Politik

DF efter blotter-sag: Vi skal løsne reglerne for selvtægt

Retsekspert kalder det en trussel mod retssamfundet, hvis man løsner reglerne for selvtægt.

Danskerne skal i højere grad have mulighed for at udøve selvtægt, når de bliver krænket eller udsat for en anden forbrydelse.

Det mener Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen.

- Hvis man går ud i det offentlige rum og smider bukserne foran børn eller andre i øvrigt, så er man ikke på ret grund. Så er der noget galt med en. Så lad være med med at gøre det. Man skal også lade være med at tømme butikkerne og begå kriminalitet. Vi bruger alt for meget tid på hele tiden at have ondt af dem, der gør det, siger han til TV 2 og tilføjer:

- Vi kan ikke sætte alt frit. Der skal være regler i et samfund. Men jeg mener godt, at man kan løsne op for reglerne på det her område.

Mor slipper for straf for selvtægt

Udtalelsen kommer i kølvandet på Højesterets dom i en sag, hvor en mor på Facebook havde delt et billede af en mand, der havde blottet sig for hendes datter.

Moderen blev først frikendt, men siden dømt i både by- og landsretten for overtrædelse af persondataloven. Højesteret valgte imidlertid at afvise sagen. Ikke fordi moderen havde gjort ret, men derimod fordi anklagemyndigheden havde begået en teknisk fejl ved at tiltale hende for noget, hun allerede var blevet frifundet for tidligere.

Rikke Louise Andersen havde offentliggjort et billede af en blotter, der havde krænket hendes datter.

Selve spørgsmålet om retten til selvtægt tager domstolen ikke stilling til, og det ærgrer Peter Kofod Poulsen:

- Ud fra et politisk perspektiv havde det været rart at have en klokkeklar dom, siger han.

Vil stille folk til ansvar

Dansk Folkeparti har flere gange fremsat beslutningsforslag, der skal gøre det nemmere for borgerne at dele billeder på Facebook og andre sociale medier og hjemmesider.

Man risikerer at hænge uskyldige mennesker ud

Naser Khader (K)

- Ikke for at dømme, men for at gøre det lettere at henvende sig til politiet, hvis man ved noget, så folk kan blive stillet til ansvar. Så må det være politiets ansvar at tage sig af sagen, og domstolenes opgave at dømme, siger Peter Kofod Poulsen.

Konservative er skeptiske

TV 2 ville gerne have hørt justitsminister Søren Pape Poulsens (K) holdning til Dansk Folkepartis ønske om at løsne reglerne for selvtægt, men han har ikke været mulig at træffe for en kommentar.

I stedet siger de konservatives retsordfører, Naser Khader, at han gerne hører nærmere om, hvad Dansk Folkeparti forestiller sig:

- Men i udgangspunktet er jeg skeptisk, fordi man risikerer at hænge uskyldige mennesker ud, påpeger han.  

Retsekspert frygter glidebane

Den skepsis bør Naser Khader ifølge retsekspert og tidligere formand for Det Kriminalpræventive Råd, professor emeritus, Eva Smith, holde fast i. Giver regeringen efter for Dansk Folkeparti, vil det nemlig være en direkte trussel mod samfundet, mener hun:

- Et retssamfund kendes på, at vi også opfører os ordentligt over for dem, vi ikke kan lide. Det er jo nemt nok til at give rettigheder til dem, vi godt kan lide, men hvis vi begynder at tage retsgarantier, som vi andre har, fra dem, vi ikke kan lide, så har vi ikke længere et retssamfund, siger Eva Smith.

Hårdere straffe til blottere

Sagen om moderen, der delte fotoet af en blotter på Facebook, har allerede haft den konsekvens, at loven om blufærdighedskrænkelse er blevet ændret, så det i dag er muligt at give hårdere straffe.

Du kan få et overblik over sagen her:

Overblik over sagen

  1. 4. august 2016, cirka kl. 13.20

   En 20-årig mand blotter sit lem over for to tiårige piger bag butik på Nyraad Hovedgade i Nyråd.

  2. 4. august 2016, cirka kl. 14.10

   Episoden anmeldes til politiet, og den ene pige bliver afhørt.

  3. 5. august 2016, mellem kl. 8 og 9

   Rikke Louise Andersen ser butikkens videoovervågning og tager et billede af gerningsmanden fra overvågningsvideoen.

  4. 5. august 2016, cirka kl. 13.10

   Politiet ser overvågningsbilleder fra butikken, og overvågningsbillederne bliver efterfølgende sikret.

  5. 5. august 2016 cirka kl. 16.10

   Rikke Louise Andersen offentliggør fotoet på Facebook med teksten ”ham hér skal vi have fat i, så del, indtil vi finder ham”. Kvinden har tidligere lagt en beskrivelse af episoden på Facebook sammen med datterens tegning af gerningsmanden. 

  6. 4. oktober 2016

   Retten i Nykøbing Falster afsiger dom mod gerningsmanden, der idømmes 10 dagsbøder af 250 kroner for blufærdighedskrænkelse.

  7. 10. marts 2017

   Rikke Louise Andersen bliver frifundet ved Retten i Nykøbing Falster på baggrund af en fejl i anklageskriftet.

  8. 24. marts 2017

   Anklagemyndigheden rejser fornyet tiltale mod Rikke Louise Andersen.

  9. 27. juni 2017

   Rikke Andersen idømmes en bøde på 5000 kroner for overtrædelse af Persondataloven ved retten i Nykøbing Falster. Denne gang bliver hun dømt ud fra § 8 i persondataloven, som handler om, at hun ikke havde fået samtykke af den afbildede til at videregive fotoet.

  10. 29. januar 2018

   Dommen fra retten i Nykøbing Falster blev stadfæstet i Østre Landsret.

  11. 14. januar 2019

   Sagen kommer for Højesteret. Der falder dom i sagen mandag 21. januar klokken 12.