Politik

Hård kritik af regeringens ventelistetal: - Det er manipulation

Regeringen beskyldes for talmanipulation for at fremme sundhedsreformen.

De begynder først i næste uge at forhandle om regeringens udspil til en sundhedsreform, og folketingsvalgkampen er end ikke skudt igang endnu. Men mandag begyndte kampen om tallene allerede at se beskidt ud. 

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) beskyldes nemlig for at plante historier og for decideret manipulation efter en opgørelse, der viser store forskelle i ventetider på operationer regionerne imellem. 

- Sundhedsministeren manipulerer i forhold til, hvordan forholdene er. For kigger man på det generelt, har vi historisk lave ventetider i øjeblikket, siger Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen. 

Sjællændere venter 377 dage længere end nordjyder

Det handler om en opgørelse af forskelle på ventetider, som Sundhedsministeriet har leveret til Folketinget. Tal, der blandt andet er blevet bragt af TV 2 og Berlingske

Opgørelsen viser blandt andet, at der er helt op til 377 dages forskel mellem Region Nordjylland og Region Sjælland på, hvor længe man skal vente på en operation i de små øreknogler.

På samme måde lyder det, at man skal vente 207 dage længere på en operation i tåreapparatet i Nordjylland end i Hovedstaden. Og en ganeoperation skal man vente 16 dage på i Syddanmark, men 184 dage i Hovedstaden. 

Kuren er enkel, mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby. Regionerne skal nedlægges - sådan som regeringen foreslår det i sit udspil til en sundhedsreform

- Det handler jo om at have en planlægning, der forholder sig til hele landet, så man ikke sidder og tænker, at her i vores region går det meget godt, så vi gør ikke mere, men at man i stedet forholder sig til, at vi alle er patienter i Danmark. Det er jo det, vi savner i dag, siger ministeren. 

- Vi lægger jo op til, at Sundhedsvæsen Danmark allerede, når man ikke har mulighed for at oplyse om, at man kan blive opereret til tiden på det nærmeste sygehus, så skal man oplyse, hvor operationen så i stedet kan finde sted. Det skal ikke være op til den enkelte. Det ansvar skal sygehuset tage.

Regioner får nogle helt andre tal

Danske Regioner kan dog ikke genkende det billede af sundhedsvæsenet. 

- Det lyder dramatisk, medgiver Karin Friis Bach, der er formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg. 

Regeringen beskyldes for talmanipulation for at fremme sundhedsreformen. Dansk Regioner kan ikke genkende tal for ventetider. Video: Kasper B. Andreasen

- Men heldigvis giver de tal jo ikke et billede af, hvordan det generelt er. Helt overordnet ser vi jo et stort fald i ventetiderne. De er faktisk faldet med 30 procent over de seneste ti år og er i dag historisk lave. 

Danske Regioner har trukket tal fra Landspatientregistret ligesom Sundhedsministeriet, men kan slet ikke finde de samme tal, fortæller Karin Friis Bach. 

Vi kan simpelthen ikke se, hvordan man er kommet frem til de her tal

Karin Friis Bach, formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg. 

- Rent faktisk har vi haft lidt svært ved at genfinde tallene. Det ser umiddelbart ud, som om det kun er nogle af operationerne, der er talt med. Og når vi ser på ventetider på mitsygehusvalg.dk, kan vi slet ikke se så store variationer på operationstyperne. Vi kan simpelthen ikke se, hvordan man er kommet frem til de her tal. 

For eksempel tager Sundhedsministeriets opgørelse udgangspunkt i 347 øjenlågsoperationer i Nordjylland, mens Danske Regioners tal siger, at der var 700. 

Nicheområder vil altid give ventelister

Tallene handler om meget specialiserede operationer på for eksempel tåreapparatet, næseskillevægge og strubehoved. Og det er forklaringen på, at der kan være store forskelle på ventetider, siger Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi ved Vive. 

Man skal passe på med at gå ned i meget små behandlingsområder, advarer han, for så vil man altid kunne se stor variation, selvom det brede billede er et andet. 

Det hænger ofte sammen med, at man har svært ved at rekruttere nogle meget højt specialisede personer

Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi.

- Når man har meget lange ventetider, hænger det ofte sammen med, at man har svært ved at rekruttere nogle meget højt specialisede personer, der laver de her nicheområder i sundhedsvæsenet. Hvis man mangler to-tre af dem i en region, så kan det få ventelisterne til at eksplodere helt vildt, siger Jakob Kjellberg. 

- Forskellene er blevet mindre på de store, brede områder som knæ, hofter og den slags. Men du vil altid kunne finde meget specialiserede hjørner i sundhedsvæsenet, der er meget afhængige af højt specialiserede personer. Hvis man ikke har dem, jamen så bliver ventelisterne lange.

Ikke den fulde sandhed

Det bringer os tilbage til Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen. 

Manipulation er en hård beskyldning, det ved han godt.

- Jeg har naturligvis overvejet mine ord meget nøje. Men jeg synes ikke, det er for voldsomt, når ministeren har en grund til at prøve at manipulere med tallene. At regeringen prøver at gå ud og nærmest plante historier for at understøtte deres politiske tanker om at sætte nye streger på landkortet og nye skrivebordsøvelser for at sælge deres sundhedsreform - det tror jeg ikke, de vil have held med, for det har ikke sandhed over sig, siger han.

Hvordan mener du, at ministeren manipulerer? 

- Fordi vi har en meget kraftig diskussion i øjeblikket om, at regeringen har fremlagt et udspil til en sundhedsreform, hvor de vil centralisere og fjerne demokrati og gøre tingene meget mere centrale omkring København og Aarhus. Og her tænker jeg, at ministeren har behov for at finde nogle argumenter. Men det her er et søgt argument, for det er ikke den fulde sandhed, det giver, siger Flemming Møller Mortensen. 

Sundheds- og Ældreministeriet oplyser i en mail til TV 2 mandag aften, at ”regionerne går galt i byen”, da der er tale om to forskellige tal, der "ikke direkte kan sammenlignes”.