Kritik af Disruptionråd: Millioner brugt på flyrejser og konsulenter
Regeringens Disruptionråd har kostet skatteyderne millioner. Statens regler er ikke overholdt, mener professor.
Normalt koster en returbillet over Atlanten sjældent mere end 5000 kroner. Alligevel har Beskæftigelsesministeriet betalt mere end 172.000 kroner for seks rejser på businessklasse mellem USA og Danmark - det er knap 30.000 kroner per rejse.
Der er tale om to kontorchefer i Beskæftigelsesministeriet, som har været på inspirationstur til San Francisco, samt tidligere ATP-direktør Carsten Stendevad, som har fløjet på businessklasse for over hundrede tusinde kroner.
Det er stik imod reglerne, siger Bent Greve, der er professor i offentlig forvaltning ved Roskilde Universitet.
- Grundlæggende rejser man ikke med fly på businessklasse i det offentlige. Det er ikke det, man normalt anser for at være en fornuftig måde at bruge offentlige ressourcer på, siger Bent Greve.
25 regninger fra kommunikationsfirmaer
TV 2 har fået aktindsigt i bilagene fra Disruptionrådet og har modtaget 622 sider med kvitteringer for hotelophold, middage, taxature, flybilletter, togrejser, konferencegebyrer og underholdning for knap tre millioner kroner.
25 regninger fra to kommunikationsfirmaer viser, at der er brugt over en million kroner på eksterne kommunikationskonsulenter, som blandt andet har interviewet rådets medlemmer og promoveret rådets facebookside.
- Det problematiske ved det her ressourceforbrug er, at det ikke har virket som om, at man har taget de nødvendige og normale hensyn til den offentlige sektors økonomi, og at man formentlig har brugt flere penge end rimeligt for at fremme et bestemt område, siger professor Bent Greve fra Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet.
200 kroner pr. interaktion
På trods af rådets slogan 'Forlæns ind i fremtiden' kom regeringens Disruptionråd i maj 2017 lidt skævt fra start, da det nyudpegede medlem af rådet, filminstruktøren Hella Joof, sammenlignede disruption med nogle indianerstammer, hun havde hørt om, "som hvert syvende år brænder hele lortet ned og starter forfra."
Forskere med speciale i indianeres kultur havde dog aldrig før hørt om fænomenet.
Selve promoveringen af rådets arbejde blev ikke nemmere, da statsministeren i september 2018 måtte ekskludere Danske Bank-direktør Thomas F. Borgen som medlem af rådet efter hvidvaskskandalen i banken.
De to episoder har hidtil tegnet sig for langt hovedparten af omtalen af rådet, på trods af at Beskæftigelsesministeriet har brugt 1.038.600 kroner på markedsføring af rådet, primært via facebooksiden Disruptionrådet - Partnerskab for Danmarks fremtid.
Men en analyse af facebooksiden viser, at kun relativt få borgere har engageret sig i rådets arbejde.
Således har der blot været 5000 interaktioner ved offentliggørelsen af denne artikel - altså likes, kommentarer og delinger af rådets opslag. Sammenholdt med regningen på over én million kroner til eksterne konsulenter har hver enkelt interaktion med borgere på Facebook kostet ministeriet 200 kroner.
- Jeg kender ikke ambitionen for Disruptionrådets side på Facebook, men hvis målsætningen var at nå bredt ud, så vil jeg umiddelbart sige, at målsætningen ikke helt er opfyldt, siger Filip Walberg, journalistisk lektor på Syddansk Universitet.
Beskæftigelsesministeriet oplyser, at videoen herover - som er en et minut og seks sekunder lang præsentation af Disruptionrådet - har kostet 100.000 kroner at lave.
Videoen stiller spørgsmålstegn ved, om robotter kan gøre arbejdet lettere, og om vi får selvkørende biler på vores veje. Den slår også fast, at ny teknologi giver nye muligheder, men også nye dilemmaer.
Dags dato er videoen vist 26.000 gange, hvilket svarer til, at hver visning har kostet ministeriet knap fire kroner.
Den seneste Facebook Live-debat - som er linket til herover - havde fået tre delinger i alt ved offentliggørelsen af denne artikel. 17 borgere havde trykket 'synes godt om' opslaget, hvoraf flere er ansatte i Beskæftigelsesministeriet.
I alt var der 22 kommentarer til debatten.
- Udover videoen med Helle Joof er det begrænset, hvor langt ud Disruptionrådet umiddelbart er kommet. Især når man ser på, hvem Disruptionrådet faktisk har med. Det er folk, der er bredt kendt, og som i forvejen har et stort netværk på Facebook, siger Bent Greve.
Professoren undrer sig over, at Beskæftigelsesministeriet har lagt opgaven ud til eksterne kommunikationsfirmaer.
