Sammenligning: To planer om det samme - med en kæmpestor forskel
Regeringens og Socialdemokratiets sundhedsplaner vil nå stort set samme mål. Men vejen derhen er de afgørende uenige om.
- Vi vælger at gøre det med lyst og ikke med tvang. Det, tror vi, er en forudsætning for en øget arbejdsglæde i vores sundhedsvæsen.
Sådan præsenterede sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i dag en af detaljerne, da hun præsenterede regeringens sundhedsoplæg, ’Flere hænder og større arbejdsglæde’.
Ordene om ’lyst og tvang’ var en stikpille til Socialdemokratiet, der i oktober fremlagde sit udspil til en sundhedsreform med titlen ’Tid til omsorg’.
Dengang foreslog Socialdemokratiet, at manglen på praktiserende læger delvist skal afhjælpes ved, at alle nyuddannede læger får et halvt års tvungen ’tjenestepligt’ som praktiserende læge et sted i Danmark, før de kan gå videre med deres karriere.
Regeringens sundhedsoplæg har også som mål at skaffe flere praktiserende læger til yderområderne – men altså uden elementet af tvang.
Regionerne skiller parterne
På mange områder ligner de to oplæg hinanden, men derfor skal man ikke tro, at det er noget, som parterne bare kan forhandle sig til rette om:
- De er enige om ideen med, at behandlingen skal tættere på borgeren. Og de kunne sikkert godt blive enige om en aftale, der skulle skaffe nogle flere læger. Endemålet er svært at være uenige om, men måden, man skal nå derhen, kan der til gengæld være stor uenighed om, siger TV 2s politiske kommentator Peter Lautrup Larsen.
Problemet er, at regeringen kæder sit sundhedsudspil sammen med et farvel til de folkevalgte regionsråd. Og det er en idé, som Socialdemokratiet er lodret imod.
- Løkke bygger, hvad der ligner et nyt bureaukratisk monster. Og det får man altså ikke flere varme hænder ud af. Og det er netop det, der er hele humlen. Vores sundhedsvæsen har ikke brug for en omkalfatrende reform, som ændrer nogle strukturer. Der er brug for tid og nærhed. Flere læger og sygeplejersker, som Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, har udtrykt det i sin blog her på tv2.dk.
En konkurrence
Uenigheden om regionerne er så stor, at den skygger for, at man muligvis kunne blive enige om idéer, som optræder i begge parters reformkatalog.
- Socialdemokraterne har allerede investeret så meget politisk kapital i, at det, Løkke laver, er så ufolkeligt og udemokratisk, at de ikke kan ændre signaler nu, siger Peter Lautrup Larsen.
I stedet er det blevet en konkurrence på idéer.
- Man kan se på regeringens udspil, at der er steder, hvor regeringen har vidst, at de skulle give et svar, der matchede Socialdemokratiets. For eksempel med antallet af nye sygeplejersker og de førstegangsfødende kvinders ret til at blive på sygehuset i to døgn. Det bliver et pænt tema i valgkampen. Offentligheden kan ikke umiddelbart se, hvilken plan der er den bedste, så det bliver et spørgsmål om, hvem man tror mest på, siger Peter Lautrup Larsen.