Derfor er Kamala Harris et godt bud på Trumps næste modstander

16x9
Senator Kamala Harris Foto: Saul Loeb / Ritzau Scanpix

BLOG: På papiret er senatoren prototypen på en kommende demokratisk præsidentkandidat. Men kan hun omsætte potentialet til stemmer?

Demokraternes præsidentræs er ganske som forventet ved at få fart på. Mandag annoncerede Kamala Harris, senator fra delstaten Californien, sit kandidatur i en video, der havde mange lighedspunkter med Hillary Clintons announcement-video fra 2015.

Harris anses af mange analytikere som et ‚Äď hvis ikke d√©t ‚Äď bedste bud p√• at blive Demokraternes pr√¶sidentkandidat ved det kommende valg i 2020. Ogs√• bettingmarkedet har i lang tid haft fidus til den sorte kvindelige senator.

At Kamala Harris anses for at være en af topfavoritterne, skal ses i lyset af en kombination af hendes personlige baggrund, politiske program og primærvalgskalenderen hos Det Demokratiske Parti.

Prototypen på en demokratisk kandidat

Den 53-√•rige senator er kvinde, halvt inder, halvt jamaicansk og j√łdisk gift. Meget t√¶ttere kan man ikke komme p√• en fuld plade i nutidens identitetspolitiske bingo, der is√¶r huserer p√• den amerikanske venstrefl√łj. En identitetspolitik, som Harris i √łvrigt selv har forsvaret konsekvent.

Kamala Harris er USA's kun anden sorte kvindelige senator og den f√łrste sorte kvinde, der melder sig p√• banen i den kommende pr√¶sidentvalgkamp. At det skete netop nu, var selvf√łlgelig ikke spor tilf√¶ldigt, men n√łje planlagt, da man i dag fejrer Martin Luther King Jr. Day her i USA.

At det i denne uge ligeledes er 47 √•r siden, at et kvindeligt kongresmedlem ved navn Shirley Chisholm som den f√łrste sorte kvinde nogensinde fors√łgte at blive Demokraternes pr√¶sidentkandidat, var ydermere med til at sv√łbe senatorens kandidatur i historiens vingesus i fors√łget p√• at blive USA's f√łrste kvindelige pr√¶sident. At ogs√• denne del var n√łje planlagt ses i √łvrigt i senatorens valglogo, der b√¶rer klare referencer til netop Chisholms historiske kandidatur for knap et halvt √•rhundrede siden.

‚ÄĚDen kvindelige Obama‚ÄĚ

Sammenligningerne med Barack Obama er lige s√• mange, som de er slidte. Harris st√łttede ‚Äď modsat st√łrstedelen af Det Demokratiske Partis etablissement i Californien ‚Äď Obama i 2008-valgkampen og blev allerede i 2010 betegnet som ‚ÄĚden kvindelige Obama‚ÄĚ.

I dag er der mange, der tror, at senatoren fra Californien vil have de bedste odds til at kunne samle den s√•kaldte ‚ÄĚObama-koalition‚ÄĚ af unge, minoriteter og forstadskvinder igen i et fors√łg p√• at vinde Det Hvide Hus. At Demokraterne i endnu h√łjere grad er blevet kvindernes parti, siden Obama forlod Det Hvide Hus for to √•r siden, taler kun ydermere til senatorens fordel. Harris har til geng√¶ld n√¶ppe den store appel til at vinde nogle af de hvide arbejderklassev√¶lgere, som Demokraterne tabte til Trump ved det seneste pr√¶sidentvalg, tilbage.

En skarp anklager

Harris har i sin korte tid i Senatet ‚Äď hun blev valgt i 2016 ‚Äď is√¶r markeret sig som en skarp afh√łrer. N√¶ppe den store overraskelse, i og med at senatoren har en fortid som offentlig anklager i Californien.

Det er is√¶r pr√¶sident Trumps tidligere justitsminister Jeff Sessions og den nuv√¶rende h√łjesteretsdommer Brett Kavanaugh, der er kommet i hendes krydsild i de forgange √•r. S√¶rligt senatorens skarpe sp√łrgsm√•l om kvinders ret til abort til Kavanaugh vil nok blive refereret i en lind str√łm i den kommende tid.

Seancen illustrerer ydermere, hvad Harris kommer til at slå på i sin kommende valgkamp.

Hendes valgslogan ‚Äď Kamala Harris, for the people ‚Äď er en √•benlys reference til fortiden som anklager. Fortiden som anklager er ogs√• en del af den fort√¶lling, Harris gerne vil itales√¶tte ved hj√¶lp af de tre slagord, hun pr√¶senterede i dag: ‚ÄĚTough. Principled. Fearless.‚ÄĚ

S√• forvent en fort√¶lling om en sej, principfast og frygtl√łs kvinde, der ikke er bange for at g√• i infight med sine politiske modstandere, uanset partifarve.

Mere Clinton end Sanders

Kamala Harris bliver med andre ord nok en kandidat, der kommer til at kæmpe en hård værdipolitisk og identitetspolitisk kamp for et andet USA, end det præsident Trump står for.

