BLOG: Russisk dom har totalitære træk

BLOG: Pia Kjærsgaard (O) mener at den russiske behandling af en 46-årig dansker fra Jehovas Vidner er helt ude af kurs.

Totalitære regimer har gennem historien altid haft en anstrengt forhold til Jehovas Vidner. De blev på grusom vis forfulgt af nazisterne, som spærrede dem inde i koncentrationslejre. I det kommunistiske Sovjetunionen blev de sendt til de berygtede Gulag-lejre, og i DDR og andre Østbloklande måtte Jehovas Vidner også leve med fængselsstraffe og forfølgelse på grund af deres tro – ikke mindst når de nægtede militærtjeneste.

Man kan mene meget om Jehovas Vidner. Man kan med fuld ret kritisere deres lukkethed, deres sociale udstødelse af frafaldne medlemmer, som i mange tilfælde splitter familier ad, og deres afvisning af mange af de ting, som de fleste af os finder det naturligt at deltage i. Men det er deres tro, som de ganske vist missionerer for på gader og stræder, men som de ikke pådutter andre med tvang eller ulovlige midler.

I Rusland har en 46-årig dansker fået en dom på seks års fængsel for at missionere for Jehovas Vidner, idet den religiøse bevægelse også i dagens Rusland er forbudt som en ”ekstremistisk” organisation – danskeren har allerede i 600 dage været fængslet, mens sagen har været under forberedelse. Sagen er på mange måder udtryk for kontinuitet i forhold til det sovjetiske regime, som forfulgte Jehovas Vidner, og den illustrerer, at den russiske opfattelse af religionsfrihed og ytringsfrihed stadig befinder sig milevidt fra den danske og vestlige.

Men hvor bør grænsen så gå? Det er klart, at hvis en religiøs bevægelse anvender voldelige metoder eller opfordrer til drab på ikke-troende, så bør den forbydes. Det var f.eks. en af grundene til, at Dansk Folkeparti i sin tid forsøgte at få forbudt den islamistiske organisation Hizb-ut-Tahrir, der direkte opfordrede til drab på jøder og vestlige statsledere. Men Jehovas Vidner missionerer mig bekendt med helt fredelige midler og ønsker ikke at ændre det bestående samfund med vold og drab. På den baggrund er den russiske kurs helt uforståelig.