Politik

Hemmelige mails afslører bevidst fusk med fiskekvoter

Topembedsmænd i Fiskeristyrelsen har bevidst forsøgt at skjule ulovlig tildeling af sildekvoter, mener forvaltningsekspert. Ministeren er forarget.

Fiskekvoter til millioner, der er blevet uddelt udenom systemet, og en opfordring til at holde tæt.

Bunken af kritisable sager om administrationen i Fiskeristyrelsen fortsætter med vokse.

Nu kan TV 2 via hidtil usete mails give et unikt indblik i, hvordan en topembedsmand bevidst brød forvaltningsloven og forsøgte at skjule svindlen med fiskekvoter.

Fisker fik kvoter ulovligt

Det er mails, der stammer tilbage fra november 2016. Her havde fisker Johannes Christensen fra Fur ved Limfjorden søgt om nogle særlige sildekvoter, der er reserveret til unge eller nystartede fiskere, så de nemmere kan komme ind på fiskerimarkedet.

Johannes Christensen levede ikke umiddelbart op til kriterierne. For at få tildelt de særlige sildekvoter, retligt kaldet generationsskiftesild, skal man blandt andet have købt sin båd samme år, som man søger, men Johannes Christensen havde købt sin året forinden i 2015. Derfor fik han i første omgang afslag.

Efter at have korresponderet med myndighederne nogle uger, fik han imidlertid pludselig et overraskende opkald fra NaturErhvervsstyrelsen - det, der i dag hedder Fiskeristyrelsen. Opkaldet fulgtes op af en mail fra fiskerikontrolchef i styrelsen, Mik Jensen. Han skrev:

- Hej Johannes. Du er d.d. blevet kontaktet af Annette Nielsen, og jeg håber, du synes, at løsningen har været ventetiden værd. Vh. Mik.

Fik tildelt kvoter over telefonen

Det syntes Johannes Christensen, for i samtalen med Annette Nielsen havde han fået at vide, at selv om han ikke levede op til kriterierne, ville han alligevel få tildelt sildekvoter til en værdi af op mod en million kroner om året de kommende tre år. Derfor svarede han Mik Jensen tilbage:

- Hej Mik. Ja, jeg har snakket med Anette Nielsen, og jeg synes bestemt godt om samtalen. Hvis det går, som hun lovede, så får jeg 200 ton sild hvert år i tre år fra januar. Hold da op det blev lige en god dag for mig og min familie på Fur. Det tror jeg slet ikke, I kan forestille jer!! Det gør, at jeg ser lysere på fremtiden igen, det er hele vores eksistensgrundlag, der er sikret.

Johannes Christensen fortsatte:

- Jeg kan ikke sige tak nok eller højt nok. Tror, når jeg kommer hjem fra fjorden til aften efter østersfiskeri, så skal min kone og jeg ha’ et glas rødvin. Jeg skal huske dig for det her Mik.

Måtte ikke prale

I NaturErhvervsstyrelsen svarede Mik Jensen straks den glade fisker tilbage:

- Hej Johannes. Det er godt, men blandt dine kolleger i erhvervet behøver du ikke at fortælle for meget om det. Vh. Mik.

Det lovede Johannes Christensen:

- Hej Mik. Jeg ved af erfaring, at man skal vare sin mund, desuden tjener det ingen formål at ”prale” med det. Mvh Johannes.

I strid med loven

Ifølge forvaltningsekspert Sten Bønsing fra Aalborg Universitet er mailkorrespondancen et bevis på, at man i NaturErhvervsstyrelsen godt var klar over, at man i dette tilfælde forbrød sig mod reglerne:

- Det er usædvanligt, at man gør det på den måde, siger han til TV 2.

- Jeg tror ikke, at jeg har set den måde at arbejde på før. Det er usædvanligt.

Tildeling blev ikke journaliseret

At der ikke var nogen, der skulle opdage, at tildelingen af kvoter var sket i modstrid med reglerne, bekræftes yderligere af, at Johannes Christensens sag aldrig er blevet journaliseret i NaturErhvervsstyrelsens system. Det viser en mail fra 23. januar i år, hvor Fiskeristyrelsen, som myndigheden nu hedder, forklarer fiskeren, hvorfor man efter to år har frataget ham retten til de kvoter, han i 2016 fejlagtigt blev tildelt.

