Politik

DF om differentieret pension: Det skal først gælde i 2040

Kristian Thulesen Dahl (DF) foreslår, at man "tager et tigerspring frem" i pensionsalderen, før differentieret pension indføres.

Torsdag klokken 9 mødtes regeringspartierne, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti i Beskæftigelsesministeriet for at drøfte differentieret pension, som har været en varm kartoffel de seneste dage.

Dermed tager de hul på de forhandlinger, som har ladet vente på sig, siden Socialdemokratiet i januar fremlagde et udspil på området. 

Siden har Dansk Folkeparti med Kristian Thulesen Dahl i spidsen nikket en smule og meldt ud, at de gerne ser en ordning, der både ser på antal år på arbejdsmarkedet og brancher, hvor der er større risiko for fysisk nedslidning. 

Men en sådan ordning vil først skulle gælde "om en del år", lyder det fra Kristian Thulesen Dahl i talkshowet 'Lippert' på TV 2 News

- Det er noget, der skal træde i kraft, når folkepensionsalderen stiger til 70 og derover, siger han til TV 2.

Velfærdsaftalen

Det er som resultat af Velfærdsaftalen fra 2006, at pensionsalderen stiger år for år. Derfor afhænger din pensionsalder altså af, hvornår du er født. 

Er man eksempelvis født tidligere end 1953, kan man gå på pension, når man fylder 65 år - og så skal en differentieret pensionsordning ikke gælde, hvis det står til Dansk Folkeparti. 

Det skal det til gengæld for dem, der er født senere end 1971. De vil nemlig først kunne gå på pension, når de er 70 år. På det tidspunkt vil kalenderen vise 2040. 

- Det største bidrag til holdbarheden i dansk økonomi kommer faktisk af, at vi hæver folkepensionsalderen, siger Kristian Thulesen Dahl og foreslår, at man alligevel "tager et tigerspring frem, men tager noget af den øverste del af" for at hjælpe dem, der har brug for det.

En garanti til de unge

Dansk Folkepartis løsning vil altså ikke få betydning for de danskere, der nærmer sig pensionsalderen de kommende årtier. Ifølge Kristian Thulesen Dahl er det nemlig dem, der er unge i dag, der kommer til at have brug for differentieret pension.

- Vi forholder os til en berettiget frygt hos specielt unge mennesker. Hvis de skal arbejde, indtil de er i 70’erne, kan de ikke forestille sig at gøre det indenfor et håndværkfag. Og vi har brug for, at de unge søger ind til erhvervsuddannelser, siger han. 

- Vi vil gerne kunne sige til dem, at de ikke behøver arbejde, til de er 74-75 år.

Som Velfærdsaftalen i dag foreskriver det, forventes Danmark i 2050 at være det sted i verden, hvor man som 72-årig kan gå absolut senest på pension.

Seniorførtidspensionen er ikke god nok

Som det ser ud i dag, har man mulighed for at søge om seniorførtidspension, hvis man opfylder en række krav: 

  • Du må højst have fem år til folkepensionsalderen. 
  • Du skal have haft en aktuel og langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet. Det vil sige 20-25 års beskæftigelse.
  • Din arbejdsevne skal være nedsat i en sådan grad, at du ikke kan forsørge dig selv ved et almindeligt arbejde eller et fleksjob. 

Men fra finansminister Kristian Jensen (V) lød det til en partidebat om emnet onsdag, at man ikke havde været gode nok til at oplyse om muligheden. Derfor har både Venstre, Konservative og Radikale Venstre lagt op til at justere på ordningen.

S udelukker ikke en aftale

Torsdag er Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, ikke afvisende over for, at de vil stemme i.

- Det kan godt være, at vi kan lave en aftale om seniorførtidspension, men det vil ikke være nok for os.

Kan du forestille dig, at det bliver før et valg?

- Jo flere resultater, jeg kan hive hjem til almindelige lønmodtagere, jo bedre er det. Nu må vi se, hvor langt vi kan presse den borgerlige regering, siger hun.

"Et politisk teater"

Politisk analytiker, Thomas Funding, siger dog, at han ikke forventer nogen aftale.

- Det bliver et politisk teater, hvor politikerne får mere travlt med at udstille hinanden og positionere sig i forhold til hinanden end at lande en reel aftale.

- Socialdemokratiet har jo timet deres udspil, som igangsatte hele diskussionen, op til et valg, fordi de vil have det til at fylde ind i en valgkamp. De har ingen interesse i at lukke den her aftale inden et valg.

Beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V), siger efter torsdagens møde, at alle partierne var enige om at forhandle, men at de må starte med at se på det "fra helikopteren". 

- Vi skal først og fremmest have fundet ud af, hvad partierne mener. For det er i overskrifter, vi har hørt om det, siger han.