Politik

BLOG: Danmark har ikke brug for mere centralisering, Løkke

BLOG: Så skete det. Lars Løkke Rasmussen præsenterede langt om længe sin nye sundhedsreform. Det står nu sort på hvidt, at regionsrådene skal lukkes.

Løkkes sundhedsudspil er hele 140 sider. Men det korte af det lange er, at Lars Løkke Rasmussen centraliserer Danmark. Igen.

Løkke er en erfaren herre, når det kommer til store centraliseringsprojekter. Nu gør han det igen. Et nyt skrivebordsprojekt skal samle sundhedsvæsenet under professionelle bestyrelser. Løkkes sundhedsreform skaber usikkerhed og utryghed for personale og patienter.

Løkkes seneste centraliseringsøvelse var i forbindelse med strukturreformen i 2007. Dengang blev danskerne lovet guld og grønne skove. Siden har vi set resultaterne. Lukkede politistationer. Lukkede skoler. Lukkede sygehuse.

Løkkes sundhedsreform har da også fået en iskold modtagelse. Fra eksperter. Fra sundhedspersonale. Men også i Løkkes eget parti, hvor oprøret foregår for åbent tæppe. Venstres regionsrådsmedlemmer og mange fra Venstres folketingsgruppe har forgæves forsøgt at råbe Løkke op. Og jeg må sige, at jeg er meget enig med den tænksomme Venstre-mand, Søren Gade, der udtrykker bekymring ved at fjerne det folkevalgte led: ”Jeg er stærk tilhænger af den demokratiske kontrol, og jeg synes, man gør en fejl ved at flytte de beslutninger væk fra borgerne.”

Men Løkke må være tonedøv. For han lytter ikke. Ikke til eksperter. Ikke til folketingsmedlemmer. Ikke til Herning-borgmester Lars Krarup, der kaster Løkkes sundhedsreform under bussen: ”Jeg har godt nok svært ved at se, at det skal være løsningen på problemerne for fremtidens patienter. Det bliver en meget stor centralisering, og jeg håber ikke, at det bliver til noget.” Selv Løkkes egen regionsrådsformand, Stephanie Lose, taler for døve øre, når hun siger: ”Det er en forkert vej at gå. Borgerne har krav på gennemsigtighed.”

For når professionelle bestyrelser erstatter folkevalgte, så betyder det, at beslutninger bliver truffet længere væk fra danskerne. Og jeg er bekymret for, om en ny professionel bestyrelse langt fra virkeligheden vil bevare de små sygehuse. Dem, der ikke ser gode ud i et Excel-ark, men som lokalt har stor værdi.

Størst succes har Løkke med at skjule den spareøvelse, som reformen er. Løkke bygger, hvad der ligner et nyt bureaukratisk monster. Og det får man altså ikke flere varme hænder ud af. Og det er netop det, der hele humlen. Vores sundhedsvæsen har ikke brug for en omkalfatrende reform, som ændrer nogle strukturer. Der er brug for tid og nærhed. Flere læger og sygeplejersker.

Derfor skal vi helt væk fra hele centraliseringstankegangen. Indstille sigtekornet i vores sundhedsvæsen til at handle om tid og omsorg. En socialdemokratisk tilgang til sundhed. Og Løkke kan bare kigge i vores sundhedsudspil, som vi fremlagde sidste år. Det er spækket med gode forslag.