Regeringen har fremlagt ny sundhedsreform - få overblikket her
Regionerne skal nedlægges, og patientsikkerheden skal højnes. Det er nogle af hovedpunkterne i regeringens bud på en reform af sundhedsvæsnet.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er klar til at tage livet af sit eget politiske barn, de danske regioner.
Det er den altoverskyggende nyhed i det bud på fremtidens sundhedsvæsen, som han sammen med fem af sine fagministre netop har fremlagt i Statsministeriets spejlsal.
Reformudspillet, der har været længe undervejs, har fået den mundrette titel 'Patienten først – nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder'. Ifølge Løkke har det til sigte at bringe sundhedsvæsnet tættere på borgerne.
- Vi har et sundhedsvæsen, som på mange punkter fungerer rigtig godt, men som også har en udtalt mangel på nærhed. Hvor alt for mange skal rejse alt for langt for at få en relativt simpel behandling eller for at gå til kontrol.
- Det er et sundhedsvæsen, som mangler sammenhæng. Station for station fungerer det godt, men det kniber med at få togrejsen til at hænge sammen.
- Det er også et sundhedsvæsen, hvor der er alt for stor forskel på behandlingen afhængigt af, hvor man bor, siger statsministeren.
- Udspillet skal tage fat i de udfordringer, vi har i sundhedsvæsnet i dag, og som rigtig mange patienter oplever.
Vil undgå tusindvis af indlæggelser
Regeringen skriver i sit udspil, at det er ambitionen at undgå 500.000 ambulante besøg på sygehuset, fordi flere opgaver kan løses tættere ved hjemmet, og at 40.000 indlæggelser skal forebygges for især ældre medicinske patienter.
Det skal blandt andet sikres ved at oprette 21 sundhedsfællesskaber, der alle skal bygges op omkring de nuværende akutsygehuse. Tanken er, at fællesskaberne skal få sygehus, egen læge og kommunerne til at arbejde bedre sammen, og at der på den måde bedre bliver taget hånd om patienten efter udskrivelse.
Sammen med fem såkaldte sundhedsforvaltninger, der kommer til at stå for driften af landets sygehuse, skal de erstatte de demokratisk udpegede regionsråd.
- Det her er ikke en fingerknipsreform. Det er en udviklingsplan for det danske sundhedsvæsen, siger Lars Løkke Rasmussen og forklarer den nye struktur af sundhedsvæsnet således:
- Ambitionen er at forankre flere opgaver lokalt tæt på, hvor borgeren bor, flytte opgaver ud. Men der er også behov for at andre opgaver løftes op på et mere nationalt niveau med et mere entydigt ansvar og mulighed for at skabe ens rammevilkår både i forhold til kvalitet og patientsikkerhed, så det ikke beror på, hvor man bor, men indfries ligeværdigt i hele landet.
Afsætter seks milliarder
Med reformudspillet følger udover de midler, der ellers er afsat til sundhedsområdet, seks milliarder kroner, der skal puljes i en såkaldt Nærhedsfond.
Pengene skal ifølge regeringen bruges til at styrke det nære sundhedsvæsen ”ekstraordinært”.
Udspillet indeholder udover omstruktureringen af selve sundhedsvæsnet en række andre tiltag. Du får overblikket her:
I strid med baglandet
Planerne om at nedlægge regionsrådene er en sejr for især Liberal Alliance, de konservative og Dansk Folkeparti, der alle har krævet dem lukket.
Til gengæld lægger Lars Løkke Rasmussen og hans ministre sig i den grad ud med store dele af Venstres bagland, hvor flere markante stemmer den seneste tid har korset sig over ledelsens planer.
Særligt regionernes formand, Stephanie Lose (V), har været hård i retorikken, og nu, hvor regeringens plan er fremlagt, holder hun sig heller ikke tilbage:
- De folkevalgte regionsrådspolitikere sikrer, at det er patienternes behov, der tæller. Det er os, der står til ansvar over for borgerne og os, der lever i og forstår vores region. Med Løkkes plan bliver det i højere grad embedsmandsstyre og bestyrelsesstyre, der kommer til at diktere virkeligheden for borgerne, og det vil jeg gerne advare mod. Jeg tror på folkestyret, siger hun.
Regeringensbud på en ny struktur i sundhedsvæsnet:
Bekymrede patienter
Hos sundhedsvæsnets store interesseorganisationer er reaktionerne på regeringens sundhedsudspil blandet. Hos lægerne er man efter en indledende skepsis umiddelbart positive:
- Vi står i dag med åbenlyse problemer, når det gælder kapacitet, kvalitet og sammenhæng i sundhedsvæsenet. Udspillet viser, at regeringen har forstået det, og det er positivt. Vi er tilfredse med, at udspillet prioriterer at få større kapacitet og flere læger i almen praksis og speciallægepraksis, og at fastholde dem, der er. Det er helt afgørende, siger formand for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing i en pressemeddelelse
Hos patientforeningen, Dansk Patienter, ser direktør Morten Freil også potentiale i reformen, men han er bekymret over planerne om at afskaffe regionsrådene:
- Det allervigtigste for os er at få en bedre sammenhæng i sektorerne. Men det skal ske samtidig med, at beslutningerne er politisk styrede, og at patienterne bliver hørt og kan stille politikerne til ansvar, siger direktør Morten Freil til Ritzau.
Håber på penge til ældre
Ifølge Politiken vil man med nedlæggelsen af regionsrådene spare to milliarder kroner. Danske Patienter håber, at de penge kommer særligt to grupper til gode:
- Vi får flere ældre i systemet, så det er vigtigt, at besparelserne kommer de ældre til gavn. Vi får flere kronisk syge, så der skal tilføres flere penge, siger Morten Freil.
Plan for øget arbejdskraft på vej
Regeringen erkender, at der fremover er behov for flere ressourcer i sundhedsvæsnet. Derfor vil den fredag fremlægge et særskilt udspil om, hvordan man sikrer, at der er den nødvendige arbejdskraft til rådighed på sundhedsområdet fremover.
Det fortæller sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) på pressemødet om sundhedsudspillet.
Ifølge TV 2s oplysninger vil regeringen blandt andet foreslå, at det økonomiske loft for, hvor meget de enkelte læger må tjene, bliver hævet, således at lægerne kan oprette større praksisser og dermed ansætte flere ansatte.
Onsdag aften fra klokken 19.23 kan du få svar på dine spørgsmål om sundhedsreformen på TV 2 News. Her sidder sundhedsminister Ellen Trane Nørby og sundhedsøkonom Jacob Kjellberg klar til at svare på spørgsmål i studiet. Send dit spørgsmål via TV 2 Nyhedernes app eller på deltag.tv2.dk.