Politik

Politikere frygter spionage ved kinesisk hjælp med telenet

Tirsdag skal Folketinget diskutere, om kinesiske Huawei skal bygge fremtidens danske 5G-net. I flere andre lande har man sagt nej tak.

Flere af folketingets partier frygter, at Kina vil kunne spionere og skade Danmark gennem vores telenet.

Derfor skal Folketinget tirsdag diskutere, om det er en god ide, at det store kinesiske mobilfirma Huawei skal hjælpe TDC med at opgradere det danske 4G netværk til 5G.

- Det er jeg altså ikke tryg ved. Du har en kommunistisk stat, der sidder med knappen. Der har mulighed for at slukke for alt i Danmark på et tidspunkt, af en eller anden årsag, som vi ikke kender i dag, siger den konservative forsvarsordfører Naser Khader.

Fakta om Huawei

  • Hauwei er verdens næststørste producent af smartphones. Kun Samsung er større.

  • Firmaets ejes ifølge egne oplysninger af medarbejderne.

  • Direktøren har tætte forbindelser til det kinesiske styre.

  • Både USA, Australien og New Zealand har afvist at bruge Huawei i deres nye 5G-netværk.

  • Firmanavnet Huawei udtales "Wah-way".

Den kinesiske teknologigigant er et kontroversielt firma i mange vestlige lande. Både Australien, Storbritannien og USA har tidligere stoppet samarbejdet med det kinesiske firma, fordi de ikke ønsker, at kineserne skal have adgang til – og en vis kontrol med – kernen af deres nationale infrastruktur.

Herhjemme blev problematikken aktuel i 2013, da TDC indgik en samarbejdsaftale med Huawei om at drive og vedligeholde TDC’s mobilnet, inklusive den kommende opgradering fra 4G til 5G.

- Det er den teknologi, der kommer til at binde hele vores samfund sammen. Fra hospitaler til trafikstyring til betalingssystemer. Det offentlige. Alting, siger SF’s IT- og Erhvervsordfører Lisbeth Bech Poulsen.

Frikendt i 2015

Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har tidligere undersøgt problemstillingen og konkluderede i 2015, at Huawei ikke udgjorde en sikkerhedstrussel.

Siden er flere andre lande imidlertid nået til en anden konklusion. Blandt dem Storbritannien, hvor det store teleselskab British Telecom har besluttet at holde Huawei ude af 5G-netværket.

Briterne fulgte op med en advarsel til sine allierede, hvor den britiske efterretningstjeneste MI6 frarådede mod at samarbejde med kineserne om mobilnetværket.

Det er en advarsel, som blandt andre Tyskland og Norge netop nu overvejer grundigt.

Og det mener flere partier i Folketinget også, at Danmark bør gøre. Det er anledningen til, at SF nu har kaldt forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen i samråd:

- Hvad gør vi nu? Hvad vil Center for Cybersikkerhed gøre? Hvordan kan vi levere noget tryghed til de danskere, der er bekymrede omkring det her. Jeg er bekymret, siger SF’s Lisbeth Bech Poulsen.

Anholdelser

Opmærksomheden omkring Huawei er ikke blevet mindre efter nogle opsigtsvækkende sager i de seneste måneder.

For få uger siden blev en Huawei-chef anholdt i Polen for at spionere. Og i december blev en af firmaets øverste chefer anholdt i Canada, fordi USA ønskede hende udleveret for brud på sanktionerne mod Iran.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen ønsker ikke at udtale sig før tirsdagens samråd.

TDC skriver til TV 2, at sikkerhed er en topprioritet, og at man altid følger de danske myndigheders anbefalinger.