BLOG: Vi er klar til pension for nedslidte!

BLOG:

Alt, alt for mange borgere kan ikke trække sig tilbage, selvom de er nedslidte. Nu tegner der sig et flertal for bedre pensionsmuligheder med S, SF og DF. Sæt i gang!

Nogle problemer skal simpelthen bare løses. De rammer så mange mennesker, at det er op til os som politikere at få en aftale hjem så snart, chancen byder sig.

Ét af dem er, at vi langsomt hæver alderen for, hvornår danskerne kan gå på pension, uden at skele til, at nogle danskere har slidt deres krop ned i et hårdt, fysisk job, og endda er startet tidligere på arbejdsmarkedet end de fleste.

Efter et langt og hårdt arbejdsliv rammer de barske konsekvenser, fordi de nuværende regler ikke giver mulighed for, at mennesker kan sige stop før kroppen gør det. Mange ender i kontanthjælpssystemet og bliver sendt ud i alskens arbejdsprøvninger, selvom de er nedslidte. Det er ikke bare uværdigt. Det er dybt uretfærdigt overfor borgere, der har knoklet hele deres liv. Mange af dem har bygget det konkrete Danmark af beton, mursten og glas, som vi lever, bor og ånder i.

Men selvom de har knoklet på arbejdsmarkedet fra en langt lavere alder end de fleste af os andre – måske endda siden de gik ud af 7. eller 8. klasse – gælder der præcis de samme regler for dem som for os, der er startet efter en lang uddannelse og nu bruger tiden bag et skrivebord.

Hvor er rimeligheden i, at en tømrer, der startede i lære på fortidens brutale arbejdsmarked som 17-årig, skal gå på pension samtidig som en universitetsuddannet?

Den findes ikke. Med afviklingen af efterlønnen fordufter den ret, som gav nedslidte mulighed for at trække sig tidligere end pensionsalderen. Derfor skal vi selvfølgelig hugge til og få rettet op på uretfærdigheden, når muligheden byder sig.

I SF har vi længe kæmpet for en ny og bedre model, der kunne give værdigheden tilbage til de nedslidte. For nylig meldte Socialdemokratiet sig med et forslag. Nu siger Dansk Folkeparti så også, at de er med – også selvom regeringen ikke er. Fint med os. Vi er ligeglade, hvem der vil være med, så længe vi hurtigst muligt får udlignet de gigantiske skævheder, der plager vores pensionssystem.

Arbejdsmarkedets parter skal også involveres, så vi kan skrue en fintmasket model sammen, som fanger flest muligt op inden de er nedslidte.

For hvis ikke vi gør noget, så ender alt for mange med at være nedslidte længe inden de når en stadigt stigende pensionsalder. Deres udvej vil blive kontanthjælp og førtidspension, hvis ikke vi sætter ind. Lad os sørge for, at både dem, der allerede har knoklet hele deres liv for Danmark og dem, der gør det i fremtiden, kan forlade arbejdsmarkedet med både kroppen og værdigheden i behold.