Samuelsen risikerer en næse i sag om fortrolige oplysninger
Udenrigsministeren beklager kommunikationen i sagen om adgang til fortrolige citater om den danske krigsindsats.
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er i fare for at få en næse af Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget.
Det sker, fordi han modsat Folketingets ønske har givet forskere lov til at citere fra ellers helt fortrolige møder i Udenrigspolitisk Nævn.
På et samråd om netop den sag fredag var det ventet, at Anders Samuelsen ville blive tildelt en næse af et flertal af Folketingets partier, men den afgørelse er nu udsat til i næste uge.
Søren Espersen (DF), der er formand for Udenrigspolitisk Nævn, var inden samrådet fortaler for at give Anders Samuelsen en næse. Efter samrådet fortæller han, at Venstre har bedt om betænkningstid .
- Jeg er sikker på, at der kommer en kritik af ham, siger Søren Espersen til TV 2.
En næse er en betegnelse for en skriftlig kritik af en minister, som et flertal i Folketinget står bag. ’Næsen’ er at betragte som en form for advarsel til en minister, men har ikke nogen reel parlamentarisk betydning. En minister er først truet, hvis et flertal i Folketinget udtrykker mistillid, og det er der ikke noget, der tyder på i den aktuelle sag.
Fortrolige oplysninger
Sagen handler om en undersøgelse af dansk krigsdeltagelse i Kosovo, Irak og Afghanistan i årene 1993-2004.
En gruppe forskere står bag, og de har ønsket at referere fra de ellers fortrolige møder i Udenrigspolitisk Nævn for at klarlægge, hvad beslutningstagerne har ment og sagt. Centralt står Irak-krigen, hvor manglende masseødelæggelsesvåben har sået tvivl om det folkeretlige grundlag.
Ifølge Folketingets øverste ledelse, Præsidiet, skal forskerne dog slet ikke have lov at citere, hvad politikere i fortrolighed har sagt om dansk krigsførelse.
Men i en mail fra 22. december har Anders Samuelsen ifølge Berlingske, der kan referere indholdet, informeret Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), om, at det har forskerne fået lov til for længst.
Skiftende forklaringer
Udenrigsministeren oplyste ellers i en mail i sommeren 2018 til Søren Espersen (DF), formand for Udenrigspolitisk Nævn, at forskernes kildehenvisning bestod af dato og sagsnumre fra møderne i nævnet.
Men den 22. december - efter tilladelsen var givet - skrev Anders Samuelsen i en ny mail, at direkte citater også kunne indgå som en del af kildehenvisningen. Det skete, selvom Præsidiet samme måned nægtede at give sådan en tilladelse.
Socialdemokratiet er fortaler for at give Anders Samuelsen en næse, men for partiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, er det ikke åbenhed, der er problemet. Det er i stedet, at han har skiftet forklaring om forskernes kildehenvisninger og undladt at følge Præsidiets forsøg på at stoppe direkte citater.
- Vi har brug for at sige, at sådan spiller klaveret ikke. Vi er nødt til at have nogle regler og forståelser af, hvordan det her skal være fremadrettet. Jeg synes, man helt fundamentalt skal respektere Folketinget, siger Nick Hækkerup til TV 2.
Samuelsen beklager
Under samrådet i Udenrigsudvalget fredag beklagede Anders Samuelsen forløbet.
- Jeg vil gerne beklage, at Udenrigsministeriets kommunikation om denne sag over for Folketinget ikke har været tilfredsstillende, siger Anders Samuelsen.
Han understreger, at hverken ham eller Udenrigsministeriet har haft ønske om at give tilladelse imod Folketingets ønske. Men ifølge Anders Samuelsen har Udenrigsministeriet blot fulgt de senere års praksis, blandt andet fra en CIA-redegørelse fra 2012 udarbejdet af DIIS om CIA-flyvninger over Grønland.
Hos Socialdemokratiet betvivler udenrigsordfører Nick Hækkerup dog, at der har været en konsekvent praksis om ikke at spørge Folketinget.
Kan ikke stoppe rapporten
Anders Samuelsen lover, at der i fremtiden vil blive indhentet samtykke fra Udenrigspolitisk Nævn.
- I bagklogskabens ulideligt klare lys ville jeg ønske, at Udenrigsministeriet havde sikret sig samtykke fra nævnet, inden tilladelse til de uafhængige forskere blev givet tilbage i sommer, siger Anders Samuelsen.
Anders Samuelsen forklarer, at det ikke er muligt for Udenrigsministeriet at fjerne citater inden forskernes offentliggørelse, fordi Udenrigsministeriet ikke har ejerskab over forskningsresultatet.
Rapporten forventes offentliggjort den 5. februar.
En lang række næser
Hvis Anders Samuelsen ender med at få en næse, vil han langt fra være den første minister. Det sker stort set for alle regeringer. Her kan du få et overblik over de seneste.