Guds bedste børn

Politikere vil have prædikant undersøgt for kvaksalveri

Prædikant afviser anklagen om, at han skulle opfordre psykisk syge til at droppe deres medicin.

Flere politikere kræver nu, at den kristne prædikant Torben Søndergaard fra TV 2-dokumentaren ’Guds bedste børn’ bliver undersøgt for det, der populært kaldes kvaksalveri.

Det sker blandt andet efter overlæge Henrik Rindoms advarsel om, at Torben Søndergaard opfordrer psykisk syge patienter til at stoppe med at tage deres medicin.

Ifølge loven kan ”en person, der uden autorisation behandler syge og i den forbindelse udsætter nogens helbred for påviselig fare, straffes med bøde eller fængsel i indtil fire måneder”.

TV 2 har bedt en række sundhedsordførere se de skjulte optagelser fra dokumentaren, hvor Torben Søndergaard angiveligt opfordrer psykisk syge til at droppe medicinen.

- Det er kvaksalveri

Det er så alvorligt, at politiet bør undersøge, om der kan rejses en sag mod Torben Søndergaard, lyder det fra Christiansborg.

- Jeg har en klar forventning om, at sådan en sag vil der blive taget hånd om, siger Jane Heitmann, der er sundhedsordfører for Venstre.

Hendes kollega hos Dansk Folkeparti Liselott Blixt bakker op:

- Når der bliver gjort, som der bliver gjort i den her udsendelse, er det jo kvaksalveri. Han har ikke nogen autorisation. Han fratager en patient en behandling og siger, at han kan helbrede hende på anden vis.

I værste fald livsfarligt

Flere tidligere medlemmer af Torben Søndergaards bevægelse fortæller i dokumentaren ’Guds bedste børn’ også, hvordan psykisk syge stopper med at tage deres medicin efter at være blevet helbredt.

Hos Foreningen SIND ser man Torben Søndergaards udtalelser i optagelserne som en klar opfordring til at droppe medicinen. Her er man bekymret:

- Hvis folk følger hans råd og dropper medicinen fra dag til dag, risikerer de at få et tilbagefald i deres sygdom. Det kan i værste fald være livsfarligt, siger Knud Kristensen, der er formand i SIND, til TV 2.

Torben Søndergaard siger jo til pigen, at hun skal opsøge sin læge, så på den måde gør han vel ikke noget forkert?

- Nej, jeg synes dog, at han taler udenom i svaret. For han siger ikke, at han synes, at hun skal gå til lægen. Han siger, at han synes, at hun skal gøre, som hun plejer. Når man har helhedsindtrykket, så er der en klar opfordring til at lade være med at tage sin medicin, siger Knud Kristensen.

Søndergaard afviser kritik

Torben Søndergaard svarede onsdag aften selv på kritikken i '22 Nyhederne'. Han afviser, at han opfordrer folk til at droppe deres medicin.

- Det er utroligt, hvor hurtige folk er til at udtale sig om nogle små klip, der er taget ud af en sammenhæng. Hvis du ser det store billede, har vi ikke en masse folk, der er blevet skadet af at smide deres medicin. Det er ikke det, vi taler om.

- Jeg tror ikke, at løsningen kun er medicin. Medicin kan hjælpe. Danskerne lever i synd, vi er adskilt fra Gud. Vi har brug for Jesus Kristus. Han døde på korset for at tilgive os. Det er det, jeg taler om, og det er det, som folk har brug for at høre. Og det virker, lyder det fra Torben Søndergaard.

Se hele dokumentarserien 'Guds bedste børn' på TV 2 PLAY.