdningen tydelig.

I en undersøgelse blandt 1127 respondenter lavet af Megafon for Politiken og TV 2, svarer ni ud af ti danskere, at folk, der er nedslidte, skal kunne gå på pension før tid.

Mere præcist svarer 59 procent, at de er ’helt enige’ i udsagnet, mens 32 procent svarer, at de er ’overvejende enige’.

Det fremgår ikke af spørgsmålet, om der er tale om psykisk eller fysisk slidte borgere.

Mange kender en nedslidt

Og der er en årsag til, at danskerne er kontante i deres holdning til pension.

Jeg tror, at tallet er et udtryk for, at danskerne ser arbejdsmarkedet som værende mere anstrengt i de her år

Bent Greve, professor

Det siger Bent Greve, der er arbejdsmarkedsforsker og professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet:

- Jeg tror, at tallet er et udtryk for, at danskerne ser arbejdsmarkedet som værende mere anstrengt i de her år, end man har gjort tidligere. Og mange kender måske nogle, der er nedslidte psykisk eller fysisk, og derfor synes man, at de skal have mulighed for at trække sig tilbage, siger han.

Bent Greve hæfter sig ved, at det ikke er specificeret, hvad man forstår ved nedslidt. Derfor er målingen ifølge professoren først fremmest et udtryk for, at danskerne er opmærksomme på udfordringen, og at man skal se på mulighederne – om det er de nuværende ordninger eller nye.

Fra 1. januar steg pensionsalderen og vil fortsætte med det gradvist – i år er den 65,5 år. Og netop dét faktum kan også være en forklaring på opmærksomheden omkring emnet, mener Bent Greve.

Danskerne vil give tømreren lov

De 1127 respondenter har da også en klar holdning til, hvad det er for en type erhverv, der tidligere end andre skal have muligheden for at droppe vækkeuret, sove længe og nyde morgenkaffen i længere tid.

Ifølge undersøgelsen er det især fagudlærte som murere, tømrere, kokke og frisører.

Men også lastbilchaufføren og læreren skal have lov, mener danskerne.

Og selvom flere har luftet, at vi har ordningerne for nedslidte i dag, er det ikke helt så ligetil, siger Bent Greve.

Fleksjobordningen kræver, at man kan arbejde nogle timer om ugen, førtidspension har meget stramme krav, og så er der en seniorførtidspension, der også har strenge krav til nedslidningsgraden og derfor er svær at få.

Problemet er bare, at man ikke kan skære alle over én kam i en erhvervsgruppe.

Bent Greve, professor.

Derfor ser professoren to muligheder:

- I dag har vi i virkeligheden en række valgmuligheder. Derfor kan man blandt at gøre seniorførtidspensionen nemmere at få, eller man kan forsøge at lave en kombination af et antal år på arbejdsmarkedet koblet med sundhedsinformationer.

Ni ud af 10 danskere vil give nedslidte mulighed for tidligere pension. Løsningen er ikke ligetil, siger Bent Greve, der er arbejdsmarkedsforsker og professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet: Video: Kasper B. Andreasen

- Problemet er bare, at man ikke kan skære alle over én kam i en erhvervsgruppe. Man snakker ofte om et gennemsnit, men glemmer, at rundt om et gennemsnit er der nogle, der både klarer sig dårligere og bedre, siger Bent Greve.

- Hvor svært kan det være?

Debatten om pensionsalderen har i flere uger været en varm kartoffel.

Det fik i sidste uge Ældresagen til at invitere partilederne til debat, mens mange danskere, der har været omdrejningspunktet for hele virakken, har kunnet følge med på sidelinjen.

Så sæt jer dog ned og snak sammen. Hvor svært kan det være?

Danny Sjøberg, tømrer.

Det gælder også på en byggeplads i Albertslund, som TV 2 besøgte. Her var nogle af dem, som danskerne gerne vil give tidligere pension, tømreren Danny Sjøberg og sjakket, glade for den meget omtale, men der mangler konkrete input:

- Jeg er i mit arbejdstøj. Jeg kunne godt tænke mig, at de trak i deres og kom i gang, siger Danny Sjøberg og fortsætter:

På en byggeplads i Albertslund stod tømreren Danny Sjøberg og kollegaerne eksempelvis mere forvirrede end afklarede tilbage. De er godt klar over, at der snart er valg, men de mangler at få at vide, hvad partierne helt konkret har tænkt sig at gøre.

- Det virker som om, at de alle sammen er enige om, at nedslidte skal have en eller anden form for tidlig pension eller førtidspension. Så sæt jer dog ned og snak sammen. Hvor svært kan det være?, sagde han.

Der skal afholdes Folketingsvalg i Danmark senest 17. juni 2019. Ét af de helt store emner for valgkampen ventes at blive pension.