- Det svarer til to fulde akademiske årsværk i staten. Det er meget, må man sige. Ethvert ministerium har jo nogen, der i forvejen sidder og sørger for ministeriets hjemmeside, derfor ville det jo være logisk at bruge dem. Jeg har meget svært ved at se begrundelsen for at hyre et eksternt konsulentfirma til at lave noget, man i forvejen har kompetencerne til internt i huset, siger Bent Greve.
Beskæftigelsesministeriet vil ikke interviewes
TV 2 har igennem længere tid været i dialog med Beskæftigelsesministeriet om et interview. Vi ville gerne have spurgt, hvorfor det har været nødvendigt at hyre eksterne kommunikationskonsulenter, når både regeringen, Statsministeriet og Beskæftigelsesministeriet allerede har deres egne kommunikationsafdelinger.
Men Beskæftigelsesministeriet vil kun svare skriftligt.
I en mail skriver ministeriet, at det har været et selvstændigt formål med Disruptionrådets arbejde, at det skulle skabe bred folkelig debat.
Uden at komme nærmere ind på hvorfor, står der i mailen:
- Udarbejdelse af materiale til sociale medier, film, samt afholdelse af livedebatter på Facebook og debatter rundt om i landet har krævet ekstern bistand.
Flybilletter på businessklasse
Det er dog ikke kun i markedsføringen af rådets arbejde, at ministeriet har hyret ekstern bistand. Således er der brugt i alt 136.098 kroner (inklusiv taxature) på at flyve tidligere ATP-direktør og medlem af Disruptionrådet Carsten Stendevad - som i dag bor og arbejder i USA - fire gange frem og tilbage over Atlanten på det offentliges regning.
Beskæftigelsesministeriet skriver til TV 2, at Carsten Stendevad er fløjet direkte fra USA til Disruptionrådets møder. Fordi der har været et komprimeret program, er det ifølge ministeriet derfor rimeligt, at rejserne er foretaget på businessklasse.
Professor Bent Greve kritiserer ikke, at Disruptionrådet har indhentet kompetente kræfter til arbejdet, men at ministeriet burde have benyttet sig af de teknologier, som i dag eksisterer netop på grund af disruption - for eksempel videokonferencer.
- Der findes jo i dag mulighed for at kommunikere med folk uden at transportere dem den halve klode rundt, siger Bent Greve.
Inspirationstur til San Francisco
Også direktør i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) Maria Schack Vindum og kontorchef Pernille Harden fra Beskæftigelsesministeriet har fløjet på såkaldt premiumklasse med SAS.
Det skete da de rejste på en inspirationstur til San Francisco i marts 2018 sammen med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).
Beskæftigelsesministeriet oplyser til TV 2, at billetterne på premiumklasse blev købt, for at de to chefer kunne være udhvilede og klar til at arbejde ved ankomsten.
Men ifølge programmet til turen ankom de til San Francisco en lørdag eftermiddag, hvor de havde dagen på egen hånd, kun afbrudt af en uformel middag om aftenen.
Efter to en halv dag med møder og besøg i blandt andet Silicon Valley rejste cheferne hjem igen - også på premiumklasse.
- Der kan være særlige begrundelser for købet af businessbilletter, som jeg ikke kender til, for eksempel at billetter på økonomiklasse var udsolgte. Men med det forbehold, så skal man købe de billigst mulige flyrejser, det ved alle, der arbejder i den offentlige sektor, siger Bent Greve.
Beskæftigelsesministeriet skriver til TV 2, at chefernes billetter oprindeligt var købt på økonomiklasse og senere blev opgraderet til premiumklasse. Opgraderingerne kostede 25.538 kroner.
Ministeriet oplyser, at rejserne er indkøbt i overensstemmelse med ministeriets egne regelsæt.
En debat for eliten
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har ikke ønsket at stille op til et interview med TV 2, men har sendt dette skriftlige citat:
- Disruption og forandringerne kan nemt blive en debat for eliten, selv om det kommer til at betyde noget for alle danskere. Er disruption så blevet det, som hele Danmark taler om? Nej, må vi erkende, men jeg er overbevist om, at vi med dette arbejde har fået det lidt højere op på dagsordenen.
Beskæftigelsesministeren har ikke kommenteret ministeriets indkøb af flybilletter på businessklasse.
Ifølge professor Bent Greve vidner de mange bilag om, at ministeriet for alt i verden har villet sikre, at Disruptionrådet skulle blive en succes.
Hvis nu regeringen synes, at vi skal have fuld opmærksomhed på rådets arbejde, er det så ikke okay at bruge flere ressourcer på det end normalt?
- Jo, det er klart, det er en politisk prioritering. Men så må man spørge sig selv, om man har fået nok for pengene, og om man ikke kunne have anvendt pengene på en mere optimal måde. Min pointe er bare, at man ikke har fået ret meget for pengene, afslutter Bent Greve.