Debat om pensionsalder prellede af på vælgerne: - Det er valgflæsk
Onsdag debatterede de politiske partier pensionsalder foran Ældre Sagens medlemmer. Men det var for ukonkret, lyder dommen fra tilhørerne.
"Min far", "din mor", "hendes børnebørn", "deres forældre" og "vores venner".
Der blev bragt mange mennesker i spil, da toppolitikere fra 11 partier onsdag var samlet til debat i Ældre Sagens lokaler i København.
Men selvom politikerne forsøgte at gøre debatten så nær som muligt ved at fortælle historier om dem selv og deres nærmeste, blev de mennesker, det hele handlede om, ikke klogere.
- Her blev vi eddermame præsenteret for den første gang valgflæsk, lød kritikken fra Arne Bjørn Nielsen, som var en af de 300 medlemmer, der var at finde på rækkerne.
Blev vælgerne klogere?
Debatten fandt sted midt i en ophedet politisk diskussion om pensionsalder, som har stået på de seneste uger.
Den startede for alvor, da Socialdemokratiet i januar lagde frem, at de ønskede en differentieret pensionsalder, der skal afhænge af antal år på arbejdsmarkedet.
Siden har Dansk Folkeparti nikket en smule og sagt, at der skal være forskel på overlægen og brolæggeren, mens regeringen som konsekvens har inviteret til forhandlinger i Beskæftigelsesministeriet allerede i denne uge.
Derfor var forventningerne høje hos dem, der havde taget vejen til Islands Brygge og ønskede at få svar på, hvornår politikerne egentlig forestiller sig, at nedslidte borgere skal kunne gå på pension.
Hørte intet konkret
På scenen hos Ældre Sagen fik de 11 politikere allerede i debattens første runde mulighed for at gøre tilhørerne klogere, men den opgave bestod de ikke, mente Arne Bjørn Nielsen.
Kunne du gennemskue, hvordan hvert parti stiller sig i forhold til ændring af pensionsalder?
- Nej. Og de ved det heller ikke selv, siger Arne Bjørn Nielsen.
Gang i valgkampen
Socialdemokratiets repræsentant, formand Mette Frederiksen, kunne da heller ikke svare på, hvor mange år deres vælgere helt konkret skal kunne forvente at være på arbejdsmarkedet, hvis deres udspil bliver en realitet.
Det gik igen over hele linjen, mener en anden af Ældre Sagens medlemmer, Bente Zagula, som også er pensionist.
Hun var begejstret for at se, at 11 så prominente politikere onsdag havde fundet tid til at debattere med Ældre Sagens medlemmer, men at det var med det kommende folketingsvalg for øje, var der ingen tvivl om.
- Der er meget snak i øjeblikket, som er svært at blive klog på, men det er godt, at de (politikerne, red.) kommer lidt ud. De bliver ikke klogere af bare at sidde derinde på Christiansborg.
Savner effektive politikere
Frustrationen blandt tilhørerne gav også genlyd udenfor Ældre Sagens lokaler, hvor debatten også blev fulgt nøje.
På en byggeplads i Albertslund stod tømreren Danny Sjøberg og kollegaerne eksempelvis mere forvirrede end afklarede tilbage. De er godt klar over, at der snart er valg, men de mangler at få at vide, hvad partierne helt konkret har tænkt sig at gøre.
- Jeg er i mit arbejdstøj. Jeg kunne godt tænke mig, at de trak i deres og kom i gang, siger Danny Sjøberg og fortsætter:
- Det virker som om, at de alle sammen er enige om, at nedslidte skal have en eller anden form for tidlig pension eller førtidspension. Så sæt jer dog ned og snak sammen. Hvor svært kan det være?
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har torsdag klokken 9 indkaldt partierne bag velfærdsaftalen til forhandlinger om tilbagetrækning og pension. Udover regeringspartierne er det Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti.
Indtil da kan du klikke dig ind på billederne herunder og blive klogere på, hvad partierne indtil videre har meldt ud på området.