BLOG: Tommy Ahlers. Stop det boogie woogie!

16x9
Der er en tendens til, at vi fra Christiansborg underfinansierer og overregulerer uddannelsessektoren, mener Sofie Carsten Nielsen. Foto: Jens Nørgaard Larsen / ScanpixDanmark

BLOG: Mens ministeren drømmer om en ny virkelighed, er virkeligheden, at drømme bliver knust.

”Vi tager 20 mia. fra. Vi lægger 200 mio. til. Og så ryster vi det lidt. Så siger vi boogie woogie, og så drejer vi omkring. Og så har vi pludselig Danmarks mest ambitiøse talentprogram. Hey!”.

Sådan skrev min partifælle Kristian Hegaard syleskarpt om uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers melding for nyligt. Tommy Ahlers ønsker at lave en pulje på 190 millioner kroner, som universiteterne kan slås om, hvis de vil talentudvikle. Til sammenligning har regeringen sparet 20 milliarder kroner på uddannelserne.

Mens ministeren drømmer om en ny virkelighed, er virkeligheden, at drømme bliver knust. Der bliver fyret undervisere i massevis. Nogle steder har man seks undervisningstimer om ugen. Og nogle studerende har aldrig snakket med deres undervisere. På den måde taber vi især de sårbare elever på gulvet, som ikke kommer fra hjem med bøger på hylderne.

Er det under de vilkår, at Danmark skal blive til Silicon Valley, Tommy Ahlers? Er det under de vilkår, at nobelpriserne skal regne ned over Danmark? Kan skåltaler og kannapéer forsøde de studerendes tilværelse? Nej! Virkeligheden er, at der bliver skåret så meget ind til benet på uddannelserne nu, at vi er nået til knoglen. Det er urimeligt at forvente, at patienten oven i købet skal løbe marathon.

Der er en tendens til, at vi fra Christiansborg underfinansierer og overregulerer uddannelsessektoren.

Det kræver politisk mod at holde nallerne for sig selv. Men ministeren er faldet for fristelsen. Nu laver man puljetyranni. Problemet er, at de administrative medarbejdere, der er tilbage, skal bruge tid på at søge puljerne. Det er svært at planlægge langsigtet, for man ved ikke, hvor pengene lander. Og før man ved af det, kommer der ikke mere varmt vand ud af hanen.

Stod det til Radikale Venstre investerede vi et fuldstændig vanvittigt beløb i Danmarks uddannelser. Dem alle sammen. For helt ærligt. Hvad skal vi ellers leve af? Og vi gav dem mere frihed til at nå de mål, vi sætter politisk. Det ville betyde, at uddannelserne kunne fortsætte de talentprogrammer, som man allerede kører. Og det vil betyde, at vi kunne løfte svage som stærke elever. Gennem flere timer, flere lærerens undervisere og mere vejledning. Det kommer alle til gavn. Og ikke mindst vores land.

Kære minister. Stop det boogie woggie!