Senatorens valgprogram kommer dog nok til at minde mere om Hillary Clintons ‚Äď meget liberalt (i den amerikanske forstand) v√¶rdipolitisk, men mere centrumvenstre i forhold til den √łkonomiske politik ‚Äď end Bernie Sanders`, hvis man skal drage en parallel til Demokraternes seneste prim√¶rvalg. En lille sjov anekdote i den sammenh√¶ng er i √łvrigt, at senatorens s√łster, Maya Harris, var en h√łjtprofileret r√•dgiver i netop Hillary Clintons pr√¶sidentkampagne.

Valgkalenderen kan blive en fordel

Sidst men ikke mindst er der valgmatematikken.

En kandidat som Kamala Harris burde ikke st√• de store chancer i de to f√łrste demokratiske prim√¶rvalg i Iowa og New Hampshire. Men derefter ser det faktiske ganske lovende ud for en politiker med hendes profil.

Nevada, der ligger t√¶t p√• senatorens californiske hjemmebane, og South Carolina ‚Äď hvor st√łrstedelen af de demokratiske v√¶lgere er sorte ‚Äster n√¶st p√• listen. Harris har da ogs√• allerede annonceret, at hendes f√łrste valgm√łde i den kommende uge netop kommer til at foreg√• i South Carolina og ikke i Iowa eller New Hampshire.

Den afg√łrende dag, der kommer til at give os et fingerpeg om, hvem der bliver pr√¶sident Trumps formodentlige modstander, er den 3. marts 2020.

Her er der Super Tuesday, hvilket betyder, at hele ni delstater g√•r til valg samme dag. En af dem er senatorens hjemstat, Californien, der dermed ligger meget tidligere i prim√¶rvalgkampen end hidtil. Statens st√łrrelse og politiske indflydelse taget i betragtning, kan en potentiel demokratisk pr√¶sidentkandidat dermed tage et stort og tidligt skridt mod nomineringen ved at vinde vestkyststaten.

At der ligeledes er en række delstater, hvor der kommer til at være en stor andel af sorte vælgere, der går til stemmeurnerne samme dag, er på papiret endnu en fordel for Harris.

Potentialet

L√¶gger man ovenn√¶vnte tre faktorer sammen, har man i teorien en politiker, der et det mest oplagte bud p√• Demokraternes n√¶ste pr√¶sidentkandidat. Som skribenten Perry Bacon Jr. fra hjemmesiden FiveThirtyEight har bem√¶rket, s√• er der ‚ÄĚm√•ske ikke nogen anden kandidat, der bedre illustrerer, hvordan det moderne Demokratiske Parti har √¶ndret sig i de sidste par √•rtier med hensyn til identitet og ideologi.‚ÄĚ

Kamala Harris er if√łlge samme hjemmeside, der leverer datadrevet journalistik om s√¶rligt amerikansk politik, ogs√• den kandidat, der potentielt har den st√łrste appel til de store v√¶lgersegmenter i Det Demokratiske Parti (sorte, partisoldater, venstrefl√łjen, millennials-generationen, latinoer og asiater).

Kamala Harris
Kamala Harris Foto: FiveThirtyEight

Bliver Harris ‚ÄĚen Obama‚ÄĚ eller ‚ÄĚen Rubio‚ÄĚ?

Med andre ord er der ikke nogen potentiel kandidat i Det Demokratiske Parti, der har st√łrre pr√¶sidentkandidatpotentiale end Kamala Harris.

Men vi er fortsat p√• et meget tidligt tidspunkt i valgkampen. Der er et √•r, til de f√łrste prim√¶rvalg g√•r i gang. S√• alt kan ske endnu i et parti, der ikke har nogen naturlig frontfigur, og hvor en lang r√¶kke andre h√łjtprofilerede kandidater kommer til at melde sig p√• banen inden l√¶nge.

Ligeledes nytter alle politiske og personlige styrker ikke noget, hvis en kandidat aldrig for alvor kommer ud af starthullerne og formår at bygge en national platform.

St√łrstedelen af amerikanerne har endnu ingen anelse om, hvem Kamala Harris er. De ved i endnu mindre grad, hvad hun st√•r for. Nogen vil have h√łrt om senatoren, men har ikke dannet sig et godt indtryk af senatoren, og hvorvidt de kunne overveje at give hende deres stemme.

Senatorens kerneopgave i dette år bliver derfor at rejse landet tyndt og introducere sig selv for sit demokratiske publikum.

Det er ikke nogen nem opgave i et kolossalt stort land, når man samtidig er folkevalgt senator med arbejdsplads i Washington.

Men det er uundgåeligt, hvis Kamala Harris' kometkarriere skal tage en lignende form som Barack Obamas gjorde det i sin tid.

For alternativet er, at Kamala Harris præsidentielle forhåbninger slutter lige så brat, som de gjorde for Marco Rubio og Scott Walker i 2016. Både Rubio og Walker var op til det seneste præsidentvalg blevet spået store chancer for at vinde Republikanernes nominering, men endte med at fejle spektakulært, da det kom til stykket.

Det store sp√łrgsm√•l er med andre ord ikke, om Kamala Harris har potentialet til at blive Demokraternes n√¶ste pr√¶sidentkandidat.

Sp√łrgsm√•let er, om Harris kan oms√¶tte pr√¶sidentkandidatpotentialet til at lave ‚ÄĚen Obama‚ÄĚ frem for at ende som ‚ÄĚen Rubio‚ÄĚ.