BLOG: Lad os give nedslidte tryghed

16x9
Med værdighed og ro i sindet skal man kunne trække sig tilbage, mener Martin Lidegaard. Foto: Sophia Juliane Lydolph / Scanpix Denmark

BLOG: Er du nedslidt, og har lægen givet dig papir på det, så skal du kunne trække dig tilbage.

N√•r jeg stiller mig p√• gader og str√¶der m√łder jeg ofte forargelse over m√•den, vi behandler de mest nedslidte p√•. Seniorer, der har bidraget og betalt, m√• blive p√• arbejdet, selvom deres ryg er krakeleret¬†eller¬†deres h√¶nder i laser. Som tak sender vi dem ud i¬†gentagne¬†arbejdspr√łvninger, ofte¬†i brancher, der er s√• fremmede for dem, som luft er for en fisk. Jeg forst√•r forargelsen. Fra A til Z.

Derfor er min¬†holdning¬†ogs√•¬†klar: Er du nedslidt, og har l√¶gen givet dig papir p√• det, s√• skal du kunne tr√¶kke dig tilbage. Uden tragikomiske yoga-√łvelser i andre brancher. Med v√¶rdighed og ro i sindet.

Radikale Venstre vil derfor oprette en ny senior-pension. Vi finansierer forslaget ved, at vi, der kan, bliver nogle måneder længere på arbejdsmarkedet. Blot et halvt år. 

B√•de Socialdemokraterne og DF har r√•bt ‚ÄĚTidligere pension!‚ÄĚ i de forl√łbne uger. Det har f√•et L√łkke til at kalde til forhandlinger.

Hvad er den store forskel p√• Radikale Venstres forslag og andre partiers forslag s√•? Tricksp√łrgsm√•l! Dansk Folkeparti er kun kommet med en melding.¬†

Socialdemokraterne med principper. Vores idé kan Finansministeriet faktisk regne på. Det er et konkret forslag. 

Konkret √łnsker vi at afskaffe seniorf√łrtidspensionen, og i¬†stedet opretter vi en ny ordning: Seniorpensionen. Den skal tildeles personer med fem √•r eller mindre til folkepensionsalderen. Du skal kunne f√• adgang til ordningen, hvis¬†en l√¶ge siger god for, at¬†du har et varigt eller betydeligt tab af arbejdsevne i forhold til dit nuv√¶rende job. Og du slipper for jobpr√łvning i andre stillinger.

Hvis du er nedslidt og oppe i alderen, vil du samtidig f√• ret til at k√łre p√• lavere blus, hvis det er det , du vil. Du kan komme i et fleksjob eller ressourceforl√łb. Og du slipper for arbejdspr√łvning.

Pengene finder vi ved, at alle os, der kan, bliver et halvt år ekstra på arbejdsmarkedet fra 2025. 

Og jeg insisterer d√łd og pine p√•, at vores seniorer faktisk f√•r adgang til seniorpensionen. Slut med skrankepaver, der sidder tungt p√• pengekassen. For at sende et klart signal har vi sat rigeligt med penge af til forslaget.

Som en bonus ender vi faktisk¬†ogs√•¬†med lidt flere penge¬†til vores b√łrn, de unge og klimakampen. I sidste ende bliver det til mere end 4 milliarder kroner hvert √•r.

Jeg¬†h√•ber, at Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti¬†og regeringen bider p√•. Lad os nu¬†m√łdes p√• Midten og¬†i f√¶llesskab¬†hj√¶lpe til et¬†v√¶rdigt farvel fra jobmarkedet.

Det er kun rimeligt.