DF bakker op om S-forslag: Vil sende håndværkere på pension før advokater
DF er samtidig klar til at vedtage planen, uanset om der er blåt flertal efter næste folketingsvalg.
Meldingen er klar fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl.
- Lad os få det gjort.
Med under fem måneder til et folketingsvalg lover Dansk Folkeparti nu sine vælgere at lægge stemmer til en lavere pensionsalder for danskere, der har været mange år på et slidsomt arbejdsmarked.
Regeringens støtteparti er dermed med på Socialdemokratiets plan om differentieret pension, som S-formand Mette Frederiksen præsenterede for en uge siden.
Og hvis de blå kolleger ikke er med på ideen, er Dansk Folkeparti parat til at lave en aftale uden om regeringen.
- Jeg er villig til at lave en aftale med de partier, som vil være på det. Som sikrer nedslidte danskere ordentlige forhold, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.
DF har haft ideen længe
Kort fortalt lagde S for kort tid siden op til at give alle ret til at gå på pension efter et endnu ikke fastsat antal år i arbejde.
Nedslidte vil dermed få mulighed for at trække sig tilbage tidligere end andre, hvis de lever op til en individuel vurdering ud fra objektive kriterier, som det hedder i udspillet.
- Det har vi i virkeligheden sagt i mange år, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.
- Men det har ikke været muligt at finde de vise sten, der kunne danne en enighed om en fleksibel pensionalder.
Han opfordrer i første omgang forligspartierne bag tilbagetrækningsreformen, V, K, SF, S og RV, til at sætte sig sammen og se på en justering.
Reformen betyder, at pensionsalderen generelt vil stige i takt med, at levealderen forlænges.
- Og hvis ikke vi kan det, så er vi parate til at diskutere videre med de partier, som er indstillet på det her, siger han.
Statsministeren er skeptisk
Statsminister Lars Løkke Rasmussen lægger gerne ører til ønskerne, siger han til Ritzau.
Men han ser gerne, at der kommer nogle mere konkrete tanker på bordet.
- Socialdemokratiet har fremsat nogle principper, der har til formål at gøre alle glade, men som har lidt svært ved at hænge sammen i virkelighedens verden, siger Lars Løkke Rasmussen.
Socialdemokratiet regner med, at forslaget vil koste tre milliarder kroner, som skal findes ved at indføre en ekstra skat på den finansielle sektor og via en højere skat på især virksomheder.
- Vi har ikke endnu accepteret præmissen om, hvad det her koster, siger Thulesen Dahl. Han ønsker i første omgang at få indholdet på plads. Jo før jo bedre.
Vigtigt at være konkret
Thulesen Dahl vil have en aftale på plads om pensionsalderen inden et folketingsvalg.
- Det jeg frygter er jo, at hvis man bare går til valgkamp på det her, så løber det hele ud i sandet, når vi kommer ud på den anden side af et folketingsvalg, siger Thulesen Dahl.
Han ønsker med andre ord at binde Mette Frederiksen eller forligspartierne til en aftale.
Men har I en konkret model at foreslå?
- Nej, vi har ikke nogen konkret model. Der er en masse beslutninger, der skulle træffes, hvis man skal lave sådan en model. Det siger sig selv. Og det er jo den forhandling, vi vil have, siger Kristian Thulesen Dahl.
TV 2 analytiker: - DF har følt sig presset
Ifølge politisk analytiker på TV 2, Hans Redder, er chancen for at lande en aftale inden et valg dog mikroskopisk.
- Det er svært at forestille sig, at man på få måneder kan lave en stor forkromet løsning på en sag, som man har talt om i dansk politik - ja, i nærmest årtier.
- Især når den regering, der skal sidde for bordenden af forhandlingerne, ikke synes, der er behov for det, siger Hans Redder.
Han mener, at Dansk Folkeparti har følt sig presset af socialdemokraternes udspil og derfor set sig nødsaget til at komme hurtigt på banen - og gerne med et kraftfuldt eftersmæld.
- Uanset om der lander en aftale, så har Thulesen Dahl sendt det signal til sine vælgere, at Dansk Folkeparti også vil have forbedret og forandret forholdene for de nedslidte på arbejdsmarkedet, siger Hans Redder.