Politik

Landbruget har svigtet grønne løfter fra landbrugspakke

Landbruget lovede frivilligt at reducere udledningen af kvælstof i landbrugspakken. Men meget lidt er sket, og minister bander af frustration.

I forbindelse med landbrugspakken fra 2015 lovede landbruget selv at reducere sin udledning af kvælstof markant mod en lempeligere regulering. Men landbruget har næsten ikke reduceret sin udledning.

Det skriver Berlingske.

- Jeg vil sige, at jeg råbte relativt højt, da jeg hørte tallet – og det var med en masse bandeord.

- Det er nok udtryk for den frustration og den skuffelse, som jeg føler i forhold til, hvordan der er blevet leveret på de kollektive virkemidler, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til Berlingske om de nye tal.

Regeringen får sværere ved at holde fast i politikken om, at de stoler på landbruget og at de nok skal opfylde deres mål

Peter Lautrup-Larsen, politisk kommentator, TV 2

Under én procent af det aftalte

Tallet, ministeren bander over, er nye tal fra Miljø- og Fødevareministeriet for, hvor meget landbruget selv har reduceret sin kvælstofudledning med.

Ifølge landbrugspakken, som fjernede en stor mængde regulering, der skulle beskytte naturen, skulle landbruget ad frivillighedens vej selv reducere udledningen af kvælstof med 1451 tons årligt frem til og med 2018 og med 2907 tons frem til og med 2021.

Der har vi en opgave, som vi er parate til at levere på

Torben Hansen, formand for planteavlsforeningen i Landbrug & Fødevarer

Nu, hvor 2018 er gået, viser ministeriet tal, at landbruget har mindsket udledningen med 12 tons årligt.

- Det er jo langt, langt under det, der var forventet. Det er jo under én procent af, hvad man havde forventet af den kollektive indsats for 2018.

- Vi ved, at udledning af kvælstof er årsag til opblomstring af alger, dårlig sigtbarhed i vandet, dårlig udbredelse af bundplanter og i værste tilfælde fiskedød og iltsvind. Vi ved, at vi er nødt til at begrænse den udledning ganske betragteligt, siger lektor ved Biologisk Institut ved Københavns Universitet Jens Borum til Berlingske.

Radikal: Frivillighed virker sjældent

Fra de Radikales miljøordfører Ida Auken lyder det, at frivillige ordninger ikke er vejen frem. 

- Jeg har fulgt den her debat i 15-20 år, og frivillighed virker rigtig dårligt på det her område. Der er andre ting, der kan løse det her, men dem vil regeringen ikke tage i brug, siger Ida Auken.

Hun peger konkret på, at man kan tage jord ud af drift eller give mindre gødningstilladelser. Uanset hvad, bør miljø- og fødevareministeren få kigget på problemet, inden landmændene igen skal til at gøde, mener ordføreren.

- I stedet for bare at stå og råbe hjemme ved skrivebordet skal han komme ud i virkeligheden og få passet på vores vand, før den nye gødningssæson går i gang, siger Ida Auken.

Omstridt landbrugspakke

Landbrugspakken kostede daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) jobbet, da hun lovede, at den ville være et plus for miljøet.

Landbrugsorganisationen Landbrug & Fødevarer erkender, at landbruget har et ansvar.

- Der har vi en opgave, som vi er parate til at levere på, og derfor kæmper vi for at få implementeret især minivådområder, som landmændene selv kan stå for, siger formanden for planteavlsforeningen i organisationen, Torben Hansen, til Berlingske.

Kommentator: Et problem for regeringen, Ellemann og landbruget

Selv om miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen kun har arvet landbrugspakken, så kan de manglende resultater ifølge TV 2s politiske kommentator Peter Lautrup-Larsen give ham problemer. Han peger på, at et EU-direktiv betyder at der i 2021 er mål, som Danmark skal overholde, for mængden af kvælstof som udledes.

Det er dog ikke kun Ellemann-Jensen, der risikerer at møde modstand som følge af udledningen, der ikke er faldet nok. Peter Lautrup-Larsen betegner spørgsmålet om tvang eller frivillighed for landbruget som et af den kommende valgkamps hele store temaer, fordi landbrugets interesser flere gange har vist sig at være vigtige for regeringen.

- Regeringen får sværere ved at holde fast i politikken om, at de stoler på landbruget, og at de nok skal opfylde deres mål, siger Peter Lautrup-Larsen og fortsætter:

- Ellemann-Jensen annoncerer ikke nogle tvangsindgreb baseret på de her tal. Den røde blok tror ikke på frivilligheden. Derfor bliver det et afgørende valg for landbruget og deres interesser, lyder det fra Peter Lautrup-Larsen, der forventer, at ministeren bliver indkaldt til samråd om de nye tal.