Kræftbørn misbrugt til indsamlingsfup – reglerne strammes efter Operation X-afsløring

En juraekspert tvivler på, at opstramningen vil få den store effekt, men justitsministeren og indsamlingernes brancheorganisation glæder sig.

Reglerne for indsamlinger til velgørende organisationer bliver nu strammet.

Det er resultatet af et lovforslag fra regeringen, som torsdag er blevet vedtaget med opbakning fra samtlige af Folketingets partier.

Opstramningen kommer, efter TV 2-programmet Operation X i slutningen af 2017 afslørede, at Foreningen for Danske Kræftramte Børn via løgnagtige telefonsælgere har udnyttet syge børn til at franarre danske virksomheder millioner af kroner, som bagmændene selv har brugt.

Da foreningen kun samler ind blandt erhvervsdrivende, har den tidligere ikke været omfattet af indsamlingsloven. Det betyder, at der ikke har været krav om eksempelvis offentliggørelse af regnskaber.

Sådan ændres reglerne

Nu strammer Folketingets partier reglerne med flere initiativer:

  • Fremover skal indsamlinger blandt virksomheder også være omfattet af indsamlingsloven – herunder Indsamlingsnævnets tilsyn og kontrol. Indsamlinger i lokalområdet til eksempelvis lokale foreninger vil dog fortsat ikke være omfattet af indsamlingsloven.
  • I dag skal en indsamling anmeldes til Indsamlingsnævnet senest to uger før, den sættes i gang. Fremover skal der indhentes tilladelse fra Indsamlingsnævnet forud for indsamlingen. Ændringen skal give mere kontrol med indsamlingerne.
  • Indehavere af indsamlingsplatforme som eksempelvis Facebook Fundraiser forpligtes til at sikre, at indsamlingen først kan sættes i gang, når der er givet tilladelse fra Indsamlingsnævnet.
  • Indsamlingsnævnet vil fremover kunne kræve, at en indsamler ændrer navn på indsamlingen, hvis den kan forveksles med andre.

Tilfreds justitsminister

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) glæder sig over, at alle Folketingets partier er med i stramningen af reglerne.

- Det er dybt usmageligt, hvis en indsamler lukrerer på dit ønske om at hjælpe andre, som vi desværre har set grelle eksempler på, lyder det fra justitsministeren i en skriftlig kommentar til TV 2.

- Vi sikrer nu, at indsamlinger blandt virksomheder bliver underlagt samme kontrol som indsamlinger blandt private. Og vi får også sat en stopper for, at lyssky indsamlere udnytter en respekteret forenings gode ry ved at kalde sig noget, som kan forveksles med foreningen, tilføjer han.

Tror ikke svindel forsvinder

Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen, der er ekspert i strafferet og lektor på juridisk institut på SDU, tror ikke, at den skærpede kontrol med indsamlinger blandt virksomheder kan udrydde svindlen.

- De mennesker, der bedriver den form for kriminalitet, har jo besluttet sig for at have et meget frit, afslappet forhold til at overholde loven. Om der er en bestemmelse mere eller mindre, der skal brydes, for at de kan begå deres kriminalitet, det har jeg svært ved at tro vil hindre dem, har Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen tidligere sagt til TV 2.

Glæde hos indsamlingerne

Hos Isobro, der er brancheorganisation for indsamlingsorganisationer i Danmark, glæder generalsekretær Robbert Hinnerskov sig over den nye lovgivning.

- Vi er meget tilfredse, og jeg glæder mig til at se det implementeret, så det også gælder for virksomheder, siger Robert Hinnerskov til TV 2.

Han tør ikke garantere, at stramningerne vil garantere mod fremtidig snyd, men mener, det er den rigtige vej at gå. Han glæder sig også over, at Indsamlingsnævnet fremover kan ændre navn på indsamlinger, der kan forveksles med andre mere etablerede.

- Når mange danskere ser et indsamlingsnavn, tænker de, at dem kender de godt, og så tjekker de den ikke. Nogle gange kan forskellen bare være et enkelt ord. Den forveksling får man nu mulighed for at komme til livs, siger Robert Hinnerskov.

Anden forening står til politianmeldelse

Et eksempel på, at indsamlingsnavne kan ligne hinanden, er Foreningen Familier med Kræftramte Børn. Trods ligheden er det en anden forening end Foreningen for Danske Kræftramte Børn, som Operation X har afsløret i indsamlingsfup.

Men også Foreningen Familier med Kræftramte Børn har været i problemer. Jyllands-Posten fortalte i 2016, at foreningen har købt en luksusbolig til 14,5 millioner kroner ved Silkeborg, og at kun 23 procent af de indsamlede midler i 2015 gik til sociale og rekreative formål for familier med kræftramte børn, mens administrative omkostninger slugte millioner.

Foreningen Familier med Kræftramte Børn samler også ind blandt private, men blev i 2017 ekskluderet fra brancheforeningen Isobro, og torsdag kan Radio24syv berette, at foreningen trods en overskredet deadline ikke har indleveret regnskab for 2017 til Indsamlingsnævnet.

Derfor planlægger Indsamlingsnævnet at politianmelde foreningen.

Lovændringerne træder i kraft fra 1. februar 2019.