Regeringen vil beskytte briter mod hård Brexit

Ender Storbritannien med at træde ud af EU uden en aftale, er regeringen klar til at sikre herboende briters rettigheder.

De godt 19.000 briter, der i dag opholder sig i Danmark, skal ikke frygte at blive smidt ud af landet, hvis Storbritannien 29. marts forlader EU uden en aftale. 

Det fastslår regeringen nu.

- I tilfælde af at det ender i ’no deal’, fremlægger vi en midlertidig løsning, hvor de (briterne, red.) i al væsentlighed vil være her på samme betingelser, som nu hvor de er kommet til Danmark som unionsborgere, siger Venstres udlændinge- og integrationsordfører, Mads Fuglede, til TV 2. 

Strammere regler for familiesammenføring

Når Storbritannien efter planen træder ud af EU, vil landets borgere her i landet gå fra at være EU-borgere til det, der hedder tredjelandsborgere.

Sker det uden en aftale med EU, vil de i udgangspunktet miste retten til at opholde sig i Danmark. 

Men det vil regeringen nu imødekomme ved i slutningen af februar at fremsætte et lovforslag, der skal give briter i Danmark lov til at blive boende fra den dag, Storbritannien træder ud, og indtil der vedtages en ny, gennemarbejdet lov på området. 

I overgangsperioden bevarer de de samme rettigheder i dag, dog med strammere regler for familiesammenføring og udvisning ved kriminalitet. 

I dag er EU-borgere og dermed briter som følge af EU-retten eksempelvis særligt beskyttet mod de regler for udvisning, som ellers gælder i Danmark. Det vil de ikke være efter 29. marts.

Aftale sikrer rettigheder til 2020

Ender Storbritannien med at forlade EU med den aftale, som premierminister Theresa May har forhandlet på plads med unionens ledere, fortsætter briterne med at have samme rettigheder som EU-borgere frem til 2020.

Herefter kan de få permanent ophold, hvis de har boet i Danmark i fem år. Ellers kan de blive boende til de når op på fem år. 

Vi har ikke noget ønske om at smide britiske statsborgere ud - slet ikke

Martin Henriksen (DF)

Indtil videre har det britiske parlament dog afvist aftalen med EU. 

Støtter fra S og DF

Regeringen har for Folketingets partier fremlagt sin plan for, hvordan Danmark skal håndtere briternes farvel til EU, og herunder også planen for en situation, hvor det ender uden en aftale.

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har efterspurgt flere detaljer, men erklærer sig umiddelbart positive:

- Det tager hensyn til de briter, der allerede er her, og når briterne så træder ud af EU, så begynder de langsomt at gå over til de almindelige regler, der gælder for udlændinge fra ikke-EU-lande, siger Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen til Jyllands-Posten.

- Vi skal tage en bunke hensyn til dem. Vi har ikke noget ønske om at smide britiske statsborgere ud - slet ikke. Så vi gør det på en nænsom måde.