Minister til unge: Tænk jer om, før I vælger Storbritannien

16x9
Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) advarer unge mod at tage på udveksling i Storbritannien. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Tommy Ahlers opfordrer studerende til at overveje andre lande, hvis de vil på udveksling i Storbritannien.

Danske studerende, der planlægger at tage et semester på et britisk universitet, skal tænke sig om en ekstra gang.

For ingen ved, hvilke aftaler om udveksling der vil være mellem Danmark og Storbritannien efter landets udtræden af EU.

Sådan lyder det fra uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V).

- De studerende skal til at vælge, hvilket land de gerne vil læse i efter sommerferien, men vi står tæt på en situation, som vi ikke kender i Storbritannien, siger Tommy Ahlers til TV 2.

-  De skal være klar over, at hvis de vælger at læse i Storbritannien, så er det forbundet med en risiko, og derfor skal man tænke sig om, siger han.

Ministeren henviser til, at der - på den anden side af Brexit - er risiko for, at afgiften for at studere i Storbritannien stiger markant for danskere, der selv arrangerer deres udveksling.

Samtidig kan de studerende, der vil gøre brug af et særligt EU-program, der kaldes Erasmus, ikke være sikre på, at de nuværende pladser i Storbritannien også findes efter briternes udtræden af EU.

Erasmus-programmet organiseres og finansieres delvist af EU, er rettet mod de videregående uddannelser og lader europæiske unge studere, arbejde og lave frivilligt arbejde i andre europæiske lande.

Man skal ikke droppe udlandet

På trods af den usikre situation vil Tommy Ahlers ikke opfordre de studerende til at droppe Storbritannien. 

- De skal holde fast i deres plan om at tage til udlandet for at læse. Hvis de er helt stålsatte på, at det skal være Storbritannien, så  skal de holde fast i den plan, og så håber vi, at det løser sig, siger han og tilføjer: 

- Men hvis man havde overvejet Tyskland eller Frankrig også, så var det måske rettidig omhu at sige, at så tager man til de lande. Man skal bare udvide horisonten og huske, at der findes rigtig gode universiteter i det meste af Europa, siger Tommy Ahlers.

I 2017 var Storbritannien den mest populære destination i Erasmus-programmet. Derfor er der mange danske studerende i Storbritannien lige nu, og for dem vil det forestående Brexit ikke have konsekvenser.

- EU-Kommissionen har fremsat et forslag til en forordning, som vi snart skal behandle, og som handler om, at dem, som er en del af et udvekslingsprogram i Storbritannien, kan fortsætte, så vi ikke har en situation, hvor de skal tage hjem midt i et semester, siger Ahlers og fortsætter:

- Vi arbejder desuden på at skabe en overgangsordning for de britiske studerende, der er i Danmark, så de ikke falder ud af systemet fra den ene dag til den anden. 

Norge i samme situation

Udmeldingen fra Tommy Ahlers kommer, efter at Norges uddannelsesminister, Iselin Nybø, har opfordret de norske unge til at tage på udveksling andre steder end i Storbritannien til efteråret.

Studerende, som tager på udveksling til efteråret, kan ikke være sikre på at fuldføre deres studier eller tage deres eksamen, har hun forklaret.

Selv om Norge ikke er medlem af EU, deltager landet i Erasmus-programmet.