BLOG: Bandemedlemmer i ”bad-standing”

16x9
Det handler ikke om hævn, men om at forebygge via eksempler og via retfærdige straffe, der matcher kriminalitetens omfang og grovhed, skriver Peter Skaarup. Foto: Scanpix Denmark

BLOG: Det forebyggende arbejde bliver nemmere med de højere straffe, fordi ikke engang den mest naive unge mand, ønsker at sidde 20 år i fængsel.

Dansk Folkeparti har i hele sin historie haft hårdere straffe, konsekvens og fasthed i retspolitikken som høj prioritet.  I takt med den stigende indvandring fra Mellemøsten og omegn er nye eksotiske og til tider skræmmende kriminalitetsformer kommet til Danmark. Knivstikkerier og skyderier hører nu dagligdagen til - og miljøet omkring indvandrerbanderne, der i stigende grad synes at tage over efter de hensygnende rockerbander, er voldsomt råt - og gennemgribende udansk i sin kynisme.

Men ligegyldigt om man skyder eller knivstikker på vegne af en rockerbande eller Loyal to Familia, så har nogle af de sidste stramninger virkelig ramt bandemedlemmerne hårdt: Således fik et medlem af Loyal to Familia 20 års fængsel for flere drabsforsøg, hvilket er en betydelig stramning, fordi det nu er muligt at idømme bandemedlemmer dobbeltstraffe: https://www.berlingske.dk/danmark/striben-af-haarde-straffe-fortsaetter-20-aarig-ltfer-skal-20-aar-i 

Det må stå klart for selv den mest forbenede kriminolog af den gamle skole, at et fængslet bandemedlem ikke kan rende rundt på gader og stræder og beskyde tilfældige cyklister, - som pågældende nævnt i artiklen, der fik 20 års fængsel -, mens han sidder i fængsel. Det må endvidere stå klart for unge naive bandeaspiranter, at prisen for at vælge denne tåbelige og kyniske livsbane, er gået fra at være relativt lavt straffet, til nu at indebære store risici for lange, ubetingede straffe.

Man hører ofte fra kriminologer og politikere på især venstrefløjen, at lange straffe ikke virker. Sandheden er noget mere nuanceret. For det første kan man ikke begå kriminalitet, mens man er i fængsel, men man vil samtidig opleve, at man må opgive nogle af sine – typisk unge år - til fængselslivet, hvilket betyder, at når man kommer ud efter 20 år, så er man altså nået til en alder, hvor man ikke længere har ungdommens naive og rastløse energi, der i øvrigt kynisk misbruges af banderne. 

Det er naturligvis ikke nogens ønske, at unge mænd skal ende i kyniske bandemiljøer, hvorfor forældre, pædagoger, socialarbejdere osv. må gøre deres bedste for, at dette undgås. Det forebyggende arbejde bliver nu nemmere med de højere straffe, fordi ikke engang den sejeste/mest naive unge mand, ønsker at sidde 20 plus år i fængsel. Hvor de unge seje bande-prospects tidligere blot kunne grine af og slå risikoen for at blive fanget og sat i fængsel hen med et smørret grin, er de nu med de meget hårde og konsekvente straffe nødt til at tænke sig om to gange.  

Med bandepakken fra sidste år er Danmark gået fra at være et land, hvor risikoen for at blive taget for og dømt lange straffe for selv vanvittig barsk kriminalitet, gået fra at være meget lille, til nu at være stor. Tyve års ubetinget fængsel virker måske ikke skræmmende på en universitetsansat kriminolog, men i min verden, er tyve års ubetinget fængsel en virkelig hård staf, der gør det langt, langt mindre attraktivt at give den som storskrydende og vildt skydende gangster på Nørrebro. Og tag ikke fejl af, at bandemedlemmer udmærket kan regne. De lever i vidt omfang af berigelseskriminalitet, afpresning, narkosalg osv., hvilket i bund og grund handler om at kunne beregne priser og penge versus risiko. Når straffen for hård kriminalitet stiger voldsomt, så falder chancen for fortjeneste omvendt voldsomt. Samtidig bliver det langt sværere at rekruttere nye naive sjæle til bandemiljøerne, fordi deres risiko for tab stiger, mens deres chance for succes falder.

Men måske vigtigst af alt, så tilfredsstiller det min og mange vælgeres retsfølelse, når grov kriminalitet nu langt om længe straffes hårdt, men retfærdigt. Jeg og DF har i lang tid arbejdet for at øge straffen for grov og personfarlig kriminalitet betydeligt, hvilket langt om længe er lykkedes. For mig handler det netop ikke om hævn, men om at forebygge via eksempler og via retfærdige straffe, der matcher kriminalitetens omfang og grovhed. Det er således slut med at kunne skyde vildt om sig i gaderne i Danmark uden at risikere endog meget lange og hårde straffe. Bedre sent end aldrig.