Politik

Tirsdag eftermiddag gjorde både Thulesen og Frederiksen sig klar til valg

ANALYSE: De to største partier på Christiansborg har i dag truffet afgørende beslutninger, der kan få stor betydning i den kommende valgkamp.

Denne tirsdag var mere begivenhedsrig end de fleste på Christiansborg.

På under tre timer breakede to nyheder, der i høj grad kan læses som forsøg på at lukke helt afgørende flanker, som under en valgkamp ellers ville være blevet udnyttet maksimalt af politiske modstandere.

Lad os tage dem én ad gangen:

DF under pres

Dansk Folkeparti har været under massivt pres, siden Socialdemokratiet for en uge siden fremlagde et større pensionsudspil, der lægger op til at indføre en såkaldt differentieret pensionsalder. Altså, at eksempelvis ufaglærte og faglærte med hårdt fysisk arbejde skal kunne gå tidligere på pension end akademikere, der først senere er kommet ud på arbejdsmarkedet.

Spørgsmålet om, hvordan politikerne vil håndtere udfordringerne med nedslidte mennesker i takt med, at pensionsalderen de kommende årtier stiger yderligere, bliver uden tvivl et stort valgkampstema. Og med sidste uges udspil var valgbudskabet fra Socialdemokratiet klart: "De mest nedslidte fortjener også en værdig pension".

Hvad DF derimod mente på dette helt afgørende politikområde stod til gengæld hen i det uvisse indtil denne tirsdag eftermiddag.

Den seneste uge har DF fremstået fumlende i sin reaktion på S-udspillet. På den ene side roste partiets folketingsmedlemmer idéerne bag planen, men samtidig kritiserede de i skarpe vendinger, at der manglede detaljer og at planen er ren "valgflæsk". Og der var desuden ikke antydningen af et konkret svar på, hvad Dansk Folkeparti egentlig ville på dette område.  

Det var en uholdbar situation for DF-formand Kristian Thulesen Dahl. Blandt DF's vælgere er der mange faglærte og ufaglærte i hårde fysiske jobs. Og mange af dem har ganske givet mere end svært ved at forestille sig, at de kan blive på arbejdsmarkedet så længe, som der er lagt op til med de nuværende regler.

Tirsdag formiddag vurderede Kristian Thulesen Dahl derfor, at det var tid til at lukke flanken:

VLAK-regeringen skal straks indkalde til forhandlinger om en differentieret pensionsalder med det formål at lave en aftale inden et valg. Lykkes det ikke, vil DF arbejde for at gennemføre ændringer efter valget, lød det fra DF-formanden.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) svarede straks, at han da gerne vil ”lytte” til konkrete forslag om ændringer i forhold til nedslidte på arbejdsmarkedet.

Der er som bekendt få måneder til et valg, og det er umiddelbart svært at forestille sig, at en regering – der jo grundlæggende ikke mener, at der er behov for at indføre en differentieret pensionsalder – skal kunne forhandle en kompleks løsning om en ny pensionsmodel på plads med både S og DF.

Men uanset udfaldet af de uforudsigelige forhandlinger, der nu begynder, er Thulesens primære mål opfyldt: Han kan nu gå til valg med det budskab, at han vil gøre ligeså meget som Socialdemokratiet for at forbedre forholdene for nedslidte på arbejdsmarkedet.

S under pres

Godt to timer senere var det Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, der, på vegne af sit parti, var klar med en melding, som kommer til at få betydning for valgkampen.

I løbet af de seneste uger har oppositionens største parti været under pres i forbindelse med lovbehandlingerne af det såkaldte ”paradigmeskifte”. Den politiske aftale om et "paradigmeskifte", som regeringen og DF forhandlede på plads i efteråret, indeholder en lang række ændringer af dansk udlændingepolitik. Mange af dem bakker Socialdemokratiet op om – men ikke alle. Socialdemokratiet er imod at nedsætte den såkaldte integrationsydelse.

Nu stod Socialdemokratiet imidlertid overfor et klart valg: I folketingssalen skal der inden længe stemmes om ”paradigmeskiftet” som én samlet pakke, og her skal partiet enten trykke på den røde, den grønne eller den gule knap.

Tirsdag eftermiddag meddelte Tesfaye til Ritzau, at S trykker på den grønne og altså stemmer for hele paradigmeskiftet – inklusiv en nedsættelse af integrationsydelsen.

Udlændingepolitik kommer som altid til at spille en central rolle i den kommende valgkamp. Socialdemokratiet har i denne valgperiode taget et gevaldigt højresving på dette område og vil for alt i verden undgå, at blå blok under en valgkamp lykkes med at så tvivl om, hvorvidt en regering med Mette Frederiksen i spidsen nu også reelt vil føre en stram udlændingepolitik.

Havde S valgt at stemme gult (altså hverken for eller imod) til hele "paradigmeskiftet", ville man have foræret sine politiske modstandere et stærkt argument: ”S stemte, da det kom til stykket, ikke for en strammere udlændingepolitik - mon Mette Frederiksen har en hemmelig plan om at rulle det hele tilbage?,” ville kritikken fra V, LA, K og ikke mindst DF utvivlsomt have lydt.

Op til Løkke

Valget skal senest afholdes 17. juni, og statsministeren kan udskrive det, hvert øjeblik det skal være. Dagens udmeldinger fra både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet betyder, at de to partier er mere klar nu, end de var i går.