Politik

BLOG: Løkke lover flere sygeplejersker, men hvor er pengene?

BLOG: Det er slut med at få lokal indflydelse på sundhedsvæsenet, hvis det står til Lars Løkke Rasmussen.

Beslutningerne, om hvorvidt der skal være en skadestue i Næstved eller en ambulancestation i Lemvig, skal fremover træffes på baggrund af regneark og embedsmandsbeslutninger frem for lokal indsigt.

I dag kan man stemme de ansvarlige ud hvert fjerde år, hvis man er uenig i beslutningerne. I fremtiden må man skrive et brev til statens embedsfolk og håbe på det bedste.

For i stedet for at fokusere på de store problemer lige nu, rykker regeringens sundhedsreform rundt på ansvaret og opretter nye bureaukratiske led i processen. Det er ikke, hvad Danmark har brug for.

Det er 3,5 år siden, vi senest har haft valg. Siden da er det kun gået en vej. Antallet af danskere, der ikke har egen læge, er mere end fordoblet til over 100.000. Og mens antallet af patienter på landets sygehuse er steget med over 50.000, er antallet af sygeplejersker faldet med knap 150.

Tyg lige på de tal et øjeblik. Og hold nu fast. Det bliver kun værre fremover. I de kommende år vil antallet af ældre i Danmark stige markant. Det samme gælder antallet af folk med kroniske sygdomme. Hvis du oplever, at sundhedsvæsenet er presset i dag, så forestil dig, hvordan det er om et par år. Og forestil dig så, at der samtidig er gang i en større omlægningsreform, hvor alle i sundhedssektoren skal finde sig til rette i nye arbejdsgange og IT-systemer.

Regeringens svar på udviklingen er blandt andet at oprette 2.000 nye studiepladser på sygeplejeskolerne. Det er en god ide. For vi får brug for flere. Problemet er bare, at regeringen ikke afsætter penge til at ansætte dem, når de er blevet færdiguddannede. Hvad hjælper det at uddanne folk, hvis man underfinansierer velfærden?

Det minder utroligt meget om Løkkes ambition om 1 million elbiler. Det viste sig også at være ren varm luft.

Faktisk vurderer Finansministeriet, at der kommer til at mangle mere end 48 milliarder kroner, hvis vi skal finansiere en ordentlig velfærd i fremtiden. Desværre vil regeringen hellere bruge pengene på skattelettelser.

I stedet for at afsætte pengene vil regeringen blandt andet have sygeplejersker til at løbe endnu hurtigere, så man får mere for mindre. Men de løber allerede så stærkt, at arbejdstilsynet flere gange har måttet advare og give påtaler. Og sundhedsministeren har måttet indrømme, at det risikerer at gå ud over patientsikkerheden.

Socialdemokratiet er i modsætning til Løkke klar til at sætte mennesker før systemet. Vi foreslår, at der ansættes 1.000 sygeplejersker hurtigst muligt, og vi afsætter pengene til at gøre det. Det vil give mere tid til omsorg. Mere tid til nærhed. Det kan man læse mere om i vores sundhedsudspil, som vi fremlagde sidste år.