BLOG: Studerende tages som gidsler i forsøget på at forsegle Danmark mod udlandet

16x9
Studerende skal have friheden til at rejse ud i verden, mener Sofie Carsten Nielsen. Foto: NIELS AHLMANN OLESEN / Scanpix Denmark

BLOG: Dybest set handler det om give studerende friheden til at rejse ud og blive rigere – som mennesker. Akkurat som de vil.

Jeg har set det gang på gang. Unge mennesker, der lyser op, når de fortæller om deres ophold til Tyskland, Spanien eller Hong Kong.

Og når forældrene hilser på dem igen i lufthavnen, kommer de tilbage med en fyldt kuffert med sprog, ny kultur, nye smage, billeder og indsigter. Jeg har selv prøvet det. Det er en kæmpe gave. For den enkelte og for os som samfund. Så langt er alle i dansk politik sådan set enige. Det er så fint, at unge rejser ud og kommer hjem igen.

Men når det kommer til handling, ser virkeligheden desværre anderledes ud. Regeringen og DF har droppet målet om, at mindst halvdelen af de studerende skal tage et ophold i udlandet. 

Internationaliseringsstrategien er smidt i skraldespanden, og mange unge, som gerne vil rejse ud møder en mur af bureaukrati, besværlige meritregler og manglende anerkendelse, når de kommer hjem. Det kan og skal vi gøre op med. Men desværre sker der intet.

Problemet er, at DF med vold og magt forsøger at lave vandtætte skodder mellem ind- og udland. Uddannelsespolitik bruges som våben for at nå det mål. Man laver loft over engelsksprogede uddannelsespladser. Man raser over, at der bliver talt engelsk på uddannelserne. Man nægter at lave en handlingsplan. I frygt for Dansk Folkepartis reaktion.

Det sker på et tidspunkt, hvor grøfterne i Europa graves dybere. Hvor vi i frygtens navn forsegler os mentalt. Hvor vi råber efter hinanden på hver side af en grænsebom. I en Trump-, Putin- og Erdogan-æra.

Og paradoksalt nok sker det, samtidig med at der rejser flere arbejdstagere og varer og flere film, serier og produkter mellem landegrænser. I sådan en tid er udsyn det nye guld.

Men det er stadig kun knap hver 5. studerende, der rejser til udlandet. Antallet af studerende, der rejser ud, står i stampe. Sådan har det været, siden VLAK-regeringen kom til magten. På Dansk Folkepartis nåde. Det er dyrt økonomisk. Men frem for alt er det et tab for de studerende.

Radikale Venstre mål er, at 50 % af de studerende skal rejse til udlandet.

Vi ønsker også, at det bliver skrevet ind i udviklingskontrakterne mellem Uddannelses- og Forskningsministeriet og de enkelte uddannelsesinstitutioner, hvordan målet skal nås.

DTU viser, at det kan lade sig gøre med få smarte tricks at få de studerende sendt afsted.

På DTU serverer man det hele på et sølvfad for de studerende.

Man fortæller de studerende, hvilke universiteter der er relevante for dem, hvor mange ECTS-point, de kan få, og hvordan man får SU'en med. Man viser dem sammenhængende semesterforløb på et partneruniversitet med kursusnumre, kursustitel og ECTS-point. Den slags ordninger skal vi sætte skub på politisk.

Det kræver, at vi gør op med DFs idé om, at de studerende skal tages som gidsler i forsøget på at forsegle Danmark mod udlandet.