Det er meget usædvanligt at tage så stor en afgørelse over telefonen

Sten Bønsing, forvaltningsekspert

Her skriver en specialkonsulent fra styrelsen:

- Fiskeristyrelsen er i forbindelse med anmodning om tildeling af sild fra generationsskiftepuljen for 2019 blevet opmærksomme på, at der ikke findes en sag på tildelingen af sild fra puljen til dig for hhv. 2017 og 2018. Styrelsen har ifm. din anmodning om tildeling af 200 ton generationsskiftesild ikke kunnet se, hvad baggrunden for den oprindelige tildeling har været.

- Meget usædvanligt

At Johannes Christensens sag ikke er blevet journaliseret, er decideret ulovligt, fastslår forvaltningsekspert Stig Bønsing:

- Det skal man. Det står i loven. Myndighederne skal stå til ansvar for, at man har gjort det godt, og det kan man ikke, når man ikke kan kontrollere det, siger han.

Jeg betragter det som en meget alvorlig sag

Eva Kjer Hansen (V)

Det er ikke direkte i strid med reglerne at tildele kvoter over telefonen, påpeger Sten Bønsing:

- Men det er meget usædvanligt at tage så stor en afgørelse over telefonen, siger han og tilføjer:

- Der skal som minimum tages et telefonnotat af sådan en samtale.

Endnu et eksempel i rækken

Johannes Christensens sag er det seneste eksempel på lemfældig administration af fiskekvoter i Fiskeristyrelsen.

Siden DR tilbage i 2015 første gang beskrev problemerne med administrationen af fiskekvoter i en dokumentar, har et voksende antal sager fedtet alt fra embedsmænd til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ind.

Håndteringen har affødt kritik fra statsrevisorerne og desuden kostet tidligere fødevareminister Esben Lunde Larsen fiskeriområdet som ressortområde.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen har udvidet undersøgelse på grund af ny sag om fusk med fiskekvoter Video: Rasmus Dam Nielsen

Minister udvider undersøgelse

Nuværende fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) blev først på året gjort opmærksom på det nye tilfælde af mulig svindel, og det fik hende straks til at udvide en allerede igangværende undersøgelse hos Kammeradvokaten af tildelingen af dispensationer til trawlfiskeri i Limfjorden, så den nu også gælder administrationen af generationsskiftesild.

- Jeg betragter det som en meget alvorlig sag, for vi kan ikke finde nogen dokumentation eller sagsagter på denne sag. Indholdsmæssigt og tidsmæssigt ligger den tæt på andre sager, vi har haft, og det er også derfor, at jeg har bedt Kammeradvokaten om at gå ind og undersøge denne sag, siger hun til TV 2.

Eva Kjer Hansen kalder mailkorrespondancen mellem fiskerikontrolchefen og fiskeren "bekymrende".

- Den korrespondance er med til at understrege, at man her nok ikke har skelet så meget til, hvad der er af regler og gældende lovgivning på området, men mere fundet ud af at håndtere det i den konkrete situation. Det er derfor, at denne sag kræver, at Kammeradvokaten kigger på det, siger hun

Opposition vil have garantier

Oppositionen har igennem længere tid været yderst kritiske over for måden, der er blevet forvaltet på i Fiskeristyrelsen. Den seneste sag får dem nu til endnu engang at indkalde fiskeriministeren til møde:

- Jeg synes, at disse mails skriger til himlen. Det siger alt om, hvilken kultur der har været i fiskeriforvaltningen i alle disse år, og understreger bare, at det har været helt galt, siger fiskeriordfører for Socialdemokratiet, Simon Kollerup.

- Derfor har vi indkaldt ministeren og hendes embedsmænd her i Folketinget for at forsikre os om, at der nu i dag er styr på disse ting, og at vi kan have tillid til forvaltningen. Men det er klart, at vi har alle sammen vores tvivl om, at sådan en sag kan komme igen i morgen eller i næste uge.

Kontrolchef er tavs

Fiskerikontrolchef Mik Jensen er i dag suspenderet fra sin stilling i det, der i dag hedder Fiskeristyrelsen.

Det blev han allerede tilbage i 2017, da det kom frem, at nogle af de største indehavere af fiskekvoter i landet havde sponseret en kapsejlads i Dragør Sejlklub, hvor Mik Jensen er bestyrelsesformand.

Det er ude i en gråzone

Johannes Christensen, fisker

TV 2 ville gerne have spurgt Mik Jensen ind til sagen om tildeling af sildekvoter til Johannes Christensen, men i en sms skriver han, at han ikke ønsker at medvirke.

