Politik

Fagforeninger begejstrede for tidlig pension: - Vi ligger i top på psykisk nedslidning

De Radikale foreslår, at seniorførtidspensionen skal afskaffes og erstattes af en ny type seniorpension

Endnu et af Folketingets partier tilslutter sig nu ønsket om at indføre en differentieret pensionsalder.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har tidligere erklæret sig klar til at indføre en lavere pensionsalder for danskere, der er nedslidte. Torsdag kom De Radikale så med deres bud på en model for tidligere adgang til folkepension for visse grupper.

Det er dog endnu uklart, hvem der skal kunne gå tidligere på pension - og på hvilke vilkår.

Rift om tidlig pension

Meget tyder på, at der bliver rift om retten til tidligere pension. Det viser en rundspørge foretaget af TV 2 NYHEDERNE.

Vi har spurgt 15 af landets største fagforeninger, om de mener, at deres medlemmer bør have mulighed for at gå tidligere på pension. Kun en enkelt fagforening siger nej, mens hele 11 fagforeninger mener, at netop deres medlemmer skal have ret til tidligere pension. De sidste tre er endnu ikke vendt tilbage på TV 2s henvendelse.

Så det store spørgsmål er, hvem der egentlig får mulighed for at gå tidligere på pension.

Gymnasielærernes fagforening mener, at deres medlemmer bør have ret til tidlig pension.

- Hvis man taler fysisk nedslidning, så er vi ikke så udsatte som visse andre faggrupper. Ser vi på psykisk nedslidning, så ligger vi jo helt i top, siger Tomas Kepler, der er formand for Gymnasieskolernes Lærerforening.

Stressede læger

Også blandt de yngre læger håber man, at politikerne husker, at det ikke kun er arbejdsmænd, der har et nedslidende arbejde.

- Det er meget stressende rent psykisk at passe et lægearbejde med afbrydelser, det at se syge mennesker og have natarbejde, siger Helga Schultz, der er formand for Yngre Læger.

Debatten har meget handlet om hårdt fysisk arbejde som adgangsbillet til tidlig pension, men psykisk belastning er også nedslidende.

- Vi kunne godt tænke os, at alle, der var nedslidte fysisk eller psykisk, og som havde brug for at trække sig tilbage, kunne trække sig tilbage. Uafhængigt af, hvor lang tid de havde arbejdet, og uafhængigt af, hvad deres uddannelse er, lyder det fra Yngre Lægers formand.

Smedenes formand har en vis forståelse for akademikernes opråb.

- Vi skal da lytte til alle argumenter. Er der faggrupper, der af andre årsager end fysiske føler sig nedslidte, så skal de selvfølgelig også indgå i diskussionen, siger Claus Jensen, formand i Dansk Metal, til TV 2.

Et forslag til virkelighedens verden

I tirsdags fik Socialdemokratiet tilslutning fra Dansk Folkeparti til et forslag om, at folk, der har været på arbejdsmarkedet i mindst 40 år, skal kunne gå tidligere på pension.

Torsdag kom De Radikale så med deres bud.

- Vi foreslår, at folk, der har mindre end fem år tilbage på arbejdsmarkedet, skal have lov til at gå på pension, hvis de er ude af stand til at passe det arbejde, de har i dag, siger De Radikales politiske leder, Morten Østergaard.

Socialdemokratiets forslag er mest rettet til folk med korte uddannelser - de kan nemmere nå op på de krævede 40 år i job. De Radikales forslag bygger alene på, om eksempelvis en læge siger, at man er nedslidt.

- Det her er den løsning, der kan lade sig gøre i virkelighedens verden. Men det er muligt, vi skal have en valgkamp først, for der er nogle af udspillene, der virker, som om de er mere rettet til det, lyder det fra Morten Østergaard.

Som finansiering til deres forslag foreslår De Radikale blandt andet, at folkepensionalderen hæves fra 67 til 67,5 et halvt år tidligere end planlagt.