Hvornår skal vi på pension? Partierne er enige om én ting – men uenige om resten

Onsdag diskuterede landets toppolitikere tidligere tilbagetrækning hos Ældre Sagen. TV 2 giver dig her overblikket over, hvad partierne vil.

Hvornår skal den enkelte dansker have lov at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet? Spørgsmålet er på rekordtid blevet højaktuelt på Christiansborg.

Et udspil fra Socialdemokratiet har på tre uger udløst en sand lavine af holdninger, og onsdag kulminerede debatten, da toppolitikere fra samtlige opstillingsberettigede partier mødtes til duel hos Ældre Sagen i København.

Overordnet set var de enige om én ting: Hvis man er nedslidt, skal det være muligt at forlade arbejdsmarkedet før tid.

Men her ophørte konsensussen også.

Du får nu udpluk af partiernes pointer i debatten. Vil du hellere have et overblik over, hvad de hver især står for, så hop ned i bunden af artiklen, hvor vi har lavet et grafisk overblik.

S: Døren til fabrikken skal lukkes med værdighed

Socialdemokraterne vil ændre pensionssystemet, så alle får ret til at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, når de har arbejdet et givent antal år. Det gentog Mette Frederiksen igen og igen:

- Vi har ikke sat et præcis antal år på endnu, for der er en masse teknik, der skal på plads, men hvis man har været på arbejdsmarkedet og lavet hårdt nedslidende arbejde, så skal man have ret til at trække sig tilbage tidligere.

- Jeg ønsker, at den dag, man ikke kan mere, skal man kunne lukke døren til fabrikken og sige: "Tak for nu, nu har jeg gjort mit", siger hun.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen (S) vil have differentieret pensionsalder.
Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen (S) vil have differentieret pensionsalder. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Pia Olsen Dyhr og hendes mor

Ved siden af Mette Frederiksen stod Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl og nikkede:

- Vi er enige. Vi har før snakket om, at man skal kunne trække sig tilbage efter 40-45 år på arbejdsmarkedet, men vi mener også, at det skal afhænge af, hvilken branche man har arbejdet inden for, sagde han og pointerede, at folk bag et skrivebord i hans optik ikke havde samme behov for at gå tidligt på pension, som for eksempel en murer.

Også Alternativet og SF var på denne fløj. Formanden for folkesocialisterne, Pia Olsen Dyhr, spurgte retorisk, om hun, der først kom ind på arbejdsmarkedet som 29-årig, dog skulle have lov til at gå lige så tidligt fra som hendes mor, der havde været der, siden hun var 14. Nej, var det selvfølgelige svar, mente hun.

Regeringen har torsdag inviteret til forhandlinger om pension og tidligere tilbagetrækning i Beskæftigelsesministeriet.
Regeringen har torsdag inviteret til forhandlinger om pension og tidligere tilbagetrækning i Beskæftigelsesministeriet. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

V: Nuværende ordning er ikke god nok

Overfor den trio stod særligt regeringen, de radikale og Nye Borgerlige. I stedet for at ændre pensionsalderen vil de på forskellige måder ændre og udvide den seniorførtidspensionsordning, der i dag er nedslidtes mulighed for at forlade arbejdsmarkedet før tid, men som kun få benytter sig af.

Det er uansvarligt at sige, at man skal kunne trække sig tilbage uanset hvad

Søren Pape Poulsen (K)

- Vi må konstatere, at de nuværende ordninger ikke er gode nok, erkendte finansminister og næstformand for Venstre Kristian Jensen og skyndte sig at tilføje, at det samtidig er nødvendigt at gøre det mere attraktivt for ældre at blive længere tid på arbejdsmarkedet.

- Vi må aldrig acceptere et arbejdsmarked, hvor nogle arbejdsgrupper ikke kan blive der til en til enhver tid gældende pensionsalder.

Fakta: Sådan fungerer seniorpensionsordningen

square to 16x9

Værdigt eller uansvarligt?

De borgerliges pointe er, at det ikke skal være en ret, at man skal kunne trække sig tilbage efter en bestemt årrække. I stedet skal eventuel førtidspension afhænge af en lægelig vurdering af borgerens helbred. Anderledes kan det ikke være, mener justitsminister og formand for de konservative Søren Pape Poulsen.

- Vi er alle sammen forskellige mennesker. Jeg mener selvfølgelig, at man skal have lov til at trække sig tilbage, hvis man er nedslidt. Men det er uansvarligt at sige, at man skal kunne trække sig tilbage uanset hvad.

Seniorførtidspensionen ikke løsningen, for den skal man være syg for at få

Mette Frederiksen

Men det gør det nu nok, replicerede Mette Frederiksen:

- Vi vil gerne have, at man skal kunne trække sig tilbage med værdighed uden at sidde hos en sagsbehandler med hatten i hånden. Derfor er seniorførtidspensionen ikke løsningen, for den skal man være syg for at få. Vi skal have en rigtig rettighed, fastslog hun.

Enhedslistens opgør med Velfærdsforliget

Imens så Enhedslistens ældreordfører, Peder Hvelplund, til. Han og hans parti ville gerne en helt tredje vej, lod han forstå, da han fik ordet.

I 2006 vedtog et bredt flertal i Folketinget, at pensionsalderen skal stige gradvist med, at vi lever længere. Det vil Enhedslisten gøre op med. I stedet skal pensionsalderen fastsættes til 67.

Kristendemokraterne toppede den med håb om at få den helt ned på 65 – og tilføjede så desuden, at de var med på, at man med en lægeerklæring i hånden også skulle have lov til at gå fra endnu tidligere.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har torsdag klokken 9 indkaldt partierne bag velfærdsaftalen til forhandlinger om tilbagetrækning og pension. Udover regeringspartierne er det Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti.

Her får du overblikket over, hvad partierne vil forud for forhandlingerne:

Tilbagetrækning: Det vil partierne