Politik

Taxa, iPads og kontorindretning: Her er de anonyme spørgsmål, der skaber intern splid i Venstre

Kritikken fra Venstres regionsrådsmedlemmer er massiv, men sagen vækker også undren i partiets egen folketingsgruppe.

Hvorfor har et medlem af Venstres folketingsgruppe stillet en lang række spørgsmål, som potentielt kan være med til at sætte regionerne i et dårligt lys?

Det spørgsmål stiller flere medlemmer af Venstres regionale bagland sig selv, efter at Jyllands-Posten tirsdag har bragt en opsigtsvækkende historie.

Venstre er bedre end dette

Jacob Jensen, folketingsmedlem for Venstre

Historien handler om 19 spørgsmål stillet til økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i januar. De handlede blandt andet om regionernes udgifter til løn, taxa, iPads og kontorindretning, men de var stillet anonymt.

Via en mail har Jyllands-Posten dog fundet ud af, at spørgeren er Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann. Netop Venstre fremlagde sammen med resten af regeringen et stor anlagt sundhedsudspil i januar, hvor et af grundelementerne er en afskaffelse af de fem regionsråd.

V-medlemmer frygter miskreditering

Langt fra alle i Venstres bagland er dog enige i, at det er en god idé. Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, tror, svarene skulle bruges til en debat om fråds i regionerne.

- Det reducerer debatten til et sørgeligt niveau, hvis spørgsmålet om regionsråd eller ej reduceres til en debat om, hvad en iPad eller avis koster, siger Stephanie Lose til TV 2.

Jacob Jensen, der er finansordfører for Venstres folketingsgruppe og medlem af regionsrådet i Region Sjælland, har tidligere kritiseret planerne om at lukke regionsrådene. Han mener, hans parti er helt galt på den, hvis formålet med spørgsmålene har været at skabe dårlige historier om regionerne.

- Jeg synes, det er trist, hvis nogen bevidst ønsker at miskreditere folkevalgte uden fokus på politisk indhold. Regeringens sundhedsudspil er stærkt nok til at kunne klare sig uden den slags useriøse indslag. Venstre er bedre end dette, skriver Jacob Jensen i en sms til TV 2.

Jeg undrer mig over, at hun kan være sundhedsordfører

Bo Libergren, gruppeformand for Venstre i Region Syddanmark

Her er spørgsmålene

Her kan du få et overblik over nogle af de 19 spørgsmål.

V-politiker: Hvordan kan hun være ordfører?

Blandt Venstres regionsrådsmedlemmer er der i forvejen mange, der er utilfredse med planerne om at nedlægge regionsrådene. Og nyheden om spørgsmålene har ikke fået kritikken til at køle af. Tværtimod.

- Jeg er rystet og rasende. Det er på et utroligt lavt niveau. Hun forsøger at appellere til misundelse og politikerlede i stedet for at diskutere indhold af sundhedspolitikken. Jeg undrer mig over, at hun kan være sundhedsordfører, siger Bo Libergren, der er gruppeformand for Venstre i Region Syddanmark, til fyens.dk.

Lone Sondrup, regionsrådsmedlem for Venstre i Region Nordjylland, bryder sig heller ikke om metoden.

- Jeg synes, intentionen er at mistænkeliggøre og miskreditere os som regionsrådspolitikere med det arbejde, vi laver, og det synes jeg faktisk ikke om, siger hun til TV 2.

Da Jyllands-Posten kontaktede Jane Heitmann for et interview blev spørgsmålene i sidste uge trukket tilbage fra Folketingets hjemmeside. Hun har ikke ønsket at stille op til interview med TV 2, men skriver i en sms.

- For mig har det været vigtigt at kunne forholde mig faktuelt til de spørgsmål om regionernes drift og administration, som jeg bliver mødt af til debatter rundt omkring. Vi ønsker jo at flytte penge fra netop administration og drift til eksempelvis ansættelse af mere sundhedsfagligt personale på sygehusene og i kommunale sundhedshuse over hele landet, skriver Jane Heitmann og tilføjer:

- Jeg har noteret mig, at spørgsmålene har vakt forundring, og nogen har følt sig mistænkeliggjort. Det har naturligvis ikke været min hensigt. Derfor har jeg valgt at trække spørgsmålene.

Analytiker: Beskidt intern kamp i V

Ifølge TV 2s politiske analytiker Hans Redder er historien et eksempel på, at lanceringen af regeringens ellers stort anlagte sundhedsudspil har givet store interne problemer i Venstre kort før et kommende folketingsvalg.

- Først og fremmest viser det, hvor beskidt kampen er blevet internt i Venstre, og hvor fuldstændig fundamentalt splittet partiet er på så afgørende et spørgsmål, siger Hans Redder.

Regeringen argumenterer blandt andet for, at en nedlæggelse af regionsrådene vil give et mere ensartet sundhedsvæsen og frigive flere penge. Danske Regioner med Venstres Stephanie Lose i spidsen mener dog, at regeringen overdriver besparelsen, men i slutningen af januar beskyldte sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) regionerne for at sprede "fake news".

Mandag blev regeringen så beskyldt for at overdrive forskellene i ventetider på bestemte typer operationer og dermed "manipulation".

Ifølge Hans Redder viser eksemplerne, at regeringens forsøg på at fortælle om nødvendigheden af en sundhedsreform er gået tabt. I stedet fylder beskyldninger om ufine tricks meget, og det var bestemt ikke, hvad Venstre havde drømt om.

- Lars Løkke Rasmussens plan var, at den store sundhedsdebat skulle løfte regeringen ind i en valgkamp med positiv energi. Lige nu ser det snarere ud til, at det får den modsatte effekt.

Regeringen håber at lande en aftale om en ny sundhedsreform inden folketingsvalget, der senest skal afholdes i slutningen af juni. Med opbakning fra Dansk Folkeparti er der allerede flertal for at nedlægge regionsrådene.