Fisker: - Det var en gråzone

Det vil Johannes Christensen til gengæld. Overfor TV 2 bekræfter han forløbet. Han har i dag fået frataget sine kvoter, fordi der ikke findes nogen officielt bevis for, at han skulle have fået dem tildelt.

Han kalder det "træls" og "amatøragtigt", at tildelingen ikke er blevet journaliseret, men erkender samtidig, at sagsbehandlingen er på kant med reglerne:

- Det er ude i en gråzone, siger han.

Johannes Christensen fastholder dog, at han har og havde ret til sildekvoterne, fordi han mener, at han var berettiget til dispensation:

- Det eneste, jeg ikke levede op til, var datoen for ansøgelsestidspunktet, fastslår han.

Kvotekongernes krønike

  1. Sløret løftes

   DR bringer dokumentaren 'Kvotekonger og små fisk'. I udsendelsen rejses kritik af, at de såkaldte kvotekoncentrationsregler ikke bliver overholdt.

   Umiddelbart efter udsendelsen politianmelder Greenpeace både en storfisker, hans hustru og NaturErhvervstyrelsen. 

  2. NaturErhvervsstyrelsen indstiller til stramninger

   Den nyudnævnte minister, Esben Lunde Larsen (ELL), får et notat fra NaturErhvervsstyrelsen om sagen. Styrelsen indstiller tre stramninger, den mener kan gennemføres. Socialdemokratiet, DF og de andre partier uden for regeringen hører kun om ét forslag. EEL beskyldes for at tale usandt.

  3. Minister erkender dårlig information

   Esben Lunde Larsen afviser at have løjet overfor oppositionen. Kort efter vedgår ministeren dog, at han skulle have orienteret grundigere i sagen vedrørende kvotekonger. Esben Lunde Larsen undskylder overfor Folketinget og overlever som minister, men tildeles en såkaldt næse.

  4. Esben Lunde Larsen fyres

   ELL får frataget ansvaret for fiskeriområdet. Det flyttes til Karen Ellemann, der er minister for nordisk samarbejde og ligestilling. Samme dag kalder Ib Poulsen (DF) det for ”en decideret fyring” af ELL. Yderligere to chefer i henholdsvis Landbrugs- og Fiskeristyrelsen afskediges.

  5. Rigsrevision laver politianmeldelse

   Rigsrevisionen kommer med sønderlemmende kritik af ministeriet angående administration af fiskekvoter. Flere forhold er så alvorlige, at ministeriet har meldt dem til politiet. Fiskeriminister Karen Ellemann erklærer sig enig i, at noget er gået galt.

  6. Statsministeren inddrages

   Lars Løkke Rasmussen (LLR) har været i samråd om sin relation til kvotekonger. Han afviser på det kraftigste at kende dem personligt. Det kommer frem, at LLR i sommeren 2016 har lånt et sommerhus i Skagen af den omstridte storfisker John-Anker Hametner Larsen, som er landets ottendestørste kvotefisker. Statsministeren afviser, at den personlige relation spiller ind.

  7. Nordjyllands Politi retter henvendelse til Bagmandspolitiet

   Nordjyllands Politi overdrager en sag om storfiskere til Bagmandspolitiet.

   - Når det handler om muligt urent trav i erhvervslivet af en karakter som denne, er det helt sædvanligt, at det er os, der behandler sagen, lyder det fra politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra Bagmandspolitiet.

  8. Kammeradvokaten kritiserer forvaltning

   Kammeradvokaten kritiserer forvaltningen på fiskeriområdet efter at have gennemgået 785.000 dokumenter. Der er ikke fundet tegn på korruption, strafbare forhold eller favorisering af enkeltpersoner.

  9. Storfisker har handlet kvoter

   I et Folketingssvar til Simon Kollerup (S) fremgår det, at en storfisker i perioden fra juni til december 2018 har handlet kvoter til at fiske blåmuslinger og østers, så fiskerens samlede antal kvoter overstiger det nye loft i bekendtgørelsen – også inden handlen var fiskeren over det nye loft. DF retter hård kritik mod fiskeriminister Eva Kjer Hansen og vil ikke garantere for hendes stilling.

  10. Undersøgelse udvides

   I Fiskeristyrelsen opdager man endnu en sag med mistanke om, at fiskekvoter er blevet tildelt i strid med reglerne.

   Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) beslutter på den baggrund at udvide en undersøgelse af, hvordan dispensationer til trawlfiskeri i Limfjorden har været administreret til også at omfatte tildelingen af generationsskiftesild. 

Research er foretaget med Berlingske og DR som primære kilder.