BLOG: Dansk energi er gidsel i EU-stormagtstrid

16x9
Dansk vindenergi. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

BLOG: I disse dage sker der noget nede i EU, som kan give danske, norske og svenske energi-eksportører milliardindtægter.

Tyskland tvinges måske til at åbne sit energimarked. Hidtil har tyske energivirksomheder ofte blokeret for import af konkurrencedygtig dansk vindenergi, for så kunne priserne for tyske forbrugere jo skrues op....

På grund af Tysklands størrelse og magt har EU’s indre marked for energi på den måde været sat ud af kraft.

Men i lige netop disse dage kan Tyskland blive nedstemt, når en ambassadør fra hvert af EU-landene skal revurdere Vladimir Putins gasledning, Nordstream. Den løber gennem Østersøen og involverer danske interesser.

Ideen om russisk gasforsyning via Nordstream er et godt bidrag, men problemet er, at Nordstream er en del af det enorme russiske energiselskab Gazproms forsøg på at få monopol i Centraleuropa.

Med monopolet vil Rusland kunne skrue op og ned for gashanen til Europa og dermed få enorm magt i EU apropos Krim-sagen. Så skal gasledningen gennemføres, kræver det liberalisering og forsyningsuafhængighed for Vesten, så man ikke vil kunne afpresses af den russiske bjørn.

Monopoltilstande er nemlig allerede et problem, men det blinde øje vendes til, fordi Tysklands Angela Merkel er på forholdsvis god fod med den russiske despot.

Det siger en del. Både de to seneste danske regeringer og EU ved godt, der er et problem, men tør ikke for alvor sige fra. De tyske interesser er åbenlyse, idet den tidligere tyske kansler, socialdemokraten Gerhard Schröder, fik job hos de russiske energi-fyrster.

Måske derfor har den ellers i danske medier så højt roste konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (R), åbenbart sovet tornerosesøvn i Gazprom-sagen lige siden sin ankomst til Bruxelles i 2014.

Men hvori ligger da det nye? Jo, nu er selv franskmændene blevet trætte af, at energimarkedet ikke fungerer. En fransk holdningsændring kan betyde, at Gazprom tvinges til at frasælge nogle af sine aktiver i Nordstream.

Så åbnes der bare lidt op for fri konkurrence og lavere energipriser i EU’s indre marked.

Regulering af Gazprom efter loven vil logisk set betyde, at også store tyske energi-virksomheder fremover skal tillade konkurrence.Over tid kan det blive en god forretning både for skandinaviske energivirksomheder og tyske forbrugere.

Det mangler da i øvrigt bare, at russiske og tyske virksomheder skal overholde de samme strenge regler som danske.

Men desværre fungerer EU ikke altid, sådan som det hævdes i de flotte skåltaler, mens danske medier flittigt og flinkt tager notater.